You, the petitioner
Pexels cottonbro 5701006

Vervang pijnlijk bevolkingsonderzoek borstkanker door pijnloos alternatief

102,818 signatures

In Nederland mogen vrouwen >50 iedere twee jaar deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een martelgang. Met grote kracht platgedrukte borsten die nog weken pijnlijk en beurs zijn en vrouwen die zich schamen te praten over de huilbui die volgde. Vervang dit voor een pijnloos alternatief.

De petitie is niet meer als burgerinitiatief te ondertekenen. Dinsdag 28 maart zijn daarvoor al ongeveer 48.000 van de ondertekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer. U kunt nu 'gewoon' ondertekenen.

Petition

We

vrouwen en medestanders

 

observe

  • dat voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland alleen mammografie wordt gebruikt, wat voor veel vrouwen (zeer) pijnlijk is, omdat de borst stevig wordt aangedrukt onder een compressieplaat.

  • dat er een (minder pijnlijke) methode met drukgestuurde mammografie is ontwikkeld, welke in sommige medische centra wordt toegepast, echter niet door Bevolkingsonderzoek Nederland.

  • dat vervanging van mammografie door echografie mogelijk is.

 

and request

  • de oude krachtgestuurde mammografie in de bussen van Bevolkingsonderzoek Nederland te vervangen door drukgestuurde mammografie.

  • op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland informatie op te nemen over voor- en nadelen van drukgestuurde mammografie en echografie.

  • de deelnemer aan het bevolkingsonderzoek borstkanker de keuze te geven tussen drukgestuurde mammografie en echografie.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2023-03-28 
Lead petitioner:
Muriel van der Draaij-van der Veen 

History

Signatures

Updates

NOS: Echo kan wellicht pijnlijk onderzoek vervangen bij knobbeltje in borst

Nederlandse wetenschappers hebben aangetoond dat voor borstkankeronderzoek in sommige gevallen de pijnlijke mammografie kan worden vervangen door echografisch onderzoek. Het gaat dan (...) lees verder

screenshot Teletekst.

2023-04-06