U, de petitionaris
P8309882

Stop sloop Haarlemmerstraat - Stille Rijn in Leiden

376 ondertekeningen

Doel is het stilleggen van de sloop van de panden tussen de Haarlemmerstraat en de Stille Rijn in Leiden. De muren zijn deels uit de 16e en 17e eeuw. De grond behoort tot het oudste deel van de stad. Tijdens de sloop wordt de ouderdom van de muren en daken steeds duidelijker. Dank voor uw steun!

Petitie

Wij

Inwoners van Leiden met hart voor de historische binnenstad

 

constateren dat:

  • dat de sloopvergunning 171568 onterecht is verleend.

  • Datering van de panden als zijnde uit 1850 is onjuist.

  • Het Welstandsadvies 'Niet in strijd met redelijke eisen van welstand' is absurd en niet onderbouwd.

  • Het Monumentenadvies is strijdig met de strekking van Bouwhistorische notitie BB170608 van 07-03-2011.

  • De vergunning bevat tegenstrijdigheden.

  • Tijdens de sloop ontdekte nieuwe bouwhistorische informatie vereist intrekking van de vergunning.

 

en verzoeken

om intrekking van de sloopvergunning vanwege tekortkomingen in de totstandkoming daarvan en vanwege het niet intrekken van de sloopvergunning toen er nieuwe bouwhistorische informatie beschikbaar kwam tijdens de sloop, ondanks dat de zorgvuldigheid dit wel vereist.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Leiden 
Petitieloket:
Einddatum:
18.06.2019 
Status:
In behandeling 
Petitionaris:
Tjalling Schuttenhelm 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Panden gesloopt, wat er gevonden is, indienen op 19 juni

Spandoek

De panden zijn gesloopt, inclusief de muren uit het jaar 1400, maar de petitie wordt alsnog ingediend op woensdag 19 juni op het stadhuis, als signaal aan de Gemeente Leiden.

Zou u aan twee of drie mensen in uw omgeving willen vragen om de petitie ook te tekenen? Dat kan nog tot en met dinsdag 18 juni, op stopsloopinleiden.petities.nl.

Bij voorbaat hartelijk dank, namens StopSloopinLeiden,

Tjalling Schuttenhelm

p.s. Hier staat wat er tijdens de sloop gevonden is, afkomstig van gemeente-onderdeel 'Erfgoed Leiden':.

18.06.2019

We hebben nog één dag!

Geachte Ondertekenaars,

Nogmaals dank voor het ondertekenen. Woensdag 5 december is het zo ver, dan wordt de petitie 'Stop sloop Haarlemmerstraat - Stille Rijn in Leiden' ingediend bij de gemeente Leiden, als welverdiend Sinterklaascadeautje.

Inmiddels zijn de panden waar het om ging gesloopt, inclusief de muren uit het jaar 1400.

+Lees meer...

Maar we gaan door! Met deze petitie geven we een signaal dat we niet accepteren dat er op deze manier sloopvergunningen verleend worden in de oude Leidse binnenstad.

De teller staat nu op 349 ondertekeningen. Als u allemaal één iemand in uw omgeving wilt overtuigen om ook te ondertekenen, gaan we ruim over de 500 ondertekeningen heen! Meer mensen vertellen over de petitie mag natuurlijk ook. We hebben nog één dag!!!

De link is: https://stopsloopinleiden.petities.nl

Bij voorbaat dank,

Hartelijke groeten,

Tjalling Schuttenhelm

stopsloopinleiden-2018@yahoo.com

03.12.2018

Aan alle ondertekenaars: Hartelijk dank voor uw steun!

Inmiddels 240 steunbetuigingen! Dank aan allemaal! En nu het nieuws:

Zoals u wellicht weet is er al veel gesloopt, maar nog niet alles. Staand in de Haarlemmerstraat met de rug naar C&A is links een zijmuur te zien uit het jaar 1400, met daar in twee dichtgemetselde ramen met een houten balk er boven.

+Lees meer...

De contouren van de tuitgevel zijn nog te zien. Vroeger stonden de daken met de schuine kant op de Haarlemmerstraat. Die zijmuur heeft het Leids ontzet nog meegemaakt.

Inmiddels is er een brandbrief naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd. Ook is er antwoord, vrij samengevat: Economische belangen hebben voorrang gekregen, en als je alles maar documenteert leidt dit tot inzicht in en ontsluiting van de historie. Dat roept bij mij de vraag op: Mag je dan dus ook het stadhuis of de Burcht slopen voor nog een parkeergarage, mits je het documenteert?

Verder heb ik een paar links toegevoegd: het interview op Omroep West, en twee gemeentelijke documenten uit de vergunning: het bodemonderzoek en de bouwhistorisch verkenning uit 2011. Let vooral op bladzijde 5 uit het bodemonderzoek: er gaat een kelder van 5 meter diep en 806 m2 gegraven worden, terwijl de bodem resten vanaf de 12e eeuw bevat over een dikte van enkele meters. Dan kunnen er meer kledingrekken in de winkel.

Groeten,

Tjalling Schuttenhelm stopsloopinleiden-2018@yahoo.com

08.09.2018