U, de petitionaris
Online haat sept 2023 v2

Maak prioriteit van online vrouwenhaat

4.046 ondertekeningen

Haat jegens vrouwelijke politici gaat alle perken te buiten. De haat vindt vaak online plaats, en neemt toe bij vrouwen van kleur, jonge vrouwen, moslima’s en lbtq+ vrouwen. Het kan leiden tot zelfcensuur, dat vrouwen zich terugtrekken en niet uitspreken. Met deze petitie roepen we op tot actie.

Petitie

Wij

van Opzij, Stem op een Vrouw, ActionAid Nederland, Atria, Bureau Clara Wichmann, CDA Vrouwenberaad, DAMN, HONEY, Els Borst Netwerk, Nederlandse Vrouwenraad, Women Inc., Feminist March Nederland, Politica Alliantie, Rooie Vrouwen, Vereniging van Nederlandse Vrouwen Artsen, UN Women NL en alle ondertekenaars,

 

constateren dat:

  • Dat online misogynie de perken te buiten gaat. Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke bestuurders meer te maken krijgen met agressie en geweld dan mannelijke.
  • Dat 55% van vrouwelijke politici in Nederland te maken heeft met agressie en geweld. 10% van de tweets gericht aan vrouwelijke politici, bevat haat of agressie.
  • Dit komt (nog) vaker voor bij o.a. vrouwen van kleur, jonge vrouwen, moslima's en lbtq+ vrouwen.
  • Vrouwen in het publieke domein hebben het online te verduren. De haat kan hun carrière aantasten.
  • Deze haat leidt onder meer tot zelfcensurering, terugtrekken uit de functie, en schrikt andere vrouwen af. Daarmee ondermijnt het de fundamenten van de democratie.

 

en verzoeken

  • Dat de politiek, overheidsinstanties en het OM gezamenlijk in actie komen tegen online haat, om de veiligheid van vrouwelijke politici en alle politieke ambtsdragers te waarborgen.

  • Dat social media platforms met wetgeving hiervoor worden gereguleerd. Er moet worden geïnvesteerd in het (h)erkennen van specifieke vormen van discriminatie zoals misogynie, misogynoir, queer en trans haat.

  • Dat politici elkaar onderling hierop aanspreken.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
24-10-2023 
Petitionaris:
Opzij en Stem op een Vrouw 
Organisatie:
Opzij en Stem op een Vrouw 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen