You, the petitioner
Verzorgingshuizen

Dreigende sluiting van 40% van de 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties

5,766 signatures

Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot.

Wat kan jij er aan doen? Onderteken en deel het met via Social Media. Hopelijk zijn we met genoeg om dit te kunnen voorkomen!

Petition

We

Gehandicapten.info-Informatie Platform Zorg en Welzijn en anderen

 

establish that:

De verpleeg- en verzorgingshuiscapaciteit zal de komende jaren met ongeveer 40 procent afnemen. Dat komt door veranderingen in de bekostiging van de ouderenzorg. In het regeerakkoord van Rutte II is zijn de zorgzwaartepakketten (zzp’s) 1 en 2 geschrapt per 1 januari 2013. De zzp’s 3 worden per 1 januari 2014 geschrapt en zzp 4 per 1 januari 2016.

 

and request

Wij verzoeken de betrokken minister en ministerie nader naar de gestelde doelen te kijken en aan te passen zodat de verzorging in verzorgingshuizen kan blijven bestaan.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2016-10-14 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Peter van Eijk | Redacteur |  
Organisation:
www.Gehandicapten.Info 

History

Signatures

Updates

Belachelijk plan, komt toch niets van...

Belachelijk plan, komt toch niets van..Het nieuws over de dreigende sluiting van de verpleeg en verzorgingshuizen kwam bij mij gestaag binnen. Ik zat tv te kijken en het was een lekkere ontspannen dag.

+Read more...

Gewoon, misschien ken je het wel, gewoon even niets aan de hand. Een lekker bakkie erbij en toen viel het kwartje... De regering heeft een raar plan met de ouderenzorg zuchtte ik en roerde nog wat in mn koffie... Dit kan toch niet waar zijn! Ineens van 37 graden naar het absolute kookpunt geraakt van het nieuws sla ik mijn favoriete platform Twitter open. Er moet toch iemand zijn die er wat over te melden heeft? Het bleek van niet, wel een paar tweets van de grotere nieuwsstations, maar geen reactie verder.. dan ga ik wat zeggen dacht ik en ben deze petitie gestart. Ik ben nu langzamerhand de hele situatie met betrekking op de bezuinigingen meer dan zat. ik zie met eigen ogen leed ontstaan op alle fronten van zorg. Ook ben ik van mening dat inderdaad er op vlakken in de zorg ingeleverd moet worden, maar niet ten koste van de goede zorg die wij in Nederland hoog in het vaandel hebben staan. Maar dit kan ik niet zomaar aannemen dat dit de beste oplossimg is op de financiele problemen op te lossen Ik hoop dat jij ook gaat denken van nou, die Peter van Eijk heeft een punt en ik trek ook ten strijde tegen deze belachelijke plannen van deze huidige regering. Samen met iedereen die zich ermee wil bemoeien wil ik in gesprek gaan hoe wij dat dan wel anders zouden kunnen doen. Mensen komen echt wel in alle opzichten met deze bezuinigingen knel te zitten en wil dit niet zomaar aannemen van deze huidige regering, zowel in medische als in sociale aspecten. PETITIE RED DE VERPLEEG EN VERZORGINGSHUIZENMet hartelijke groet,Peter van Eijk Redacteur Gehandicapten Info Informatie Platform Zorg en Welzijn

Gehandicapten Info Informatie Platform Zorg en Welzijn
2013-11-22

Dreigende sluiting van 40% van de 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties in de ouderenzorg

Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot.De verpleeg- en verzorgingshuiscapaciteit zal de komende jaren met ongeveer 40 procent afnemen.

+Read more...

Dat komt door veranderingen in de bekostiging van de ouderenzorg. In het regeerakkoord van Rutte II is zijn de zorgzwaartepakketten (zzp’s) 1 en 2 geschrapt per 1 januari 2013. De zzp’s 3 worden per 1 januari 2014 geschrapt en zzp 4 per 1 januari 2016. Sluiting dreigt De gevolgen zijn verstrekkend, heeft Berenschot berekend. Voor 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigt sluiting, omdat het scheiden van wonen en zorg in deze locaties financieel niet rendabel is. Ten eerste zijn in veel gevallen de kosten per vierkante meter van de woonruimten van cliënten hoger dan de huur die per vierkante meter aan nieuwe bewoners kan worden gevraagd. Ten tweede is het ruimtegebruik in veel locaties inefficiënt vanwege de grote omvang van gemeenschappelijke ruimten. Verbouwing is meestal geen optie omdat dit leidt tot nog hogere kosten per vierkante meter. De meerkosten die ontstaan komen door het wegvallen van de verblijfscomponenten bij scheiden van wonen en zorg voor rekening van de zorgaanbieder. Ten slotte komen de kosten van leegstand vanaf 2018 geheel voor rekening van de zorgaanbieder door het volledig afbouwen van de nacalculatie (invoering normatieve huisvestingscomponent) in de komende vijf jaar. Afschrijven op boekwaarde Volgens Berenschot-onderzoeker Wine te Meerman kunnen veel verpleeg- en verzorgingshuizen de extrumalisering alleen succesvol doorvoeren wanneer ze rigoureus op de boekwaarde van de locaties afschrijven (impairment). Het doel daarvan is een nieuw evenwicht te bereiken tussen kosten en (huur)opbrengsten. Wanneer locaties in eigendom zijn van de zorgaanbieder is het de vraag of het eigen vermogen van de zorgaanbieder dusdanige afschrijvingen toelaat zonder dat hij failliet gaat. Als de zorgaanbieder locaties huurt, is het de vraag of de verhuurders bereid zullen zijn tot huurverlaging. Zeker wanneer zij recent hebben geïnvesteerd in deze locaties. Tekort aan verpleeghuisplaatsen Wine te Meerman verwacht vanwege de economische crisis weinig van nieuwbouw. Hij heeft uitgerekend dat er eind 2017 ongeveer 95.000 plaatsen over zullen zijn. Dat is één plek per 7,1 80-plussers. ‘Op korte termijn leidt het beleid tot grote onrust in de ouderenzorg, op de lange termijn dreigt er een tekort aan verpleeghuisplaatsen.’ Afname intramurale plaatsen Het aantal verpleeg- en verzorgingshuisplaatsen is in de periode 1980 tot 2010 gedaald van 196.000 naar 158.000 plaatsen. In dezelfde periode verdubbelde het aandeel 80-plussers. Was er in 1980 nog 1,6 80-plusser per verpleeg- en verzorgingshuisplaats, in 2010 waren er 4,2 80-plussers voor één plaats, blijkt uit cijfers van het ministerie van VWS. Bron: Zorgvisie.nl

Gehandicapten.info - Informatie Platform Zorg en Welzijn Gehandicapten.info de website voor informatie vertrekking, de plek waar professionals en zorgvragers elkaar ontmoeten en discussies voeren over alles rondom gehandicapten en zorg. Lees verder en kom
2013-02-21