You, the petitioner
Hv foto aanzicht 2 hasseltplein

Hasseltplein Tilburg beschermd stadsgezicht

2,634 signatures

In Tilburg is een petitie gestart om het historische Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren. Deze wens leeft al veel langer, maar is actueel geworden door nieuwe plannen in de directe omgeving en plannen die in de nabije toekomst gaan spelen. Hierdoor komt dit kwetsbare gebied dat al tientallen jaren in de verdrukking is, op een ontoelaatbare manier nóg meer onder druk te staan.

Het eeuwenoude Hasseltplein heeft de structuur van een zogeheten Frankische Driehoek. Rondom dit plein staan zes rijksmonumenten. Een daarvan is de Hasseltse Kapel. Dit Maria-bedevaartsoord is vijf eeuwen oud en is een van de populairste pelgrimsoorden van Nederland. Zowel deze kapel als het Hasseltplein dragen bij aan de identiteit van Tilburg.

Als het befaamde Gallische dorpje uit de verhalen van Asterix en Obelix heeft het Hasseltplein steeds stand gehouden tegen een enorme verstedelijking in de buurt. Het plan om het aangrenzende hotel Postelse Hoeve te verbouwen tot een wooncomplex voor studenten heeft drie samenwerkende organisaties doen besluiten om een petitie te starten om van het Hasseltplein een beschermd stadsgezicht te maken.

Het wooncomplex gaat nóg meer druk zetten op het plein en overschrijdt een grens die nog toelaatbaar wordt geacht om dit unieke historisch erfgoed te behouden. In de nabije toekomst staat er nog veel meer te gebeuren. Voor bouwen etc. in een beschermd stadsgezicht gelden andere regels. Daardoor kan het historisch karakter beter worden gewaarborgd. Tilburg kent al twee beschermde stadsgezichten: de stadskern en het Wilhelminapark/Goirkestraat.

De initiatiefnemers hopen met deze petitie het Tilburgse gemeentebestuur te bewegen het Hasseltplein als beschermd stadsgezicht aan te wijzen. Iedereen kan daarbij helpen door deze petitie te ondertekenen.

Petition

We

Het gaat hier om het erfgoed en de geschiedenis van de stad en gaat daardoor iedereen aan.

 

observe

Tilburg is een stad die momenteel sterk in ontwikkeling is op tal van vlakken. In feite ontstaan nu de contouren van de toekomst van alle Tilburgers. Dan is het (materiële) verleden als ijkpunt erg belangrijk: het Hasseltplein maakt dat verleden als geen ander zichtbaar.

 

and request

‘Alles van waarde is weerloos’, schreef de dichter Lucebert. In de directe omgeving van het Hasseltplein kan je zien hoe waar deze woorden zijn. Het Hasseltplein is zo belangrijk voor Tilburg dat het extra bescherming verdiend én nodig heeft. Het Hasseltplein uitroepen tot beschermd stadsgezicht is een noodzakelijke stap.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tilburg 
Petition desk:
Closing date:
2021-02-25 
Organisation:
Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel, Vereniging Leefbaarheid Hasseltplein, Stg. Behoud Frankische Driehoek Hasseltplein 

History

Signatures