Onverwachts verrees in december een kolossale windturbine in de Vlietzone. Met dank aan de gemeente Den Haag: die gaf toestemming voor plaatsing in haar achtertuin. Ten koste van Leidschendam-Voorburg. Tal van omwonenden hebben sindsdien last van lichtflitsen en geluidsoverlast.
Inwoners van Leidschendam-Voorburg
dat het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg sinds eind 2015 niets meer doet om de windturbine tegen te houden
het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg om ZICHTBAAR op te komen voor onze inwoners. Door: - samen het ongenoegen persoonlijk over te brengen aan het voltallige college van burgemeester en wethouders in Den Haag - door te eisen dat nooit meer windturbines worden gebouwd in de Vlietzone -door te eisen dat de huidige windturbine zo snel mogelijk wordt afgebroken.
In de raadsvergadering van 24 januari stelde het CDA vragen over de slechte communicatie. Want waarom kwam het College van Gemeentebelangen, Groen Links, PvdA en D66 niet in actie na de negatieve uitspraak van de Raad van State (december 2015)? Waarom werden inwoners en de raad niet proactief geïnformeerd over deze uitspraak en voorbereid op de bouw en gevolgen van deze windwapper? Volgens wethouder Bruines omdat het College formeel niet verantwoordelijk is.
Dat zijn de gemeente Den Haag en de CEVA. "Achteraf hadden we misschien alerter kunnen zijn en meer moeten doen", zo gaf ze toe.
Inwoners zijn duidelijk over het hoofd gezien. Of zoals een bewoner zei: aan alle milieunormen is keurig voldaan, maar niet aan communicatienormen. We houden een stevige vinger aan de pols en hebben wederom aangedrongen op een deugdelijk overleg met omwonenden.
In de raadsvergadering van 24 januari heeft het CDA bij monde van raadslid Jaap Geluk de eerste 700 handtekeningen tegen de windturbine in de Vlietzone aangeboden aan burgemeester Tigelaar. Een stevig signaal van onze bewoners.
In een motie drongen we er eveneens op aan om de windturbine weg te krijgen.
Iedere concrete mogelijkheid hiertoe willen we aangrijpen, hoe gering de juridische kansen misschien ook zijn. Het College van Gemeentebelangen, PvdA, D66 en Groen Links wilde hier echter niets van weten. Ze steunden de motie niet. Een gemiste kans.
De raad stemde wel in met een motie van Gemeentebelangen die vroeg om naleving van de milieueisen. Dat is echter zo vanzelfsprekend dat volgens ons een motie overbodig is.
Bijna 700 mensen hebben onze petitie getekend. Een prachtig resultaat.
Vanavond, 24 januari, gaat ons raadslid Jaap Geluk mondelinge vragen stellen aan het College van B&W tijdens het vragenuur. Ook komen we met een motie waarin we deze "Haagse windwapper" willen laten afbreken. Verder vragen we het College om goed te communiceren met bewoners: niet langer achterover leunen maar actief het gesprek aangaan met omwonenden. Belangstelling? U kunt de raadsvergadering live volgen: https://lv.nl/vergadering-bijwonen-live-volgen. En natuurlijk kunt u de petitie nog steeds ondertekenen. Hoe meer steun, hoe groter de impact.