You, the petitioner
10478985 393569997516463 137054763438274171 o

Alkmaar TTIP vrij

128 signatures

TTIP, het transatlantische vrijhandelsverdrag, waarover momenteel achter gesloten deuren onderhandelingen plaatsvinden betekent zeer waarschjnlijk zowel op Europees, nationaal als op regionaal en lokaal niveau een achteruitgang op het gebied van democratie, arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid en mensenrechten.

Petition

We

Inwoners van de gemeente Alkmaar

 

establish that:

Dat TTIP zeer waarschijnlijk negatieve effecten heeft op het gebied van democratie, mensenrechten, voedselveiligheid en milieu.

Naar verwachting zal TTIP gaan leiden tot verlaging van onder andere de normen in de EU op het vlak van milieu (schaliegas, toestaan van thans verboden chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw, gmo gewassen), voedselveiligheid (hormoonvlees, schadelijke desinfecteermiddelen, gmo in voedsel) en werkgelegenheid (hogere werkloosheid, lage lonen). TTIP biedt internationale bedrijven ook de gelegenheid privatisering van publieke diensten af te dwingen.

Een onderdeel van TTIP is het Regulatory Cooperation Body, een adviesorgaan bestaande uit Amerikaanse en Europese ambtenaren en specialisten, dat toekomstige en waarschijnlijk ook huidige Europese regelgeving gaat beoordelen op handelsbelemmeringen. De beoordeling vindt plaats achter gesloten deuren, de bedrijvenlobby heeft hierdoor vrij spel, ook vanwege haar financiƫle mogelijkheden. Door een gebrek hieraan zal de invloed van maatschappelijke organisaties op deze Body veel kleiner zijn. Deze RCB is daarmee een aanslag op de democratie want het zet politici buiten spel. Het wordt vrijwel onmogelijk om de standaarden inzake milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn- en arbeid te verhogen, want die zijn al snel handelsverstorend.

Een ander onderdeel van dit verdrag is de ISDS clausule, het controversiƫle arbitragesysteem dat bedrijven het recht geeft schadevergoeding te eisen als nieuwe wetgeving hun winst bedreigt. Hierdoor wordt het democratisch beginsel, dat de wetgevende bevoegdheid bij de burgers en hun verkozen vertegenwoordigers ligt, ondergraven.

Voor Alkmaar als Fairtrade gemeente heeft TTIP ook gevolgen. Het verdrag zorgt voor meer handel en zal de positie van de VS-EU markt sterker maken. Dit betekent dat er ook economische effecten zijn op andere markten en landen. Het samenbrengen van Europese en Amerikaanse markten leidt tot verlies van afzetmogelijkheden voor Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse bedrijven.

Alkmaar hanteert al 20 jaar een ecologische wijze van onkruidbeheersing, binnenkort wordt chemische onkruidbeheersing wettelijk verboden, door TTIP bestaat de kans dat chemieconcerns dit frustreren vanwege derving van inkomsten.

 

and request

Wij verzoeken de gemeente, in navolging van Amsterdam, stelling te nemen tegen de te verwachten negatieve effecten van TTIP en burgers en ondernemers hiertegen te beschermen.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Alkmaar 
Petition desk:
Closing date:
2016-07-05 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Janet Westerhof 
Website:

History

Signatures