U, de petitionaris
Petitie grenzen aan mijnbouw

Stel grenzen aan mijnbouw voor een rechtvaardige energietransitie

1.082 ondertekeningen

De energietransitie is noodzakelijk. Maar daarvoor zijn veel grondstoffen nodig. Die worden vaak gewonnen in gebieden met unieke natuur. Natuur die we hard nodig hebben voor ons voedsel, drinkwater en in de strijd tegen klimaatverandering. Zeg nee tegen grootschalige natuurvernietiging bij mijnbouw. In English

Petitie

Wij

maatschappelijke organisaties en burgers

 

constateren dat:

  • Dat de energietransitie essentieel is en zo snel mogelijk moet plaatsvinden.

  • Dat de vraag naar grondstoffen voor de energietransitie tot 2050 naar verwachting met wel 500 procent zal groeien.

  • Dat we ons de grootschalige natuurvernietiging (ecocide) die gepaard gaat met de winning van deze grondstoffen niet kunnen veroorloven: de natuur zorgt voor voedsel, drinkwater, opslag van CO2 en klimaatregulatie.

 

en verzoeken

  • De Tweede Kamer het belang te benadrukken van een rechtvaardige energietransitie en systeemverandering die circulariteit en minder grondstof- en energieverbruik centraal stelt.
  • Om er bij het kabinet op aan te dringen dat mijnbouw niet leidt tot grootschalige natuurvernietiging (ecocide) en mensenrechtenschendingen.
  • Ervoor te zorgen dat ons land zich aansluit bij het groeiende aantal landen dat oproept tot een moratorium op diepzeemijnbouw.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
30-09-2024 
Petitionaris:
Bottom Line! 
Organisatie:
Alliance for Tompotika Conservation Indonesia; A Rocha Ghana; ASN Bank; ATM Philipines; Deep Sea Conservation Coalition; IUCN NL; Platform Duurzame en Solidaire Economie; Sea First; Stop Ecocide NL; Transitie NL; VBDO 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

ASN Bank steunt petitie 'begrens mijnbouw'

ASN Bank steunt de petitie 'Stel grenzen aan mijnbouw voor een rechtvaardige energietransitie'.

Linda van Dongen, Hoofd Klimaat ASN Bank, zegt: "Fossiele brandstoffen zijn nog steeds dominant in ons energiesysteem.

+Lees meer...

Het winnen en gebruik van fossiele energie brengt onherstelbare schade aan onze planeet toe. Om de doelen uit het Parijs-akkoord te halen is een versnelling van de energietransitie noodzakelijk. Deze transitie is pas succesvol als dit op een eerlijke en duurzame manier gebeurt. Hierin spelen naast technische haalbaarheid mensenrechten en het beschermen van de natuur een grote rol. Daarom steunen wij deze petitie."

14-02-2024

Carice van Houten steunt petitie 'begrens mijnbouw'

De bekende actrice Carice van Houten steunt de petitie 'begrens mijnbouw' door de voice-over in te spreken van de bijbehorende animatievideo. De video is hier te zien.

De video legt uit waarom het belangrijk is grenzen te stellen aan mijnbouw voor de energietransitie.

De energietransitie is noodzakelijk.

+Lees meer...

Maar daarvoor zijn veel grondstoffen nodig. Die worden vaak gewonnen in gebieden met unieke natuur. Natuur die we hard nodig hebben voor ons voedsel, drinkwater en in de strijd tegen klimaatverandering.

Zeg nee tegen grootschalige natuurvernietiging bij mijnbouw. Teken vandaag nog de petitie op: https://begrensmijnbouw.petities.nl/

14-12-2023