You, the petitioner
Screenshot 20210523 211005 gallery

Eigen keuze welk merk covid-vaccin

218 signatures

Ieder heeft recht op een eigen keuze voor welk Covid vaccin. De regering bepaalt nu samen met de Gezondheidsraad welk vaccin je krijgt. Er zijn echter verschillen in de vaccins qua bijwerkingen en bescherming. Omdat de regering kiest welk vaccin wordt het gelijkheidsbeginsel met voeten getreden!

Petition

We

die wel een Covid-vaccin willen maar niet zelf mogen kiezen

 

establish that:

  • Dat het gelijkheidsbeginsel NIET wordt nageleefd door het kabinet.
  • Het gelijkheidsbeginsel is een algemeen principe dat iedere burger (wettelijk) gelijke rechten en een gelijke behandeling in gelijke gevallen toekent.
  • Er zijn echter verschillen in de Covid-vaccins qua bijwerkingen en bescherming.
  • De ene burger moet bijvoorbeeld door geboortejaar meer risico's lopen dan een ander burger.
  • Dit is oneerlijk, onrechtmatig en ongelijk!

 

and request

  • Dat iedere burger zelf keuze krijgt voor welk Covid vaccin!
  • Het gelijkheidsbeginsel nageleefd gaat worden!
  • Geen eisen meer stellen waardoor de ene burger meer risico's moet lopen dan de andere burger!
  • Gelijke rechten voor iedere burger op een vaccin met minder bijwerkingen en betere bescherming!

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Kabinet 
Petition desk:
Closing date:
2021-09-01 
Lead petitioner:
Simone Jansen  

History

Signatures

Updates

Meerderheid Nederlanders: 'Laat mensen zelf kiezen welk vaccin ze krijgen'

Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) vindt dat iedereen zelf zou moeten kunnen kiezen met welk coronavaccin hij of zij wordt ingeënt. Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws.

+Read more...

Zelf kiezen welk vaccin je krijgt is op dit moment in Nederland niet mogelijk.

Mensen die nog wachten op hun eerste prik zouden dan vooral voor het vaccin van BioNTech/Pfizer kiezen. Het AstraZeneca-vaccin is het minst favoriet. Ook niet zo gek: AstraZeneca wordt vanwege een klein risico op ernstige trombose niet gegeven aan mensen onder de 60. 

Weigeren vaccins

Toch zou lang niet iedereen die nog op een prik wacht AstraZeneca weigeren als het nu zou worden aangeboden. Iets minder dan de helft van de ondervraagden, 44 procent, zou dat vaccin weigeren. Bijna een vijfde (19 procent) zou een prik met het Janssen-vaccin weigeren, als dat nu wordt aangeboden. De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zouden slechts door 7 procent van de mensen worden geweigerd. 

Bijna de helft van de ondervraagden zou geen enkel vaccin weigeren. Toch lijken de zogenaamde RNA-vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna de voorkeur te hebben boven de klassieke vaccins van AstraZeneca en Janssen. De effectiviteit van de vaccins en de mogelijke bijwerkingen spelen daarbij de belangrijkste rol, blijkt uit de enquête. 

Naast het AstraZeneca-vaccin kan ook het vaccin van Janssen in uiterst zeldzame gevallen een ernstige vorm van trombose veroorzaken. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde vorige maand dat die mogelijkheid in de bijsluiter opgenomen moest worden, maar benadrukte dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de nadelen. 

In Nederland wordt het vaccin van Janssen daarom vooralsnog gewoon ingezet. Mensen uit 1967 en 1968 waren vorige week de eersten die voor een prik met dit vaccin werden uitgenodigd. Toch zijn sommige mensen dus mogelijk huiverig voor dit vaccin vanwege die zeer zeldzame bijwerking.

Maar één prik nodig

Voordeel van het Janssen-vaccin is wel dat er maar één prik nodig is. Voor 15 procent van ondervraagden is het aantal prikken het belangrijkste aspect aan de eventuele keuze voor een vaccin.

Werking van het vaccin

Effectiviteit, de werking van het vaccin, wordt het vaakst genoemd als het belangrijkste aspect. Logisch, we willen natuurlijk wel een vaccin dat ons ook echt goed beschermt. De vaccins van Pfizer en Moderna hebben een effectiviteit van respectievelijk 95 en 94 procent, die van Janssen en AstraZeneca zitten met percentages van 66 en 67 procent een stuk lager

Het lijkt er niet op dat zelf je vaccin kiezen op korte termijn mogelijk wordt in Nederland. "Op dit moment is het vooral zaak dat we tempo blijven maken en het tempo is het meest gediend bij prikken wat de pot schaft", zegt Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Maar in de toekomst is zelf kiezen wellicht wel mogelijk: "Meer keuzemogelijkheid komt er op enig moment zeker. Als bijvoorbeeld in bepaalde leeftijdsgroepen de vaccinatiegraad wat achter blijft, dan gaan we daar extra achteraan jagen. Nog een aanbod doen met meerdere vaccins, waarbij mensen inderdaad kunnen kiezen", aldus De Jonge. Maar wanneer dat dan zou zijn, is onbekend. 

