U, de petitionaris
Tijgermug223

Stop de tijgermug NU!

595 ondertekeningen

De tijgermug is een exotische mug die Nederland binnenkomt met de import van gebruikte banden en Lucky bamboo. Deze mug kan meer dan 20 ziekten overbrengen op mensen en dieren, zoals dengue, Chikungunya en hartworm. Toch neemt de overheid geen maatregelen om de invoer van de tijgermug te stoppen.

Petitie

Wij

Iedereen die belang hecht aan het welzijn en de gezondheid van mensen en dieren.

 

constateren dat:

dat de minister van Volksgezondheid, ondanks een door de voltallige Tweede Kamer ondersteunde motie voor nultolerantie van tijgermuggen, weigert om maatregelen te nemen opdat aan de voortdurende invoer van tijgermuggen via de import van gebruikte banden en Lucky bamboo een eind komt

 

en verzoeken

de Minister van Volksgezondheid zodanige maatregelen te nemen dat aan de invoer van tijgermuggen via de import van gebruikte banden en Lucky bamboo een eind komt

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
minister 
Petitieloket:
Einddatum:
22-05-2021 
Petitionaris:
Wilfred Reinhold 
Organisatie:
platform Stop invasieve exoten 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Platform naar rechter voor openheid over mogelijke invoer tijgermuggen

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken weigert openheid van zaken te geven rond de illegale import van een partij Lucky bamboo uit China. Voor de invoer van deze sierplantjes gelden verschillende voorschriften om de verspreiding van de gevaarlijke tijgermug te voorkomen.

+Lees meer...

Uit een gedeeltelijk openbaar gemaakt inspectierapport blijkt dat de importeur die regels allemaal heeft overtreden. Stichting platform Stop invasieve exoten eist bij de rechter dat de staatssecretaris het hele document openbaar maakt, omdat de omgeving van het bedrijf mogelijk een gezondheidsrisico loopt. Van Lucky bamboo is bekend dat daar tijgermuggen in mee kunnen liften, die meer dan 20 virusziekten kunnen verspreiden zoals zika en dengue. Om vestiging en verspreiding te voorkomen, zijn in het Warenwetbesluit Lucky bamboo diverse preventieve voorschriften gesteld. De container mag alleen worden geopend in een soort quarantaineruimte, en aldaar moeten bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om alle muggenlarven en volwassen muggen te doden. Uit het gedeeltelijk openbaar gemaakte inspectierapport, blijkt dat de importeur geen van deze voorschriften had nageleefd. De omgeving van het importbedrijf loopt daarmee een gezondheidsrisico, volgens het platform Stop invasieve exoten. Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Staatssecretaris van Dam heeft bij de openbaarmaking van het inspectierapport (ook wel ‘Document 29’ genoemd) onder meer alle bedrijfs- en fabricagegegevens onleesbaar gemaakt, waaronder de naam en locatie, omdat het bedrijf schade zou ondervinden van de bekendmaking van die gegevens. “Volgens het platform mag dat niet, omdat er sprake is van milieu-informatie zoals bedoeld in het Verdrag van Aarhus. Dat verdrag, dat is omgezet in de Wet openbaarheid van bestuur, bepaalt dat in geval van milieu-informatie de bedrijfs- en fabricagegegevens niet geheim mogen worden gehouden. Milieu-informatie is een heel ruim begrip, daaronder vallen ook ‘biologische diversiteit en haar componenten’. Ons standpunt wordt eveneens ondersteund door een eerdere uitspraak, waarin de rechter heeft bepaald dat de aanwezigheid van tijgermuggen bij een bedrijf valt onder de zorgplicht die het bedrijf heeft op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer. We zijn daarom naar de rechter gestapt om te zorgen dat de Staatssecretaris volledige openheid van zaken geeft over deze risicovolle situatie.” De zaak zal dienen bij de rechtbank in Amsterdam. De zittingsdatum is nog niet bekend.

16-02-2017

“Aanpak tijgermug kan veel sneller dan Schippers Kamer voorspiegelt”

Volgens minister Schippers van Volksgezondheid moet er een wetswijziging plaatsvinden voordat de tijgermug aangepakt kan worden. Dat kan jaren duren.

+Lees meer...

Volgens Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten heeft de minister de Kamer onjuist geïnformeerd, want een wettelijke regeling kan al binnen een paar weken rond zijn. “En er is spoed geboden, nu opnieuw tijgermuggen gevonden zijn bij bandenimporteurs in Emmeloord, Lelystad, Montfoort en Etten-Leur,” aldus Reinhold . Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer eind juni geïnformeerd over de wijziging van haar beleid rond de tijgermug en andere exotische muggen die ziekten kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en het La Crosse virus. Zij is tot de conclusie gekomen dat de handelaars in  gebruikte banden zich niet houden aan het convenant dat zij met hen heeft gesloten, en dat het convenant niet gehandhaafd kan worden. Schippers kondigt daarom een wijziging van de Wet publieke gezondheid gewijzigd aan, waardoor er een centrale, landelijk uniforme aanpak  komt waardoor vestiging invasieve exotische muggen zo lang mogelijk wordt voorkomen. Op de naleving van die regelgeving  zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dan namens haar toezicht gaan houden. “Het is mooi dat de minister nu erkent dat het convenant niet functioneert. Advocaat Rogier Hörchner had dit ook al vastgesteld in een Legal opinion. Maar dat de minister nu kiest voor een wetswijziging is onbegrijpelijk. Dat kan jaren gaan duren, en ondertussen gaat de invoer van tijgermuggen en andere gevaarlijke muggen door. Elke ingevoerde mug vergroot de kans op vestiging en verspreiding, en dan krijg je ze bijna niet meer weg. De minister beschikt over een alternatief, dat veel sneller klaar is en ministens even effectief. Zij kan op basis van de Warenwet een landelijke en bindende regeling opstellen om te voorkomen dat bij het  importeren en verhandelen van  gebruikte banden exotische muggen worden ingevoerd en verspreid. Voor de aanpak van de tijgermug in Lucky bambooplantjes heeft haar voorganger in 2009 zo’n regeling uitgevaardigd. En ook hierop voert de NVWA het toezicht uit, namens de minister. Zowel gebruikte banden als Lucky bambooplantjes zijn ‘waren’ in de zin van de Warenwet. Voor zo’n Warenwetregeling geldt een heel simpele en snelle procedure: de minister moet haar handtekening eronder zetten en het vervolgens in de Staatscourant bekendmaken. Hierbij is het opstellen en uitvaardigen van een wettelijk bindende regeling dus een kwestie van weken, in plaats van jaren,” aldus Reinhold. Deze zomer zijn al op vier locaties tijgermuggen aangetroffen: bij de locaties van bandenbedrijf Kargro in Emmeloord en Montfoort, bij Robeo Casing in Lelystad en bij Vrakking in Etten-Leur. Een andere gevaarlijke muggensoort, de Aziatische bosmug, is deze zomer  gevonden bij bandenbedrijf Joop Arts in Oss. Op al deze locaties (behalve Etten-Leur) zijn eerder ook al exotische muggen gevonden.

25-07-2015

Informatief filmpje over app Tijgermug Alert

Het platform heeft een filmpje gemaakt met informatie over de gratis app Tijgermug Alert, die geschikt is voor zowel iPhone en Android. Het filmpje is te zien op YouTube, via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=nKa9KsZ9GsM  .

26-04-2015