U, de petitionaris
Geen diploma

Vergroot de kans op een diploma voor de MBO-ers met dyscalculie

1.359 ondertekeningen

Door invoering van de verplichte rekentoets zullen leerlingen met de stoornis dyscalculie (en andere grote rekenproblemen) geen kans maken hun diploma te halen op het MBO. Ook wanneer ze voor alle vakken goed scoren en geen rekenen nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep.

Petitie

Wij

Huidige en toekomstige MBO-studenten en hun ouders, verzorgers en verdere betrokkenen.

 

constateren dat:

  • In het MBO onderwijs een verplichte rekentoets is ingevoerd.
  • Studenten hiervoor voor de rekentoets een voldoende moeten halen en ze geen diploma krijgen als ze dit niet lukt.
  • Het probleem is dat zo’n 3-5% van alle leerlingen dyscalculie heeft.
  • Het voor hen onmogelijk is een voldoende voor de toets te halen.
  • Dit betekent dat zij nooit hun diploma kunnen halen, ongeacht de resultaten die ze halen voor alle andere vakken en of ze rekenen voor hun beroep nodig gaan hebben.

 

en verzoeken

Om in het MBO de verplichte rekentoets uit de slaag-zakregeling te verwijderen, zodat de instellingen wel de toets kunnen afnemen als dat gewenst is, maar deze niet meer van invloed zal zijn op het al dan niet behalen van het diploma, net zoals in alle andere onderwijsvormen waar deze toets wordt afgenomen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
16-04-2024 
Petitionaris:
Sophie Hack - van Broekhoven 
Organisatie:
Balans Digitaal, Ouders & Onderwijs,  
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Een vliegende start!

Wat een week is dit geweest! Al voordat de petitie ondertekenbaar werd hebben we contact gezocht met organisaties die ons zouden kunnen steunen, experts op het gebied van Dyscalculie en nieuwredacties van kranten, online media en tv zenders. Vrijwel onmiddellijk reageerde Joli Luijckx van Balans Digitaal en werd besloten om de petitie samen bij de Tweede Kamer aan te bieden op 15 of 16 april wanneer daar een debat plaatsvindt over het MBO.

+Lees meer...

Ook Ouders & Onderwijs heeft haar steun toegezegd.

Inmiddels zijn we, mede dankzij de promotie vanuit Balans Digitaal, de 600 ondertekeningen gepasseerd en hebben we zelfs al een reactie van een kamerlid voorbij zien komen!

Iets wat wij ons niet eens hadden gerealiseerd is dat voor MBO opleidingen van niveau 3 en 4 sprake is van een prestatiebeurs. Dit houdt in dat wanneer de leerling niet binnen 10 jaar na aanvang van de opleiding in staat is om het diploma te halen, de volledige studiebeurs inclusief de kosten voor de OV kaart zullen moeten worden terugbetaald. Dat houdt in dat je dus èn geen diploma, èn een schuld hebt. We hebben al gesproken met iemand die hierdoor gestopt is met haar studie en we zijn bang dat er meer zullen volgen.

Hopelijk lukt het om in de komende periode nog meer ruchtbaarheid te geven aan onze actie en een nog stevigere vuist te maken. Jij kunt daarbij helpen door deze petitie zo veel mogelijk te delen.

Alvast bedankt voor de steun en we houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

11-02-2024