You, the petitioner
Petitie

Dubbele achternaam in Nederland

14,908 signatures

Het naamrecht in Nederland is toe aan vernieuwing. Net als in andere Europese landen zou de mogelijkheid moeten bestaan om een kind de achternaam van beide ouders te geven. Dit met terugwerkende kracht, zodat ook ouders met kinderen die al geboren zijn van deze gelegenheid gebruik kunnen maken.

Petition

We

inwoners van Nederland

 

observe

dat er een lacune zit de wetgeving omtrent naamrecht. In tegenstelling tot andere landen in Europa, is het in Nederland niet mogelijk om zowel de naam van de vader als de moeder door te geven. Ook de naam van beide vaders of moeders doorgeven is niet mogelijk.

 

and request

daarom om het naamrecht te verruimen waardoor kinderen een dubbele achternaam kunnen ontvangen. Als richtlijn kan het naamrecht in Belgiƫ aangehouden worden, waar het sinds 2014 mogelijk is een kind maximaal twee achternamen te geven. Als ouders hier niet expliciet voor kiezen krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader, zoals gebruikelijk is in de huidige situatie.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2021-04-10 
Lead petitioner:
Laura Kraak 
Website:

History

Signatures

Updates

NRC: Tweede Kamer: kind moet dubbele achternaam kunnen krijgen

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het mogelijk om kinderen de naam van zowel de vader als de moeder te geven. Een motie van Vera Bergkamp (D66) haalde dinsdag, tegen het advies van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) in, een meerderheid (...) lees verder en zie ook kwestie in kaart

29 januari 2019 op NOS.nl:

"Ik vind het niet goed dat de regering beslist dat ik moet kiezen tussen of de naam van mijn vriend, of mijn eigen naam", vertelt Laura Kraak, initiatiefnemer van de petitie die tot de motie in de Tweede Kamer leidde.

+Read more...

"Als je voor alle twee (...)" lees verder

2019-04-28

Meetings dubbele achternaam

Elke maand komen er nog steeds mensen bijeen om te brainstormen over hoe we zo gauw mogelijk 40.000 handtekeningen verzamelen. Als je daar ook bij wilt zijn stuur dan even een mailtje of een bericht op Facebook.

+Read more...

Fantastisch als je mee wilt denken!

2018-03-04

Petitie delen op Facebook

Hoe meer mensen de petitie delen, hoe verder we kunnen komen. 40.000 handtekeningen zijn er namelijk nodig voordat we in de Tweede Kamer kunnen spreken.

+Read more...

Dus like, deel en teken de petitie, zodat er binnenkort een dubbele achternaam in Nederland mogelijk is!

2017-10-24