De Auteurswet uit 1912 is achterhaald. Er staat in druk verschenen, alsof het World Wide Web nog niet bestaat. Met als gevolg eindeloze discussies over vermeende auteursrechtschendingen bij downloaden, streamen, embedden, hyperlinken enz.
Wij willen een eind maken aan die juridische onzekerheid.
internetgebruikers en -makers
dat onze Auteurswet is gedateerd. Er staat niets in over online publiceren en hoe het zit met downloaden van beschermd materiaal. Werken zwerven anoniem rond op internet en worden massaal overgenomen. Wat wel of niet mag met een hyperlink, een voor bezoekers volgbare verwijzing, is onduidelijk.
Het is schandalig dat wetgeving over auteursrechten op internet ontbreekt, alsof we nog in het papieren tijdperk leven...
Het begrip Mededeling aan het publiek (MAHP) uit de handhavingsrichtlijn 2004/48/EG te verwerken in de auteurswet.
En de toetsingscriteria voor een MAHP van het unierecht over te nemen: Er is sprake van een MAHP als het gaat om nieuw publiek, waarbij dit publiek kennis heeft kunnen nemen van het werk door een handeling van de mededeler én de mededeler daarbij een winstoogmerk heeft gehad.
De auteurswet moet rigoureuzer aangepakt worden dan dat ik in 2023 dacht.
Daar kwam ik achter doordat ik najaar 2024 aan een boek over fotorecht ben begonnen.
Uitgevers blijken in de loop der jaren steeds meer rechten gekregen te hebben en fotografen steeds minder. De auteursrechtenlobby doet alsof ze opkomt voor de makers en wijst de kleine gebruiker voortdurend als zondebok aan voor de teruglopende inkomsten van fotografen.
Dat werd pijnlijk zichtbaar door het onderzoeksrapport van de federatie Beeldrechten. Pijnlijk omdat de federatie dat onderzoek betaald mocht uitvoeren naar aanleiding van de petitie om onredelijke fotoclaims te stoppen.
Voorlopig ben ik dus nog wel even bezig met dit gedoe.
Je kunt mijn werk steunen met een donatie. En door straks mijn boek te kopen...