Het schuldhulpbeleid in Zaanstad is gecompliceerd en met regelmaat komen mensen die hulp nodig hebben, tussen wal en schip terecht.
Schuldhulp Zaanstad ziet deze knelpunten en wil deze graag binnen de gemeente bespreken, zodat het beleid zal moeten worden aangepast.
Inwoners van de gemeente Zaanstad, vrijwilligers, hulpverleners en burgers.
Door het huidige beleid zijn er teveel hulpverleners en te lange wachttijden, waardoor de hulpbehoevenden nog dieper in de financiƫle problemen komen. Beschermingsbewind wordt vaak als plicht opgelegd aan de hulpbehoevenden, terwijl zelfredzaamheid, inzicht en gedragsverandering uitgangspunten van het schuldhulpverlening / gemeentebeleid zou moeten zijn. Hulpbehoevenden die niet aan de strikte voorwaarden voldoen, worden weggestuurd en niet doorverwezen. Deze mensen komen hierdoor nog verder in de financiƫle problemen.
Een snellere aanpak van spoedzaken en crisissituaties: direct handelen bij aankondiging van dagvaarding. Meer maatwerk en betere communicatie tussen alle betrokken partijen. Doorverwijzing naar andere instanties, wanneer hulpbehoevenden niet in aanmerking komen voor hulp via de gemeentelijke instellingen. Geen onnodige bewindvoering, wanneer hulpbehoevenden kunnen volstaan met budgetcoaching / -beheer. Zorg voor kennis van veranderende wetgeving. Inzetten sociale kaart en doorverwijzen.