U, de petitionaris

Erken Gronings, Drents en Stellingwerfse talen

18 ondertekeningen

De stichting Grunneger Film is aan een project begonnen ter bevordering van de Nedersaksische talen zoals die in Nederland worden gesproken zoals het Gronings, Drents en andere talen. Ze moeten dezelfde erkenning krijgen als het Fries en Nederlands. Iedereen die taal en cultuur belangrijk vindt wordt gevraagd de petitie te tekenen.

Petitie

Wij

Groningers, Drenten, Stellingwervers en anderen die de Nedersaksische talen erg belangrijk vinden.

 

constateren

  • Dat Nederland de Nedersaksische talen niet erkend onder deel III van het Europees Handvest van regionale talen of talen van minderheden.
  • Dat het Gronings, Drents, Stellingwerfs en andere Nedersaksische talen de moedertalen zijn van bijna twee miljoen Nederlanders in Noord en Oost Nederland.
  • Dat zij hun gevoelens beter kunnen uitdrukken in de eigen moedertaal dan in het Nederlands.
  • Dat de streektaal emotionele waarde heeft en moet blijven.

 

en verzoeken

Het streven om erkenning onder deel III te steunen zodat er met behulp van de Europese Unie projecten kunnen worden opgezet die de Nedersaksische talen ondersteunen, onder de aandacht van jongeren brengen, het immaterieel culturele erfgoed beschermen en wordt voorkomen dat deze talen verdwijnen zoals het Westerwolds en andere talen al bijna verdwenen zijn.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
10-11-2019 
Petitionaris:
Harry Töben 
Organisatie:
Stichting Grunneger Film 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Stand van zaken na twee voorstellingen

Na twee voorstellingen van de film LIEK ACHTER DE BADDE waar men de lijst konden tekenen hadden we 89 handtekeningen. De dertien ondertekenaars van Petities.nl mee gerekend zitten we binnen één week op 102 handtekeningen.

03-10-2019

Petitie ondertekenen tijdens vertoning film LIEK ACHTER DE BADDE

Tijdens de première van onze film LIEK ACHTER DE BADDE op 28 september 2019 kan de petitie door de bezoekers worden ondertekend. Daarna kan de petitie ook worden ondertekend tijdens de vertoning van de film op 2 oktober in Zaal 12 te Vlagtwedde; 4 en 5 oktober in het Der Aa Theater te Groningen. Verder vertonen we de film in oktober In Wapse, Exloo, Assen, 2e Exloërmond, Ten Boer, Vledder-veen, Sebaldeburen, Buinerveen, Uithuizen en Wijster.

+Lees meer...

Ook in november en december vertonen we onze film in dorpshuizen in Drenthe en Groningen waar de petitie kan worden ondertekent. De adressen vermelden we op onze website www.grunnegerfilm.nl en op Facebook pagina LIEK ACHTER DE BADDE. Daar staat ook de petitie. Iedereen die ons streven: erkenning van de Nedersaksische talen onder deel III, onderschrijft wordt aangeraden om de film LIEK ACHTER DE BADDE te gaan zien. In de film worden meerdere Neder-saksische talen gesproken. De acteurs spreken hun eigen taal. Zo spreekt de Groningse boer Gronings tegen de Drentse wethouder die tegen de Groninger gewoon Drents praat en ze verstaan elkaar. Uniek, want dit is nog nooit eerder in een film vertoond. Het wordt dus tijd dat de Nedersaksische talen als het Drents, Gronings, Stellingwerfs, Twents, Veluws, Salland, Achterhoeks, IJssellands en Urks gewaardeerd worden waar het recht op heeft. Wij gunnen de Friezen hun taal. Maar waarom het Fries wel erkennen en onze talen niet? Zijn wij minder? Kom op , doe mee, tekende petitie en kom naar de unieke film LIEK ACHTER DE BADDE. Meer weten? Mail naar hatoben@online.nl U krijgt altijd antwoord en de informatie waar u om vraagt.

12-08-2019