U, de petitionaris

Stop de winstmaximalisatie energiemaatschappijen en het hoge btw-tarief

34 ondertekeningen

Sinds het plafond voor de marge voor energiemaatschappijen geheim wordt gehouden en ondanks de dalende gasprijs de energieprijzen nog steeds omhoog gaan, wordt het tijd dit een halt toe te roepen

Petitie

Wij

individuele consumenten met een gas/licht aansluiting en medestanders

 

constateren dat:

 • Dat de overheid te weinig doet om de energieprijzen voor de gewone burger binnen de perken te houden.
 • Belastingen op deze primaire behoeften zijn wellicht tijdelijk verlaagd, maar gaan weer naar het absurd hoge BTW-tarief op 1 jan 2023, terwijl de normale belasting op essentiele goederen/diensten normaliter het lage tarief is, thans 9%.
 • De overheid heeft een prijsplafond ingesteld van 0,40ct/kWh tot 2900 kWh voor electriciteit en 1,45/m3 voor gas tot 1200 m3. Dit ligt al onder het gemiddelde verbruik. Alles daarboven moet voor het volle pond betaald worden.
 • Energiemaatschappijen verhogen ondanks de gedaalde gasprijs nog steeds hun tarieven in aanloop naar het prijsplafond.
 • Op het moment van het starten van deze petitie is de gasprijs op de gasbeurs 1,024 /m3 en de gemiddelde prijs bij de leveranciers 3,016 /m3. (bron, datum 19-11-2022)). Eneco vraagt in het modelcontract op 19-11-2022 zelfs 4,63003/m3.
 • Dat de prijzen voor electriciteit te veel aan de gasprijs gekoppeld zijn. Electriciteit wordt voor ongeveer 55% uit gas opgewekt, maar de overige bronnen, die veel goedkoper zijn, hebben 0 invloed op de prijs. De terugleververgoeding voor zonnepanelen is gemiddeld nog geen 10 ct, maar wordt wel volledig doorbelast aan de afnemer.
 • Als voorbeeld noemen wij de winst van Eneco in 2021. deze is met meer dan 77% gestegen. De tarieven die in het huidige modelcontract geboden worden geven geen enkel maatschappelijke binding, alleen winstbejag.
 • Energie is een eerste levensbehoefte en geen winstmodel.

 

en verzoeken

 • aandacht te besteden aan de positie van elke burger en de energiemaatschappijen tot de orde roept, de belasting op energie en netbeheerskosten verlaagt tot het lage BTW tarief, thans 9%, de BTW over de energiebelasting wordt afgeschaft en tevens de winstmaximalisatie een halt toeroept.
 • Dat de visie op de privatisering van de energiemaatschappijen herzien wordt en/of duidelijke regels opgesteld worden over de prijzen en de te maken marges.
 • openbaarheid, want momenteel worden de onderhandelde marges geheim gehouden.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Einddatum:
17-02-2022 
Petitionaris:
Ed Cassa 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Zeg het voort, de media durft het kennelijk niet aan

Ik heb alle bekende media aangeschreven, kennelijk zijn ze meer geinteresseerd in nieuws over celebs dan over real life problemen.

Dus verspreid de link svp over sociale media..

22-11-2022