You, the petitioner
09 04 2012 eye workshop history repeats 012

Film in het nieuwe onderwijscurriculum

1,423 signatures

Kinderen en jongeren zien overal en in toenemende mate (bewegende) beelden. Op school leren kinderen en jongeren lezen en rekenen, maar ze leren niet hoe ze beelden moeten lezen, of hoe ze goede beelden kunnen maken en delen. Om de generaties na ons deze vaardigheden mee te geven, pleiten wij ervoor om film op te nemen in het onderwijscurriculum van de toekomst.

We willen deze petitie met zoveel mogelijk handtekeningen overhandigen aan het ministerie van OCW, als bijlage bij het advies van Platform Onderwijs2032 dat in januari 2016 wordt uitgebracht.

Lees meer via: https://www.eyefilm.nl/nieuws/over-eye/pleidooi-voor-film-in-het-onderwijscurriculum

filmeducatie # onderwijs2032

Petition

We

Docenten, filmmakers, musea, filmtheaters, netwerk filmeducatie en iedereen die goed onderwijs belangrijk vindt.

 

establish that:

Bewegend beeld speelt een belangrijke rol in onze informatiemaatschappij. Wie kijkt er niet naar film op stations, in trams, op televisie, in bioscopen, op YouTube, in presentaties, facebook en in snapchats? Steeds vaker gebruiken personen, organisaties, bedrijven en de politiek beeld om hun boodschap over te brengen.

Ondanks de alomtegenwoordigheid van bewegend beeld, de complexiteit en de culturele rijkdom, het sociale, historische en artistieke belang, is het lesgeven over film relatief onderontwikkeld gebleven.

 

and request

Het is de hoogste tijd dat we ook in het Nederlandse onderwijs erkennen dat overdracht van informatie allang niet meer alleen via tekst plaatsvindt. Het is tijd voor verandering: film hoort in het curriculum. Met film in het curriculum biedt onderwijs een programma dat aansluit bij de maatschappij van nu en in de toekomst.

Wij vragen de Minister Bussemaker, Staatssecretaris Dekker en leden van het Platform Onderwijs2032 om zich samen met ons hard te maken voor een vaste plek van film in het curriculum.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Staatssecretaris 
Petition desk:
Closing date:
2016-11-30 
Answer expected:
2016-11-03 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Community Filmdocenten 
Website:

History

Signatures

Updates

Reactie op het eindadvies Platform Onderwijs 2032

EYE heeft mede namens filmpartijen en onderwijsinstellingen een reactie geformuleerd op het eindadvies dat Platform Onderwijs 2032 in januari uitbracht. In de reactie pleit EYE voor structurele aandacht voor film en beeldcultuur in onderwijs en geeft het aan waar begrijpend kijken en creatief maken van beeldtaal concreet een plek moeten krijgen in het nieuwe kerncurriculum.

Eerder hield EYE al een pleidooi voor filmeducatie in het nieuwe onderwijs en was het mede-initiator van de petitie voor film en beeldcultuur in het nieuwe onderwijscurriculum.

+Read more...

De plek van beeldtaal in de digitale wereld in het onderwijs wordt in het eindadvies van Platform Onderwijs 2032 inmiddels erkend. Beeldtaal kritisch kunnen beschouwen en zelf kunnen creƫren en delen zijn essentiƫle vaardigheden om in de toekomst te kunnen functioneren.

In de reactie van EYE, mede namens filmpartijen en onderwijsinstellingen, wordt aangegeven waar begrijpend kijken en creatief maken van beeldtaal concreet een plek moeten krijgen in het nieuwe kerncurriculum. Vakoverstijgend, maar ook bij digitale geletterdheid, taal, kunst en cultuur en burgerschapsvorming. In de reactie benadrukt EYE nogmaals de urgentie van beeldtaal in het onderwijs en voedt EYE de ontwerpgroep 2032 en de leerlabs met voorbeelden hoe onderwijs in beeldtaal verder vorm te geven.

Film en andere media hebben tot nu toe in het reguliere onderwijscurriculum en de bijbehorende kerndoelen en eindtermen geen plek. Toch zien steeds meer partijen de waarde van film en beeldtaal in het onderwijs.

Een aantal scholen heeft inmiddels zelf initiatief genomen en biedt onderwijs dat past bij de huidige beeldcultuur, de belevingswereld en behoefte van leerlingen. Toch is het bij de meeste scholen nog geen vanzelfsprekendheid om les te geven over beeld.

2016-07-26