Wanneer er sprake is van het alleenstaand ouderschap en het kind bij een hoofdverzorger ( vaak de moeder verblijft ), is de andere ouder ( vader ) in de meeste gevallen financieel verplicht bij te dragen.
Op het moment is het zo, dat de hoofdverzorger minimaal honderden euro's moet spenderen aan de rechtsgang om de alimentatie in een beschikking te laten vastleggen indien de ex-partner niet bereid is, vrijwillig mee te betalen aan de opvoeding.
Maar vervolgens, na de uitspraak van de rechter en de vaststelling van de alimentatie, dient er nog betaald te worden. Ook dat is niet vanzelfsprekend.
Waar je voor een aantal openstaande boetes nog in de cel kan belanden, blijven de sancties voor de wanbetaler van kindalimentatie in eerste instantie uit.
Er volgen geen verhogingen en het nadeel blijft voor de hoofdverzorger van het kind.
Natuurlijk kan men het Lbio inschakelen maar dat is een vrij lang traject. Wil men gebruik maken van andere, sneller werkende bureaus dan kost dat ook weer een deel van de kindalimentatie.
Kortom de hoofdverzorger, blijft de dupe.
(Hoofd)verzorgers van de kinderen,
Dat er te weinig snel werkende middelen en sancties zijn bij het uitblijven van betaling van kindalimentatie. Meer middelen en sancties zijn nodig bij alimentatie wanbetaling. Zoals:
Automatische verhoging van achterstallige bedragen, bijvoorbeeld 20% na een maand, 30% na twee maanden.
Na een maand een BKR-registratie
Na twee maanden beslaglegging op loon en /of eigendommen
Taakstraffen bij wanbetaling
De ontvanger mag beslissen over de manier van afbetaling.
Duidelijke middelen en sancties, die binnen een of twee maanden de betaling kunnen afdwingen indien mogelijk. Zodat de hoofdverzorger niet de enige belastbare ouder is, met alle gevolgen van dien.