U, de petitionaris
Pexels belle co 799964

Vuurwerkverbod

481.224 ondertekeningen

Inmiddels hebben meer dan 650.000 mensen deze online petitie (>440.000 mensen) die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk of Het Nationaal Vuurwerkmanifest.nl (>210.000) ondertekend (datum: vrijdag 10 januari). Hoe lang duurt het nog voor Nederland weer veilig is tijdens de periode van de jaarwisseling en we weer gezamenlijk een mooi feest kunnen vieren?

Petitie

Wij

allen die willen dat de jaarlijks toenemende vuurwerkterreur een halt wordt toegeroepen

 

constateren dat:

  • dat het afsteken van vuurwerk door particulieren van onschuldig vermaak is ontaard in aan geweldpleging grenzende overlast;

  • dat het belasten van het milieu met tonnen zware gifstoffen niet valt te rijmen met een verantwoord milieubeleid;

  • dat het verknallen van 68 miljoen euro niet past in een wereld waar miljarden mensen met minder dan een euro per dag moeten rondkomen;

 

en verzoeken

de regering bij wet een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren in te stellen, om een eind te maken aan deze uit de hand gelopen traditie.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
27-01-2023 
Petitionaris:
Vuurwerkmanifest 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Trouw, Opinie: "Verbied al het particulier vuurwerk"

"Een mijlpaal: CDA en VVD zijn om. Op 14 januari werd bekend dat beide regeringspartijen instemmen met een landelijk verbod op vuurpijlen en zwaar knalvuurwerk.

+Lees meer...

Gamechanger is de voor mens, dier en milieu dramatisch verlopen Nieuwjaarsnacht. Zijn de problemen nu opgelost? Nee, want alleen een totaalverbod is door de politie goed te handhaven. Meer dan 650.000 burgers" (...) lees verder

"Prof. Jan Keunen is oogarts, Marjolijn Snouck Hurgronje is verpleegkundige. Ze zijn beiden mede-oprichters van het Nationaal Vuurwerkmanifest."

27-01-2020

5000 ondertekeningen per uur op 4 januari

statistiek.

04-01-2020

NEDERLAND VERDIENT EEN VEILIGE JAARWSSELING: vijf argumenten

NEDERLAND VERDIENT EEN VEILIGE JAARWSSELING

Vijf argumenten op een rij die een vuurwerkverbod in ruil voor gemeentelijke vuurwerkshows rechtvaardigen. Zie hieronder.

+Lees meer...
  1. Ambulancemedewerkers, brandweer en politie worden in de Nieuwjaarsnacht bekogeld met vuurwerk. Soms met vuurwerk met de kracht van een handgranaat. Alleen al dit kille feit is een valide reden meteen een landelijk vuurwerkverbod af te kondigen. Van hulpmedewerkers blijf je af.

  2. De helft van de slachtoffers is omstander. Burgers die elkaar na 12 uur op straat argeloos de hand geven bekopen dit met een blind oog of een vuurwerkpijl in de nek.

  3. Jonge jongens vormen de meerderheid van de slachtoffers die zelf aansteker zijn. Hun puberbrein kan de gevaren van vuurwerk nog niet adequaat inschatten. Toch grijpen we als volwassenen niet in om deze groep levenslang door vuurwerk verminkte jongeren beter tegen zichzelf te beschermen.

  4. Illegaal vuurwerk is een probleem maar niet de hoofdoorzaak. De meerderheid van alle brandwonden en oogletsels (60-70%) wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk. Met alleen aanpakken van illegaal vuurwerk komen we er niet.

  5. Het aantal geweldsincidenten gerelateerd aan vuurwerkvandalisme stijgt explosief. Voorlichting of een beschermbril helpen echt niet tegen onacceptabel gedrag.

30-12-2019