U, de petitionaris
2022 08 28 20 50 47

Bouw een Leimuidertunnel

1.937 ondertekeningen

Verzoek aan provincies Noord- en Zuid-Holland om nú geld opzij te leggen om in 2027 te kunnen beginnen aan een tunnel bij Leimuiderbrug. Per direct moet de brugwachter en een vaste storingsmonteur terug. De brug staat 40 minuten per uur open. Automobilisten, vrachtverkeer en scheepvaart ervaren enorme hinder door storingen.

Petitie

Wij

wegverkeer op de N207, scheepvaart, omwonenden en ondernemers.

 

constateren dat:

  • dat de Leimuiderbrug zelfs als er geen storing is, al jaren een enorme hindernis is voor verkeer op de N207.
  • dat elke opening het verkeer alle kanten minimaal 10 minuten stil legt.
  • dat alleen al in augustus 2022 de brug tijdens spitstijden gemiddeld 4 keer per uur open ging.
  • dat dezelfde maand 12 storingen van langer dan een uur telde en er stonden meerdere keren hulpverleners met loeiende sirene (ambulance, politie, brandweer) voor een openstaande brug.
  • dat er gemiddeld 45.000 voertuigen per etmaal de brug passeren.
  • dat zelfs de provincie het onacceptabel vindt dat er zo veel storingen zijn.
  • dat deze problemen al jaren spelen; het is tijd voor een tunnel.

 

en verzoeken

  • dat een traject wordt gestart en budget vrij wordt gemaakt om binnen vijf jaar te beginnen aan de bouw van een aquaduct of tunnel onder de Ringvaart bij Leimuiden.

  • Tot die tijd, tijdens bedientijden, een brugwachter en storingsmonteur aanwezig te houden bij de Leimuiderbrug om storingen direct te verhelpen en hinder voor scheepvaart en wegverkeer zo klein mogelijk te maken.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Provincie Noord-Holland 
Petitieloket:
Einddatum:
15-03-2023 
Petitionaris:
Sjoerd van der Hoorn 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Op wie te stemmen voor een Leimuidertunnel?

Morgen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Om duidelijk te krijgen wat de verschillende politieke partijen de komende vier jaar van plan zijn om storingen en lange wachttijden bij de Leimuiderbrug in de toekomst te voorkomen, is de afgelopen tijd om hun standpunt gevraagd.

Wie last heeft van de storingen en files bij de Leimuiderbrug en dit mee wil nemen tijdens het stemmen, kan het beste kijken naar BBB, CDA, of VVD aangezien deze partijen aan hebben gegeven open te staan om de mogelijkheid voor een tunnel te onderzoeken.

ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA richten zich enkel op het oplossen van storingen door onderhoud van de bestaande brug.

+Lees meer...

Wat hen betreft is een tunnel niet nodig.

We hebben geen inhoudelijke reactie gehad van FvD en JA21, maar gezien hun partijprogramma’s lijken ze flink in te willen zetten op verbeteren van infrastructuur.

Hieronder per partij een samenvatting van hun standpunten.

Partij Standpunt Tunnel
BBB Moet echt iets gaan gebeuren. Tunnel zou het beste zijn maar wordt al jaren tegengehouden. Hele N207 is problematisch en moet worden bekeken, maar de brug is een echte bottleneck. Ja
CDA Stelde eerder mondelingen vragen aan gedeputeerde. Vindt dat de Leimuiderbrug goed moet functioneren zonder storingen. Als reparaties onvoldoende blijken, wil het CDA onderzoek naar wat verder nog mogelijk is. Alle opties liggen open. Ja
ChristenUnie Wacht af op de stappen die worden ondernomen door de provincie zoals een monteur bij de brug tijdens openingstijden, mits dit op korte termijn tot een minimum aan storingen en betere doorstroming/bereikbaarheid leidt. Nee
D66 Wacht ontwikkelingen wat betreft storingen af en bekijkt urgentie van aanpassingen na aanbieden petitie aan nieuwe Staten. Wil graag investeren in reparatie van de huidige brug en ziet mogelijkheid om frequentie van openingen tijdens de spits terug te brengen naar 1x per half uur. Ziet geen financiële ruimte voor tunnel. Nee
GOUD Zuid-Holland Pleit voor goed en direct onderheid aan bruggen om overlast te voorkomen. Bij vervangen van een brug moet er altijd gewerkt worden met een aquaduct. Ja
GroenLinks Geen geld beschikbaar, vindt betaalbaarheid infrastructuur belangrijk. Nee
Namens Noord-Hollanders Vertrouwt er op dat provincie de problemen op kan lossen, zoals eerder bij Leeghwaterbrug in Alkmaar. Nee
PvdA Zet zich in voor voldoende budget voor onderhoud. Nee
VVD Brugwachter én storingsmonteur moeten aanwezig blijven tot storingen zijn opgelost. Wil meer geld voor infrastructuur en als dat komt, een studie starten naar nut en noodzaak van tunnel. Ja
14-03-2023

Brug volledig nagekeken; toch weer storingen

De afgelopen weken heeft de Provincie Noord-Holland dagelijks een storingsmonteur bij de Leimuiderbrug gehad en ging de brug minder vaak open voor scheepvaart. Ondertussen zijn alle systemen nagekeken en opnieuw afgesteld en begin deze week heeft de provincie laten weten geen nieuwe storingen te verwachten.

+Lees meer...

Inmiddels zijn ook de storingmonteurs weggehaald. Woensdagochtend tijdens de spits was het echter toch weer raak en stonden auto's een half uur te wachten voor een brug die niet wilde sluiten.

De komende tijd zal de brug misschien minder vaak open gaan omdat het watersportseizoen voorbij is en zullen er wellicht minder vaak storingen zijn, maar iedereen weet dat dat tijdelijk is tot het weer mooi weer wordt.

Wij blijven er dan ook bij dat tijdens bedientijden een brugwachter of storingsmonteur aanwezig moet zijn om te zorgen voor een vlottere doorstroming en dat er plannen gemaakt moet worden voor een definitieve oplossing zoals een tunnel of aquaduct.

24-09-2022