Een minuscule groep Culemborgers heeft onvrede geuit over het volume van het carillon van de Barbarakerk; de ondertekenaars van deze petitie willen het geluid in ere herstellen en afstellen.
Inwoners, omwonenden en sympathisanten van de authentieke sfeer van het stadscentrum van Culemborg
naar aanleiding van het bericht in 'de Gelderlander' dat er op basis van een niet-representatieve groep klagers een eeuwenoude traditie van Culemborg wordt aangetast en
de sfeer van de binnenstad hierdoor verslechterd.
Dit ondanks dat de gemeente Culemborg zegt het centrum te willen stimuleren en Culemborg een aantrekkelijke plek te willen maken.
dat het geluid van de Barbaraklok in ere wordt hersteld.
Mogelijk is er een optie om niet enkel het volume en aantal spelingen van het carillon te herstellen, maar dit zelfs zuiverder te maken, een optie die de oorspronkelijke klachtindieners ook aan het onderzoeken zijn.
Dankzij de brede verspreiding op Facebook is deze petitie ondertussen in minder dan een dag ondertekend door ruim 400 sympathisanten van het carillongeluid in het centrum Culemborg. Ook heeft de berichtgeving van Culemborg Zo en het bericht over deze petitie flinke gesprekken ontlokt tussen de ondertekenaars en de buurtbewoners die de oorspronkelijke klacht hebben ingediend.
Uit dit gesprek is gebleken dat de oorspronkelijke klachtindieners, de eigenaar van Stadsuurwerkmakerij by Jasper en de wethouder gesprekken hebben gehad om het carillon te gaan restaureren.
Door deze restauratie zou het geluid en het volume van het Barbara-carillon precies zoals beschreven in deze petitie in ere hersteld worden zodat het centrum van Culemborg het centrum blijft dat wij allen kennen en waarderen.
Door deze nuance heb ik de omschrijving van de petitie iets minder venijnig gemaakt en hoop ik dat binnen afzienbare tijd een restauratieplan gemaakt en met de Culemborgse inwoners gedeeld kan worden zodat wij weten hoe de gemeente aan onze wens kan gaan voldoen..