Zorgkosten die mensen in geval van tijdelijk verblijf buiten Europa maken, behoren vanaf 1 januari 2017 niet meer tot het basispakket. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Schippers. Met de beperking rekent men op een besparing van 60 miljoen euro.
Mensen die gewoon verzekerd willen blijven tijdens hun verblijf buiten Europa.
Mensen die in 2017 overwinteren of langdurig verblijven buiten Europa, vaak oudere gepensioneerde of gezinnen kunnen de toren hogen premies niet betalen, samen met de verplichte ziektekosten verzekering. Of worden niet meer geaccepteerd het gevolg is dat deze grote groep in Nederland blijven en gebruik maken van de vaak veel duurdere zorg. Inplaats van bezuinigen kost het de overheid veel meer geld. het gaat hier om duizenden mensen.
De wetgeving rondom zorgkosten buiten Europa moet blijven zoals het is. Het Nederlandse volk (ook bij chronische ziekte) moet de vrijheid behouden, te overwinteren, op vakantie te gaan, familie te bezoeken of tijdelijk buiten Europa te verblijven zonder daardoor worder uitgesloten van de zorgkosten uit het basispakket. Tevens lijkt het in strijd met de grondwet art.22 .1 De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid