U, de petitionaris
Img 3870

Maak van de snelle e-bike een bromfiets

543 ondertekeningen

Een e-bike in de EU stopt met het geven van trapondersteuning als een snelheid van 25km/u is behaald. Steeds meer e-bikes gaan door allerlei technische truuks veel sneller. Dus dat zijn in feite brommers of 'speed pedelecs'. Behandel ze ook zo!

Petitie

Wij

fietsers, voetgangers en automobilisten

 

constateren dat:

  • steeds meer e-bikes rijden sneller dan veilig en verstandig is
  • er zijn allerlei truuks verkrijgbaar om een e-bike ook boven de 25km/u kracht vanuit de motor te geven
  • die snelle e-bikes zijn een gevaar voor zowel de berijder als andere weggebruikers
  • ook het gevoel van onveiligheid beperkt de vrijheid van fietsers en voetgangers op hun fietspad en voetpad

 

en verzoeken

  • de verkoop van en reclame voor dergelijke snelle e-bikes alleen als speed-pedelec toe te staan.

  • elke e-bike sneller dan 25km/u zònder dat de fietser 100% zelf trapt direct naar de RDW door te sturen om als speed-pedelec gekeurd te worden.

  • de keuring òòk te verplichten als de truuk uit te schakelen is of niet ingeschakeld was.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
16-01-2023 
Petitionaris:
actiegroep 'Geef het fietspad terug!' 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Wethouder waarschuwt ouders over de fatbike

De wethouder waarschuwt ouders over de fatbike in een brief die via scholen is verspreid:

Weesperstraat 113 1018 VN Amsterdam
Postbus 95089
1090 HB Amsterdam
Onderwerp Nieuwsbericht voor ouders/verzorgers

Het is u vast niet ontgaan, fatbikes zijn ontzettend populair en we zien ze steeds meer door de stad rijden. Begrijpelijk, want de fatbikes zien er stoer uit en je kunt makkelijk lange afstanden afleggen.

+Lees meer...

Maar als gemeente Amsterdam maken wij ons zorgen, omdat veel fatbikes zijn opgevoerd en vaak een gashendel hebben waarbij je zelf niet hoeft te trappen en toch heel hard kan rijden. De fietsen gaan vaak harder dan 30km/u, of zelfs harder dan 40 km/u. Kinderen rijden dan zonder rijbewijs, zonder helm, op fietsen waarvan de remmen niet gemaakt zijn voor deze snelheden. Dit brengt grote risico’s met zich mee op ongelukken met veel schade. Daarom vinden wij het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent.

Wist u dat:

  • Een elektrische fiets maximaal tot 25 km/u trapondersteuning mag geven bij het fietsen?
  • Een opgevoerde elektrische fiets/fatbike met gashendel verboden is op de openbare weg?
  • Je met zo’n illegale fiets een groot risico loopt omdat je niet verzekerd bent? Je bij een ongeluk dus zelf voor de kosten opdraait?
  • De kans groter is dat je een ongeluk krijgt, omdat bijvoorbeeld de remmen niet gemaakt zijn om harder te rijden dan 25 km/u?
  • Als een elektrische fiets ondersteuning geeft boven de 25 km/u dit alleen mag als de fiets is goedgekeurd door de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW)?
  • Je bij deze gekeurde fietsen dan net als bij een snorfiets of bromfiets een rijbewijs en helm nodig hebt en er pas vanaf 16 jaar op mag rijden?
  • Deze regels niet voor niets zijn, omdat kinderen en jonge tieners er nog niet aan toe zijn om op hoge snelheid snel beslissingen te nemen in het verkeer?
  • De politie handhaaft op opgevoerde en illegale e-bikes/fatbikes en een speciale rollerbank gaat gebruiken om de fietsen te controleren?
  • De boete 290 euro is, en de fiets in beslag genomen kan worden die je dan niet meer terugkrijgt?

Lees ook hier welke regels er gelden voor fatbikes

Denkt u na over het kopen van een fatbike voor uw kind? Koop altijd een model dat goedgekeurd is voor de openbare weg. Hou de maximale ondersteuning van 25 km/u aan en voer de fiets niet op.

Ik dank u voor uw medewerking om ouders bewust te maken van de regels en risico’s van het gebruik van fatbikes. Laat ons weten als u op uw school meer aandacht wil besteden aan dit onderwerp. Of als u andere vragen heeft mail dan naar: verkeersveiligheid@amsterdam.nl.

Hartelijke groet,
Melanie van der Horst
Wethouder Verkeer en Vervoer
Gemeente Amsterdam

10-11-2023

Gemeenten roepen minister op tot actie tegen de fatbike

Op amsterdam.nl staat deze brief aan de minister van 20 gemeenten:

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
t.a.v. minister Harbers (kopie aan leden van de Tweede Kamer)
Rijstraat 8
2515 XP Den Haag
Haarlem, 7 november 2023

Geachte minister Harbers,
Zoals u weet stijgt de e-bike in populariteit.

+Lees meer...

Dit vervoersmiddel kent veel voordelen en maakt het makkelijker om lange afstanden op de fiets af te leggen. Fietsen wordt op deze manier nog toegankelijker en een meer vanzelfsprekende keus boven de auto voor korte en middellange afstanden. Helaas zijn er ook nadelige aspecten. Met name opgevoerde e-bikes, en dan vooral de variant met dikke banden (fatbikes), veroorzaken door het grote verschil in snelheid ten opzichte van andere gebruikers, veel overlast en gevaar op straat. De bestuurders van de opgevoerde e-bikes, niet alleen jongeren, ook ouders op e-bakfietsen, jong volwassenen en ouderen op hun snelle e-bikes, zijn een gevaar op het fietspad. Hoewel het gebruik van opgevoerde e-bikes op de openbare weg verboden is, is het opvoeren zelf niet verboden en worden opvoersets en opvoerapps in winkels en online massaal verkocht.

