You, the petitioner
Wansmaak gulden1

Wij willen de gulden terug

185 signatures

Ruim de helft (53%) van alle Nederlanders wil de gulden terug. Vooral vrouwen hebben heimwee naar de oude munt. Zes op de tien willen de gulden terug. Bij de mannen is dat 45%. Dit blijkt uit de eindejaar enquête die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met RTL.

Petition

We

Alle Nederlanders die de gulden terug willen.

 

observe

Dat 30 procent van de Nederlanders denken in guldens wanneer hun wordt gevraagd naar de waarde van hun woning of de prijs van een brood. Van de mensen die nog in guldens denken, vindt ruim 90% dat de prijzen zijn gestegen door de invoering van de euro. Bij de mensen al in euro’s denken is dat 75%. Het instituut vermoedt dat een harde kern van Nederlanders nooit in euro’s gaat denken. In 2002 gaf in een Nibud-onderzoek 20% van de ondervraagden dit al. De euro is door politici aan de burgers opgedrongen met allerlei mooie argumenten.

Echter één van hun hoofdzaken werd slechts schaars verteld. Namelijk dat die ene munt de burgers een politiek gevoel van eenheid moest gaan geven. Daarom proberen ze ook de “nieuwe EU-landen” binnen die invloedsfeer te krijgen. Maar is dat voor die landen, en voor de bestaande eurolanden wel voordelig? Immers anders moet je het toch niet doen?

Uit een rapport van researcher Richard Baldwin: “In or Out: Does it Matter – An Evidence-based Analysis of the Trade Effects of the Euro”, blijkt dat de euro echt niet voor al die landen voordelig is. Van de 15 oude EU-landen zijn Engeland, Zweden en Denemarken (nog??) niet op de euro overgegaan.

Nu blijkt dat zij daar economisch helemaal geen nadeel door hebben ervaren. In tegendeel, hun EXPORT naar de wel eurolanden is toegenomen. Landen die wel toegetreden zijn, hebben daardoor hun IMPORT zien toenemen, zowel uit andere EU-landen als van daarbuiten. Als Engeland zou toetreden, zou dat hun export verhogen met $ 3 miljard, maar hun import met $ 18 miljard.

Baldwin stelt daarom dat de euro wel een aardig idee is, maar dat de drie genoemde landen door het invoeren van de euro daar niet echt veel mee zullen opschieten. Polen, Hongarije en Czechië zouden zelfs verstandig doen met het houden van hun eigen munt. Geen wonder dat het Britse bedrijfleven, net als de Zweden, steeds minder en minder ziet in het overgaan van het pond naar de euro.

 

and request

dat de gulden terug keert als betaal middel binnen de Nederlandse grenzen.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2010-08-14 
Lead petitioner:
Jasper Leupen 

History

Signatures