U, de petitionaris
Boestimplantaat rdr 01 05 2020 780

Vergoed het verwijderen van borstimplantaten

213 ondertekeningen

Er wordt steeds meer bekend over de gevaren van siliconen borstimplantaten. Veel vrouwen kampen met klachten maar hebben de mogelijkheid niet wegens hoge kosten om deze ziekmakers te laten verwijderen. Ik pleit voor een wetswijziging waardoor het voor deze vrouwen wél mogelijk wordt.

Petitie

Wij

Vrouwen en mannen binnen Nederland die vinden dat vrouwen in het verleden te weinig ingelicht zijn.

 

constateren

  • Dat vrouwen die voor eind 2021 hun siliconen hebben laten plaatsen zich hier nu ziek door voelen zonder dat ze kapot hoeven te zijn.
  • Er zijn steeds meer onderzoeken die uitwijzen hoe schadelijk siliconen borstimplantaten zijn.
  • Vrouwen zijn veelal onvoldoende ingelicht over mogelijke consequenties.

 

en verzoeken

  • Dat er een mogelijkheid moet komen voor vrouwen om implantaten geplaatst voor begin 2022 kosteloos te laten verwijderen.

  • Dat artsen verplicht worden gesteld te vermelden dat siliconen implantaten zweten én kunnen lekken.

  • Implantaten laten verwijderen geplaatst wegens ongenoegen na begin 2022 (tenzij de implantaten door tekortkoming kapot zijn) zullen wel zelf betaald dienen te worden.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
minister 
Petitieloket:
Petitionaris:
Tara Koppers 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Ook vaste borstimplantaten onveilig, onderzoekers willen ban op siliconen protheses

Ook bij vaste borstimplantaten, die tot dusver als veilig werden beschouwd, kunnen siliconendeeltjes loslaten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA, meldt het AVROTROS-consumentenprogramma Radar.

Bij 87 procent van de 400 onderzochte vrouwen met vaste of vloeibare borstimplantaten zijn deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam aangetroffen, tot in de hersenen aan toe.

+Lees meer...

Bij 92,5 procent van de vrouwen werden bovendien ontstekingsreacties in het lichaam aangetoond.

Borstimplantaten van vaste siliconen gelden sinds de jaren negentig als de norm, omdat ze een veilig alternatief zouden zijn voor siliconen protheses met vloeibare gel. Maar nu blijkt uit onderzoek dat er qua gezondheidseffecten geen verschil is tussen de oude siliconen implantaten en de nieuwe.

Klachten hoogstens later "Uit het eerdere onderzoek uit de jaren negentig bleek al hoe slecht die vloeibare siliconen waren, en wat het causale verband is met klachten", zegt onderzoeker Henry Dijkman tegen Radar. "We laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op."

Ook blijkt dat er in 99 procent van de gevallen siliconendeeltjes lekken of 'zweten'. "Het gebruik van de siliconen borstimplantaten moet, tot de veiligheid is bewezen, worden stilgelegd", zeggen de wetenschappers.

Onderzoeker Dijkman wil dat verzekeraars het verwijderen van implantaten bij vrouwen die er klachten door hebben, gaan vergoeden. Dat gebeurt nu niet altijd.

Onderzoek Afgelopen zomer startte het RIVM samen met onder meer huisartsen en onderwijsinstellingen een vier jaar durend onderzoek naar geïmplanteerde borstprotheses. Meer dan 200.000 vrouwen in Nederland hebben implantaten.

De instellingen onderzoeken of er een verband is tussen siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, zoals chronische vermoeidheid en gewrichtsklachten.

04-01-2022