U, de petitionaris

Stop het dierenleed dat paardenmarkt heet

8.422 ondertekeningen

Paardenmarkten in Nederland vinden wij een achterhaalde vorm van paardenhandel waar veel dierenleed plaatsvindt. Daarom pleiten wij voor een verbod op het organiseren van paardenmarkten.

Vroeger draaide een paardenmarkt puur om de handel en werden erom heen festiviteiten georganiseerd. Tegenwoordig is het andersom en profiteren vooral de horeca en marktkooplui hiervan en fungeert een paardenmarkt in feite als een tentoonstelling. Hierbij is geen of weinig aandacht voor het welzijn van het dier. De paardenmarkten worden vrijwel altijd in het centrum van een stad of dorp gehouden en de dieren staan dan midden in de drukte en dat levert (te) veel stress op.

Petitie

Wij

Facebook-groep "Help dierenleed de wereld uit" en dierenliefhebbers,

 

constateren

  • Langdurige blootstelling aan stressvolle prikkels, zoals luide muziek, kermis en het mensengedruis op paardenmarkten

  • Langdurige onthouding van drinkwater. In stressvolle situaties zweet een paard snel en veel. Vaak krijgen ze helemaal geen water, terwijl zo ongeveer 40 tot 60 liter water nodig is om het verlies aan vocht te compenseren.

  • Langdurige onthouding van voer. Vaak kunnen ze niet bij het voer of krijgen ze helemaal niets. Als ze gedurende de dag niet kunnen eten ontstaat een pijnlijke verzuring. Het gal van het paard blijft dan voortdurend de dunne darm instromen. Een paard heeft namelijk geen galblaas. Dit is zeer pijnlijk voor het paard.

  • De paarden staan vaak op ongeschikte ondergronden, zoals te gladde ondergronden, stoepranden of modder. Daardoor kunnen ze uitglijden en verwondingen oplopen.

  • Paarden staan zeer dicht op elkaar gepakt, waardoor veel onrust ontstaat, want ze kunnen elkaar niet ontlopen.

  • Een paardenmarkt kan een haard zijn voor besmettelijke ziekten zoals droes of rhinovirus.

  • Gevoelige omstandigheden voor een impulsaankoop. Mensen die paarden kopen maar niets weten over de verzorging die paarden nodig hebben.

  • Ontoereikend toezicht op gezondheid en welzijn van de dieren. Dierenartsen missen vaak de durf en wilskracht om adequaat in te grijpen en aanwezige medewerkers/vrijwilligers van de organisatie zijn niet op de hoogte wat een goed welzijn van de paarden inhoudt.

  • Er zijn jaar in jaar uit te veel misstanden geconstateerd op paardenmarkten waarbij het welzijn van het dier onvoldoende gewaarborgd blijft.

 

en verzoeken

Dat paardenmarkten verboden worden in Nederland.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
30-11-2022 
Petitionaris:
Henk Dussel 
Organisatie:
Facebook-groep "Help dierenleed de wereld uit" 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen