U, de petitionaris

Stop ganzen- en eendenlever productie in EU

29 ondertekeningen

Voor de productie van foie gras (ganzen/eendenlever) wordt een EXTREEM DIERONVRIENDELIJKE methode gebruikt. De ergste misstanden: - Driemaal daags dwangvoedering. - Infecties, verwondingen aan de hals en stress. - Risico op een geperforeerde slokdarm door het dwangvoederen met een stalen buis

Petitie

Wij

Alle dierenliefhebbers en mensen met een hart

 

constateren dat:

Voor de productie van foie gras worden onschuldige ganzen onder dwang gevoerd. Deze dwangvoeding gebeurt door een lange stalen buis in de keel te duwen. Hierdoor wordt driemaaldaags een vette maïspap rechtstreeks de maag ingepompt. Dit veroorzaakt angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Ook komt het voor dat de slokdarm wordt geperforeerd door de stalen buis. Door het vele en vetrijke voer ontstaat een zieke vervette lever: foie gras.

 

en verzoeken

  • De totale productie van foie gras moet afgeschaft worden in de hele Europese Unie.
  • Er moet bij wet worden vastgesteld dat dit voortaan als illegale productie word beschouwd.
  • Bij het alsnog doorzetten van deze productie, moet dit bestraft worden met op zijn minst een fikse boete.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Europees Parlement 
Petitieloket:
Einddatum:
17-02-2016 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Julia Beijl 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Foie gras in je kerstpakket? Verklik je baas!

Wakker Dier roept werknemers die foie gras in hun kerstpakket hebben gekregen op om hun baas te verklikken via het speciale ‘Foute Kerstpakketten Klikpunt’. Foie gras is de zieke, vervette lever van gedwangvoederde eenden en ganzen.

+Lees meer...

Wereldwijd is het product omstreden vanwege dierenleed, en in Nederland wordt het om die reden niet geproduceerd. Maar foie gras wordt hier nog wel gegeten en juist rond de feestdagen duikt het op in horeca, winkels en kerstpakketten. Uit marktonderzoek van Wakker Dier bleek eerder dat de Nederlander foie gras aanwijst als het “meest  dieronvriendelijke (kerst)gerecht". Wakker Dier stuurt de verklikte foute bazen een Wakker Dier ‘wakkerschudt’-kerstpakket. Hierin zit een blikje vegetarische ‘faux gras’, informatie over de productiewijze van foie gras en een verzoek om volgend jaar iets anders te schenken. De actie is een aanloop naar een foie-gras-vrij kerstpakkettenjaar in 2013.  Het Foute Kerstpakketten Klikpunt is te vinden opwww.wakkerdier.nl/foutkerstpakket. De productiemethode De productie van foie gras kan worden gezien als één van de ernstigste vormen van dierenmishandeling. Met een lange buis in de keel wordt twee- tot driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot minimaal vier en vaak wel tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, en ademhalingsproblemen. Door opzwelling van de lever worden de poten in zo’n positie gedrukt, dat lopen moeilijk is. Als de slachtleeftijd nadert, kunnen veel dieren hierdoor niet meer normaal lopen. Tijdens het dwangvoederen stijgt het sterftecijfer met een factor tien tot twintig. Diervriendelijke foie gras is een fabel De laatste jaren komen er steeds meer verhalen op over zogenaamde diervriendelijke foie gras door producenten die met mooie praatjes blijven proberen dit omstreden product in Nederland aan de man te krijgen. Steeds weer blijkt dit een fabel te zijn. Foie gras is namelijk een beschermde merknaam voor levers die minimaal vier keer groter zijn. Dit gebeurt door middel van dwangvoedering, en in Frankrijk is dwangvoedering voor de productie van foie gras zelfs in de wet voorgeschreven. Frankrijk is goed voor 85% van de Europese productie. In 2009 ontmaskerde Wakker Dier al zogenaamde diervriendelijke foie gras in diverse grote hotel(keten)s in het programma Radar.  De enige echte diervriendelijke foie gras is ‘faux gras’ - het vegetarische alternatief van de Belgische dierenbeschermerorganisatie Gaia. Campagne tegen foie gras Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes, want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken. Onlangs nog haalde Albert Heijn het product per direct uit de winkels nadat Wakker Dier hen wees op foie gras in het schap van één of meerdere vestigingen.  

16-12-2012