Opgevoerde e-bikes, met name fatbikes, zijn erg populair onder kinderen en tieners. In de praktijk gedragen deze opgevoerde e-bikes zich qua snelheid en vermogen als brom- of snorfietsen. Op e-bikes met een ‘gashendel’ hoeft niet of nauwelijks te worden getrapt. Bestuurders (veelal jonger dan 16 jaar) rijden zonder rijbewijs, zonder helm en zonder verzekering over het fietspad en de weg. Zonder typegoedkeuring van het RDW zijn deze bestuurders onverzekerd bij een ongeval. Dat brengt grote (aansprakelijkheid)risico’s met zich mee voor (de ouders van) deze jongeren. Een Haarlemse fatbike verkoper uit zijn zorgen in het NH Nieuws: "Heel veel jongeren, die bij wijze van spreken net zonder zijwieltjes kunnen fietsen, gaan nu met 45 kilometer per uur door de straat".

Wij delen zijn zorgen en richten ons daarom tot u. Met deze brief roepen wij u op om snel tot actie over te gaan om deze problematiek op te lossen.

We zijn bekend met het onderzoek dat uw departement doet n.a.v. de motie Geurts en de motie de Graaf naar beleidsmaatregelen om het opvoeren van e-bikes tegen te gaan. Tegelijkertijd is de situatie op straat urgent en is er nu actie nodig. De politie start binnenkort handhaving met nieuwe rollerbanken, maar er is meer nodig dan dat.

We roepen u op om in te grijpen en te komen met een concreet pakket van maatregelen voor de korte termijn. Daarbij denken wij bijvoorbeeld aan het aanpakken van het opvoeren van e-bikes door een landelijk verbod op verkoop van opvoersetjes en het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes, waaronder fatbikes. De verkeersveiligheid kan niet langer wachten.

Met vriendelijke groet,

Wethouder van Leeuwen, gemeente Haarlem
Wethouder van der Horst, gemeente Amsterdam
Wethouder van Hooijdonk, gemeente Utrecht
Wethouder Karremans, gemeente Rotterdam
Wethouder Breeuwsma, gemeente Alphen aan den Rijn
Plaatsvervangend wethouder van Lammeren, gemeente Amersfoort
Wethouder Wenzkowski, gemeente Apeldoorn
Wethouder Wijmenga, gemeente Beverwijk
Wethouder Wijkhuisen, gemeente Bloemendaal
Wethouder Vijselaar, gemeente De Ronde Venen
Wethouder Huijsmans, gemeente Delft
Wethouder Augustijn, gemeente Den Helder
Wethouder Prins, gemeente Diemen
Wethouder Teutelink, gemeente Enschede
Wethouder Broeksma, gemeente Groningen
Wethouder Saunet, gemeente Heemskerk
Wethouder Stam, gemeente Heemstede
Wethouder Steen, gemeente Hengelo
Wethouder Oelfke, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
Wethouder Geers, gemeente ’s-Hertogenbosch
Wethouder Assendelft, gemeente Hoorn
Wethouder van den Berg, gemeente Houten
Wethouder North, gemeente Leiden
Wethouder Drenth, gemeente Midden-Groningen
Wethouder Windhouwer, gemeente Nijkerk
Wethouder Janssen, gemeente Papendrecht
Wethouder Zwijnenberg, gemeente Roermond
Wethouder Vermeulen, gemeente Roosendaal
Wethouder Heddes, gemeente Schagen
Wethouder Suna, gemeente Soest
Wethouder Diepstraten, gemeente Velsen
Gerard Slegers namens de Vervoerregio Amsterdam (gemeente Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Uithoorn, Wormerland, Waterland, Zaanstad)
Wethouder Hendriks, gemeente Zandvoort
Wethouder ter Laak, gemeente Zoetermeer

10-11-2023

Wethouder van Amsterdam in antwoord op vragen raadslid IJmker

"Volgens het Rijk vallen deze fatbikes onder de snor-of bromfietsregels, inclusief kentekenplicht en helmplicht, en zouden ze als zodanig gekeurd moeten worden."

"Een algehele kentekenregistratie en keuring voor e-bikes is één van de oplossingsrichtingen waar ik aan denk."

"Door de Tweede Kamer is de motie Geurts aangenomen waarmee de regering wordt verzocht het opvoeren van elektrische fietsen te verbieden en te onderzoeken hoe er beter kan worden gehandhaafd op de maximale constructiesnelheid van 25 kilometer per uur voor e-bikes."

"Daarnaast is de motie Van der Graaf aangenomen waarmee de regering wordt verzocht binnen dit onderzoek aandacht te besteden aan continue aandrijving van e-bikes en fatbikes, waardoor de facto sprake is van snorfietsen, en te bezien hoe dit voorkomen en verboden kan worden."

"Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt dit en verwacht aan het eind van dit jaar de resultaten van het onderzoek en de beleidsopties te kunnen presenteren"

Bron: Raadsinformatiebrief Beantwoording schriftelijke vragen 31 oktober 2023.

02-11-2023