U, de petitionaris

Een monument voor Adriaan Koerbagh

415 ondertekeningen

Amsterdam, 27 juli 1668. We bevinden ons in de pijnkamer van het stadhuis op de Dam, waar de arts en jurist Adriaan Koerbagh (1633-1669) wordt voorgeleid om zijn vonnis aan te horen: 10 jaar rasphuis. Na een jaar overlijdt hij onder erbarmelijke omstandigheden. En waarom? Alleen maar omdat hij schreef dat de bijbel niet heilig en Jezus niet goddelijk was...

De vrijheid van meningsuiting werd door Koerbagh verdedigd en door Amsterdam vertrapt. Het wordt tijd dat Amsterdam deze man excuses aanbiedt en hem zichtbaar maakt in de stad. Noem een laan of straat naar deze held van de Westerse verlichting.

Help ons Amsterdam te overtuigen! Zet een handtekening. Het is een kleine moeite en u hoeft zich geen zorgen te maken: dankzij Adriaans vroege strijd voor uw vrijheid van meningsuiting zult u hiervoor niet meer worden vervolgd!

Petitie

Wij

Vrienden van Adriaan Koerbagh

 

constateren dat:

Dat er in Amsterdam niets is dat herinnert aan Adriaan Koerbagh, een Amsterdamse held en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Hij is door de Amsterdamse magistratuur veroordeeld voor zijn werk en idee├źn en heeft nooit eerherstel gekregen. Hij is een man waar Amsterdam trots op moet zijn. Biedt hem excuses aan en maak hem zichtbaar in de stad. Plaats een plaquette of vernoem een plantsoen, laan of straat naar hem. Hij heeft er recht op.

 

en verzoeken

De gemeente Amsterdam om Adriaan Koerbagh postuum eerherstel te geven en een gedenkteken voor hem te plaatsen dan wel een laan of straat naar hem te vernoemen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
01-07-2021 
Petitionaris:
Judith Bosch 

Geschiedenis

Ondertekeningen