Verantwoording onderzoek DVJ Insights

De steekproef voor dit onderzoek bestond uit ruim 1000 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruikgemaakt van een representatieve steekproef op geslacht, leeftijd, provincie en opleiding. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van mensen van 18 jaar en ouder representeren, zoals die was op het moment van meten.

Dit onderzoek is uitgevoerd op 26 mei 2021. Tijdens het veldwerk kwam het nieuws dat België mensen onder de 41 jaar voorlopig niet meer gaat vaccineren met Janssen, nadat er een jonge vrouw was overleden nadat ze dat vaccin toegediend had gekregen. Er is gekeken of dit een effect had op de resultaten, maar dit effect was (nog) niet zichtbaar.

Bron: RTL NIEUWS 27 mei 2021

2021-05-27

Janssen voor mensen uit 1967-1968 ZONDER nieuwe beoordeling Gezondheidsraad!

Burgers geboren in 1967-1968 krijgen het Janssen vaccin. Het Janssen vaccin is op 17 maart 2021 door de Gezondheidsraad (GR) van Nederland geadviseerd om in te zetten voor mensen boven de 60 jaar.

+Read more...

Daarnaast zegt de GR op 17 maart:

Wanneer alle ouderen en hoog-risicopatiënten zijn gevaccineerd, zal de commissie opnieuw beoordelen hoe het Ad26.COV2.S-vaccin het beste kan worden ingezet. Vanwege het gegeven dat vaccinatie met het Ad26.COV2.S-vaccin uit slechts één dosis bestaat, denkt de commissie aan inzet bij moeilijk te bereiken groepen, zoals bijvoorbeeld dak- en thuislozen, arbeidsmigranten of asielzoekers.

Dat zijn dus NIET ALLE mensen uit 1967-1968!

Hugo de Jonge vond echter na de goedkeuring van het Janssen vaccin door de EMA op 20 april 2021 het NIET NODIG om opnieuw advies van de Gezondheidsraad van Nederland te vragen! Hij heeft op eigen houtje besloten Janssen toch in zijn vaccinatie strategie in te gaan zetten zonder beperkingen. Dit terwijl Janssen dezelfde ernstige bijwerking als AstraZenica heeft: een verlaagd aantal bloedplaatjes met trombose = VITT. Een iets minder grote kans maar toch: 1 op de bijna 500.000 mensen. 15 mensen, vooral vrouwen, op de 7 miljoen prikken met Janssen in de VS. Hugo de Jonge heeft echter zelf besloten dat hij die kans klein genoeg vindt.... Jammer dat de Gezondheidsraad hier niet op reageert!

Voor bv Denemarken is deze kans op de ernstige bijwerking VITT een reden om Janssen helemaal niet te gebruiken, voor Australië een reden om het niet te kopen, Noorwegen heeft het advies gegeven om het niet gebruiken en Duitsland gebruikt het alleen voor mensen boven de 60 jaar.

In Denemarken zeggen ze: er zijn alternatieve vaccins dus het is niet nodig om mensen dit risico te laten lopen. Hugo de Jonge vind dat helaas niet en bepaalt daarmee dat sommige mensen meer risico moeten lopen dan andere mensen. Het gelijkheidsbeginsel moet van hem wijken voor zijn vaccinatie strategie, want er is een pandemie dus dan mag dat wordt er gezegd...

Daarbij is de bescherming maar 66 procent tegen ziekte dus heb je nog altijd eenderde kans om ziek te worden. Tegen ernstige ziekte is de bescherming 85 procent. Echter of je lang beschermd gaat zijn weet men nog helemaal niet aagezien het een recent ingezet vaccin is wat vooraf maar op 39.000 mensen getest is. De nu bekende tijd van bescherming is 56 dagen dus maar bijna 2 maanden.

Bronnen:

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2021/03/17/covid-19-vaccinatie-janssen-vaccin (download 2/2)

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ggd-s-beginnen-met-het-vaccin-van-janssen-je-geboortejaar-bepaalt-welk-vaccin-je-krijgt~b9d8e722/

https://www.trombosestichting.nl/nieuws/algemeen/laatste-nieuws-astrazeneca-vaccin/

https://nos.nl/artikel/2377989-vs-hervat-inenten-met-janssen-vaccin-kans-op-ernstige-bijwerking-extreem-klein

https://www.lc.nl/buitenland/Noorwegen-stopt-waarschijnlijk-met-Janssen-en-met-AstraZeneca-26823863.html

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5219215/coronavaccin-vaccinatie-janssen-johnson-covid-ema-beoordeling

2021-05-24