You, the petitioner

Tegen de hoge verzendkosten voor boeken!

464 signatures

Een aantal jaren geleden bestond er nog het zogenaamde 'boekentarief'. Boeken werden beschouwd als een onderdeel van de cultuur en niet als een middel om tijdens de verzending grote winsten op te maken. Totdat alweer een paar jaar geleden dit speciale privilege voor boeken werd afgeschaft. Niks cultuur, gewoon pakketpost, net als te verzenden onderbroeken, mobiele telefoons of postorder sexartikelen. Om een boek, dat al gauw 500 gram weegt, naar het buitenland te verzenden moest opeens 4,44 worden betaald. En aan het begin van 2010 nam de Nederlandse post het besluit dat ook dit te goedkoop was, en werd het tarief verhoogd naar 6,16. Volgens het 'oude' tarief kostte een pakje tot 2 kilo 7,40, daarvoor moet nu 9,24 worden betaald. Een boek was geen cultuur meer. Van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben wij geen protest vernomen tegen deze enorme verhoging van de verzendkosten. De hoedster van cultuur en wetenschap vond het stilzwijgend wel goed dat er zoveel voor een cultuurdrager als het boek extra moest worden betaald? Maar ook degenen die voor hun broodwinning van de verkoop (en verzending) van boeken afhankelijk zijn reageerden flegmatiek: “het zal duidelijk zijn dat we hier niet gelukkig mee zijn” en “mijn klanten in België betalen nu dubbele portokosten”. Alsof een natuurramp hen van boven had bedreigd legden ze zich neer bij het schandelijke gedrag van de posterijen.

Petition

We

liefhebbers van het boek als cultuurgoed, overwegen dat de boekenprijzen in Nederland niet tot de laagste ter wereld behoren, hetzelfde geldt voor de tweedehands en antiquarische boeken. Maar wie graag Nederlands wil lezen zal boeken bestellen via bijvoorbeeld een verzendboekhandel of een bod uitbrengen op Marktplaats of Ebay of meteen tweedehands bestellen bij boekwinkeltjes.nl. Wanneer men het eens wordt over de prijs van het boek gaat het vervolgens over de verzending. En daar komen de extra kosten om de hoek kijken, die tegenwoordig de pan uitrijzen.

 

observe

een enorme stijging van de verzendkosten van boeken. Boeken dienen te worden beschouwd als een onderdeel van de cultuur, die voor eenieder toegankelijk moet zijn. Door de hoge verzendkosten worden er barrières opgeworpen en worden boeken een elitair luxeproduct.

 

and request

boeken weer als cultuur te beschouwen en een aangepast, cultuurvriendelijk verzendtarief vast te stellen.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2010-08-09 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Bas van der Plas 

History

Signatures