NL-Aid wil uitbreiding van de Wet Openbaarheid van Bestuur naar Zweeds model waarbij ook stichtingen gecontroleerd kunnen worden op hoe onze belastinggelden uitgegeven worden.
Netherlands Aid (NL-Aid)
dat de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) tekort schiet. De WOB geldt alleen voor overheidsinstanties waarbij de burger alle documenten kan opeisen. De WOB geldt echter niet voor subsidieontvangende stichtingen, de zogenaamde particuliere organisaties. Ons belastinggeld dat door overheden op deze manier wordt weggesluisd, kan niet gecontroleerd worden. Er zijn echter stichtingen die geen overheidsgelden ontvangen maar onvermengd werken met gelden van donateurs en/of leden. Wij doelen dan ook niet op deze instanties. Wij willen benadrukken dat met 'subsidieontvangende stichtingen' bedoeld wordt, de stichtingen die overheidsgelden ontvangen. Wanneer een stichting daarnaast vermengd gelden ontvangt middels donateurs of leden, dan mag dat geen escape worden om uit de nieuwe WOB uit te komen. Het is aan een donateur of lid om te kiezen zich aan te sluiten bij een subsidieontvangende stichting. Naar Zweeds model moeten documenten van subsidieontvangende stichtingen (waaronden alle boekhoudkundige verslagen, notulen, audits, officiƫle rapportages, salarissen) openbaar worden zodat goede doelen en liefdadigheidsorganisaties moeten 'bewijzen' i.p.v. 'beweren'. In Zweden is het openbaar maken van salarissen heel gewoon. Bewijskracht gaat boven boekhoudkundige verklaringen. Het huidige Nederlandse systeem in fraudegevoelig en niet transparant.
dat de WOB geldig wordt voor alle Nederlandse subsidieontvangende stichtingen zodat burgers zelf kunnen controleren wat er met ons belastinggeld gebeurt en zodat politici zich niet meer kunnen verstoppen achter de geheimschrijverij van hun uitvoerders.