U, de petitionaris
Wansmaak gulden1

Wij willen de gulden terug

206 ondertekeningen

Ruim de helft (53%) van alle Nederlanders wil de gulden terug. Vooral vrouwen hebben heimwee naar de oude munt. Zes op de tien willen de gulden terug. Bij de mannen is dat 45%. Dit blijkt uit de eindejaar enquête die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hield in samenwerking met RTL.

Petitie

Wij

Alle Nederlanders die de gulden terug willen.

 

constateren dat:

  • Dat 30 procent van de Nederlanders denkt in guldens wanneer hen wordt gevraagd naar de waarde van hun woning of de prijs van een brood. Van de mensen die nog in guldens denken, vindt ruim 90% dat de prijzen zijn gestegen door de invoering van de euro. Bij de mensen die al in euro's denken is dat 75%. Het instituut vermoedt dat een harde kern van Nederlanders nooit in euro's gaat denken. In 2002 gaf in een Nibud-onderzoek 20% van de ondervraagden dit al.

  • De euro is door politici aan de burgers opgedrongen met allerlei mooie argumenten.

  • Echter één van hun hoofdzaken werd slechts schaars verteld. Namelijk dat die ene munt de burgers een politiek gevoel van eenheid moest gaan geven. Daarom proberen ze ook de 'nieuwe EU-landen' binnen die invloedsfeer te krijgen. Maar is dat voor die landen, en voor de bestaande eurolanden wel voordelig? Immers anders moet je het toch niet doen?

  • Uit een rapport van researcher Richard Baldwin: 'In or Out: Does it Matter - An Evidence-based Analysis of the Trade Effects of the Euro', blijkt dat de euro echt niet voor al die landen voordelig is. Van de 15 oude EU-landen zijn Engeland, Zweden en Denemarken (nog?) niet op de euro overgegaan.

  • Nu blijkt dat zij daar economisch helemaal geen nadeel door hebben ervaren. In tegendeel, hun EXPORT naar de wel eurolanden is toegenomen. Landen die wel toegetreden zijn, hebben daardoor hun IMPORT zien toenemen, zowel uit andere EU-landen als van daarbuiten. Als Engeland zou toetreden, zou dat hun export verhogen met $ 3 miljard, maar hun import met $ 18 miljard.

  • Baldwin stelt daarom dat de euro wel een aardig idee is, maar dat de drie genoemde landen door het invoeren van de euro daar niet echt veel mee zullen opschieten. Polen, Hongarije en Czechië zouden zelfs verstandig doen met het houden van hun eigen munt. Geen wonder dat het Britse bedrijfleven, net als de Zweden, steeds minder en minder ziet in het overgaan van het pond naar de euro.

 

en verzoeken

dat de gulden terugkeert als betaalmiddel binnen de Nederlandse grenzen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
14-08-2010 
Petitionaris:
Jasper Leupen 

Geschiedenis

Ondertekeningen