U, de petitionaris
640px zuidas apr2018 2

Laat grote bedrijven meebetalen aan het openbaar vervoer

12 ondertekeningen

Grote gemeenten willen graag investeren in het openbaar vervoer, maar moeten dan met de hoed in de hand bedelen bij het Rijk in Den Haag en krijgen niets of te weinig (Sprong over het IJ, meer metrolijnen, etc). Ondertussen profiteren grote ondernemingen wel van steden als goede vestigingsplek. Daarom moeten ze ook meebetalen aan het ov. Wijzig de Gemeentewet!

Let wel, het is niet de bedoeling dat een gemeente met 1 grote multinational in het dorp met 100 autoforensen de gemeentekas kan vullen om een monorail aan te leggen. Het is louter voor grootstedelijke ov-infrastructuur.

Petitie

Wij

inwoners van gemeenten met een achterstand in openbaar vervoer-infrastructuur

 

constateren

  • grote ondernemingen vestigen zich vaak in grote steden door de goede bereikbaarheid, de aanwezigheid van talent en soms ook voor de fiscale situatie in Nederland
  • grote steden functioneren alleen goed met goed openbaar vervoer
  • ondernemingen hebben ook altijd baat bij goed openbaar vervoer (voor werknemers, voor bezoekers, voor woningzoekenden, om ruimte te scheppen voor logistiek over de weg)
  • in bijvoorbeeld een regio als Ile-de-France dragen de werkgevers voor de helft bij aan de exploitatiekosten van het ov via een belasting en door voor de helft de ov-kaarten van werknemers te vergoeden
  • om lokale belastingen in Nederland te mogen heffen moet het nauwkeurig gedefinieerd worden in de Gemeentewet (zoals de toeristenbelasting, precariobelasting en reclamebelasting)

 

en verzoeken

een nauwkeurige definitie in de Gemeentewet die het mogelijk maakt om een belasting te heffen bij de grote ondernemingen in die gemeente die baat hebben bij grootstedelijk openbaar vervoer.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
10.02.2023 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen