U, de petitionaris
Naked man and woman the pioneer plaque 1972 nasa

Sta naakt toe in het openbaar zonder beperking

270 ondertekeningen

Openbare naaktheid is een individuele keuze alleen een progressief land als Nederland haar burgers kan geven.

Individualisten moeten het recht hebben dit soms te mogen kiezen, éénmalig of misschien nooit.

Petitie

Wij

progressieve, westerse individualisten,

 

constateren

  • Artikel 430a in het Wetboek van Strafrecht beperkt de keuzevrijheid van Individualisten.

  • Dit is een achterhaald overblijfsel uit de tijd dat de overheid ons voor eigen bestwil beschermde. Dat past niet bij modern progressief denken waar Nederland wereldwijd bekend voor is.

  • Dit verzoek inwilligen kost de staat niks omdat er niets uit de schatkist verspild wordt aan het achtervolgen van burgers als dit artikel is gewist.

  • Een nieuwe wet kost geld, opruimen niet.

 

en verzoeken

om deze redenen verzoek ik het Nederlandse parlement artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht te wissen en openbare naaktheid toe te staan zonder beperkingen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
04-10-2022 
Petitionaris:
Thomas Lundy 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Interview in Amsterdam Alternative, May 2022

03-05-2022

Persbericht van de petitionaris (2-2-22)

Update: I was interviewed by the newspaper Amsterdam Alternative about this petition; the interview is expected to be published in May 2022. Een interview met mij over deze petitie voor Amsterdam Alternative is plaatsgevonden en wordt uitgegeven in mei 2022.

Naakt op straat: de perceptie van het naakte lichaam moderniseren (naaktheid normaliseren)

In de zomer van 2017 heb ik een petitie via petities.nl gelanceerd om niet-seksuele naaktheid in het openbaar overal toe te staan zonder beperking (artikel 430a uit het Wetboek van Strafrecht wissen): stanaakttoe.petities.nl of ook bij deze domein-forward, naar dezelfde site (makkelijker te onthouden): NaaktOpStraat.nl;

Niet-seksueel naakt in het openbaar is een persoonlijke keuze en brengt geen schade aan de toekijker.

+Lees meer...

Men is niet verplicht om naar te kijken. Openbare naaktheid is vreedzaam voor de samenleving en heilzaam voor de geest. Het heeft een positief transformationeel kracht zoals bij World Naked Bike Ride (het milieu) en Amsterdam Body Painting Parade (kunst is therapie.)

Ik meen dat het huidige wetsartikel voor naakt in het openbaar paternalistisch is en dat er geen logisch argument is waarom het menselijk lichaam zo erg is dat het beboet moet worden: dit is discriminatie tegen het lichaam. Wij zijn allemaal naakt geboren. Lichaam-fobische mensen met een schaamtementaliteit noemen het naakte lichaam als exhibitionistisch, maar naaktheid is niet minder exhibitionistisch dan kleren. Naakt in het openbaar gebeurt al in feite in Nederland en in andere landen. Ik noem de jaarlijkse World Naked Bike Ride (WNBR), naakt op straat grapjes (kijk op YouTube) en Amsterdam Body Painting Day of de fotografie van naakte mensen in het openbaar van Spencer Tunick als voorbeelden. Dit doel is humanistisch of individualistisch en geïnspireerd door de vier andere innovatieve sociale elementen waarvoor Nederland een pionier is: prostitutie, homohuwelijk en euthanasie, gelegaliseerd in 2000, 2001 en 2002. Ook soft drugs sinds 1976 door middel van een gedoogbeleid populair en "normaal" is geworden in Nederland. Daarom noem ik dit initiatief "Het 5e Element". Het huidige wetsartikel 430a bepaalt dat alleen gemeenten plekken mogen aanduiden voor naaktrecreatie, maar ik meen dat dit een individualistisch recht moet zijn. Iemand beboeten omdat hij of zij naakt is in het openbaar past niet bij het moderne progressieve denken in Nederland.

Of het lukt mijn doel te halen - namelijk niet-seksuele naaktheid in het openbaar uit de strafwet te halen - kan ik niet garanderen, maar ik weet dat deskundigen begrijpen dat mijn verzoek meevalt. Jaarlijks zijn slechts een tiental mensen beboet onder artikel 430a volgens een juridisch adviseur van de Nederlands Federatie voor Naturisme (NFN). Voor een land van 16 miljoen inwoners is dit erg weinig en het komt op neer dat dit wetsartikel verouderd en overbodig is en geen nut meer heeft. "Het beste uit de wet halen" is ook een verouderd manier van denken, bewijst het precedent van de zogenoemde "naaktlopers" van Delftse Hout: zij waren vrijgesproken in 2017 in het Haagse Hof na hun boetes vanwege naakt in het openbaar. "Het meest uit de wet halen" is ook niet meer relevant omdat het impliceert dat niet-seksuele naaktheid op zich ooit strafbaar kan zijn.

