U, de petitionaris
Pexels cottonbro 5701006

Vervang pijnlijk bevolkingsonderzoek borstkanker door pijnloos alternatief

82.520 ondertekeningen

In Nederland mogen vrouwen >50 iedere twee jaar deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een martelgang. Met grote kracht platgedrukte borsten die nog weken pijnlijk en beurs zijn en vrouwen die zich schamen te praten over de huilbui die volgde. Vervang dit voor een pijnloos alternatief.


LET OP Het gaat om een burgerinitiatief. De Tweede Kamer vraagt u ook uw adres en geboortedatum in te vullen. Een klein aantal ondertekenaars krijgt dan post ter controle. Vult u dat in op de bevestigingspagina? Dat kan ook als u eerder ondertekende, teken dan opnieuw met hetzelfde e-mailadres. Die gegevens worden gewist zodra ze niet meer nodig zijn.

Ondertekende u eerder dan heeft u op 18 of 19 maart 2023 een e-mail ontvangen met het verzoek de gegevens aan te vullen.


Petitie

Wij

vrouwen en medestanders

 

constateren

  • dat voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland alleen mammografie wordt gebruikt, wat voor veel vrouwen (zeer) pijnlijk is, omdat de borst stevig wordt aangedrukt onder een compressieplaat.

  • dat er een (minder pijnlijke) methode met drukgestuurde mammografie is ontwikkeld, welke in sommige medische centra wordt toegepast, echter niet door Bevolkingsonderzoek Nederland.

  • dat vervanging van mammografie door echografie mogelijk is.

 

en verzoeken

  • de oude krachtgestuurde mammografie in de bussen van Bevolkingsonderzoek Nederland te vervangen door drukgestuurde mammografie.

  • op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland informatie op te nemen over voor- en nadelen van drukgestuurde mammografie en echografie.

  • de deelnemer aan het bevolkingsonderzoek borstkanker de keuze te geven tussen drukgestuurde mammografie en echografie.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
28-03-2023 
Petitionaris:
Muriel van der Draaij-van der Veen 

Geschiedenis

Ondertekeningen