U, de petitionaris
Burgerhulpverlening

Steun burgerhulpverlening in Nederland met reanimatie- en AED-bediening

15 ondertekeningen

De burgerhulpverlening dreigt haar levensreddende ondersteuning mogelijk kwijt te raken door de onuitvoerbaarheid van de declaratiemogelijkheden bij een AED-inzet.

Weinig bereidheid om de AED extern beschikbaar te stellen i.v.m. de hoge aanschafprijzen van geschikte AED buitenkasten.

Petitie

Wij

Bezorgde burgerhulpverleners in Nederland maken zich zorgen over de levensreddende reanimatiehulp en de automatische externe defibrillator (AED).

 

constateren dat:

  • Dat na gebruiken van de automatische externe defibrillator de herstelkosten via de basisverzekering sinds 1 januari 2016 een zorgplicht is

  • de AED-eigenaar om morele gronden en privacy-overwegingen niet tot declaratie kan komen.

  • Het grote risico is dat eigenaren hun AED niet meer beschikbaar stellen.

  • Dat de toegankelijkheid van meer AED’s, 24/7 beschikbaar in buitenkasten, bemoeilijkt wordt door het fiscale tarief van 21% (op medische apparatuur geldt 6%).

 

en verzoeken

  • snel met een moreel verantwoord declaratieprotocol te komen waarbij de privacy van het slachtoffer gewaarborgd blijft en de vergoeding van de AED herstelkosten wordt afgehandeld door de zorgverzekeraars.

  • De fiscus de AED-behuizingen als medisch apparaat (of ondersteuning hiervan) te kwalificeren zodat het lagere btw-tarief geldt. Dit komt de bereidheid om de AED extern beschikbaar te stellen ten goede.

Het antwoord

Na 1 januari 2018 een regeling voor de AED na inzet

Eigenaars van een defibrillator draaien niet langer op voor de kosten van het gebruik van de AED na inzet. Vanaf 1 januari 2018 jaar komt er een regeling om de kosten voor het gebruiksklaar maken van het reanimatie-apparaat volledig te vergoeden aan de AED-eigenaar. De regionale RAV's (Regionaal Ambulancevoorziening) spelen hierin een belangrijke rol, heeft minister Edith Schippers donderdag 6 juli laten weten.

Bron: Officiëlebekendmakingen.nl

Hartstichting

 

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
23-02-2017 
Antwoord verwacht:
05-03-2017 
Status:
Beantwoord 
Organisatie:
Stichting Twente Hart Safe 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Na 1 januari 2018 een regeling voor de AED na inzet

Eigenaars van een defibrillator draaien niet langer op voor de kosten van het gebruik van de AED na inzet. Vanaf 1 januari 2018 jaar komt er een regeling om de kosten voor het gebruiksklaar maken van het reanimatie-apparaat volledig te vergoeden aan de AED-eigenaar.

+Lees meer...

De regionale RAV's (Regionaal Ambulancevoorziening) spelen hierin een belangrijke rol, heeft minister Edith Schippers donderdag 6 juli laten weten.

Bron: Officiëlebekendmakingen.nl

Hartstichting

15-07-2017