In Spanje is naaktheid in het openbaar geen misdaad vanwege een vergissing in hun wet en vormt verder geen probleem, zolang de naaktheid niet seksueel is. In de stadscentra van Berlijn en München is naaktheid toegestaan in bijvoorbeeld Tiergarten en Englischer Garten en andere openbare plekken. De beroemde nudist Robbert Broekstra ging regelmatig naakt met zijn nudisten op straat in Nederlandse steden in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw zonder beboet te worden. In Denemarken is naaktheid toegestaan langs de hele kust zonder beperking. Het is mooi als je deze vrijheid hebt en dat je het niet hoeft te gebruiken. Men kan ieder dag langs een coffeeshop lopen maar hoeft niet marihuana te kopen of roken, maar dat kan.

In een eerste instantie zullen sommige mensen dit initiatief verkeerd begrijpen. Ze zullen denken dat iedereen of veel mensen plotseling naakt op straat zullen gaan. Maar dat zal niet zomaar gebeuren en daar gaat het niet over. Ik was einde jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw een assistent voor mijn vader voor een Amerikaanse televisie nieuwsprogramma vanuit Keulen (European Journal) en toen kwamen we samen naar Nederland om reportages te doen over euthanasie, homohuwelijk, prostitutie en soft drugs. Ik zag destijds - lang voordat homohuwelijk, prostitutie en euthanasie waren gelegaliseerd - hoe tegenstanders alarmistisch of diametraal vanuit een fobisch en irrationele instelling reageerden. Toch zijn deze sociale innovaties gelegaliseerd en genormaliseerd en nu is het geen punt in vergelijking met toen.

Het gaat ook niet over seks misdaad waarmee naaktheid geen rol speelt. Exhibitionisme is het ook niet want dat zijn mensen die toeschouwers willen laten schrikken in een seksuele aard. Voor de rest zijn andere eventuele lastige problemen of gênante sociale situaties makkelijk te voorkomen met conventionele of deontologische non-verbale "normaal" gedrag en eventueel huisregels binnen gebouwen waar naaktheid niet handig is zoals restaurants of winkels, et cetera - maar de conclusie is, het hoeft niet meer in het Wetboek van Strafrecht te blijven.

Naaktheid in Nederland vormt verder geen conflict met normen en waarden. Ik noemde al hierboven varianten van niet-seksuele naaktheid in het openbaar in Nederland. Er zijn ook al meer dan 70 officiële naaktstranden in Nederland en meer dan duizend openbare sauna's in Nederland waar mannen en vrouwen naakt gaan, dus van een conflict met de normaliteit is hier geen sprake van. Vele ontelbare varianten van naaktheid in het openbaar heeft als consequentie dat een speciale motivatie voor openbare naaktheid niet cruciaal is. Men loopt in het park omdat men dat wil: een sociale context is hiervoor onnodig, met of zonder kleren.

Stel voor dit wetsartikel is gewist. In dat geval zal weinig gelijk veranderen in de praktijk, maar het doel halen zal naar schatting symbolistisch en humanistisch zijn. Naakt zijn is gezond en therapeutisch. Naakt op straat harmoniseert de sfeer, galvaniseert positieve collectieve en individualistisch verandering of evolutie over hoe je denkt over mens zijn. De diepere betekenis is filosofisch. Waarom is het vredevol naakte lichaam strafbaar? Over het algemeen, deontologisch gezien, kunnen Nederlanders met moeilijke onderwerpen goed omgaan (bespreekbaarheid) en de geschiedenis met naakt in het openbaar in Nederland is eeuwen oud: een beroemd voorbeeld is de zogenoemde naakte "wederdopers" (anabaptisten), vanuit 1535 in Amsterdam, terug te vinden in vele schilderijen. Phil Bloom is een modern voorbeeld hiervan, bekend als de eerste naakte vrouw op televisie in 1967. Meer recente voorbeelden van naaktheid op Nederlandse televisie zijn: Adam Zkt. Eva (RTL5), Undress For Love (RTL XL, Nederlandse versie van Naked Attraction van de Britse Channel 4) en Gewoon Bloot (NTR) waarin naakte volwassenen bloot staan op een podium voor gekleed kinderen die de naaktheid objectief en rustig becommentariëren. Dit is bewijs dat leeftijd ook geen culturele probleem vormt in de collectieve Nederlandse mentaliteit wat betreft naaktheid. Een Nederlander is niet snel geschokt: Nederlanders zijn hiervoor te nuchter. Taboe of schandaal bestaat niet echt In Nederland zoals in andere landen waar preutsheid domineert of waar naaktheid zelfs de doodstraf verdient. Daarom kan artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht gewist worden. Daarom mag men naakt op straat gaan in Nederland.

Hartelijk dank voor jullie aandacht,

Thomas Lundy, petitionaris van deze petitie op 21 november 2021 te Amsterdam

21-11-2021

Bloot protesteren artikel

07-11-2021