U, de petitionaris
742e5ace 8e75 4c68 8325 9dc6133d0aaf

Sta het statushouders toe hun rijbewijs om te wisselen voor een Nederlandse

1.136 ondertekeningen

In Nederland kunnen expats hun rijbewijzen uit het buitenland gemakkelijk omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Zij hoeven hiervoor niet getoetst te worden. Maar dat geldt niet voor statushouders die rechtmatig in Nederland verblijven, ook als ze uit hetzelfde land komen als de expats!

Petitie

Wij

tientallenduizenden Syriërs die in Nederland wonen

 

constateren

  • Minister Anne-Marie Jorritsma (VVD) heeft in 2015 besloten dat expats die in Nederland komen, hun rijbewijs mogen omwisselen zonder hiervoor een rijexamen te hoeven afleggen.
  • Jaarlijks maken hier 6.500 mensen gebruik van, maar geen enkele statushouder mag gebruik maken van dit privilege.
  • Wij willen graag erkenning voor wat we kunnen betekenen voor Nederland en voor wat we reeds aan kennis en vaardigheden mee hebben genomen.
  • Er is veel werk te vinden in de logistiek (bezorgdiensten en goederenvervoer). Werk dat velen uit onze gemeenschap kunnen doen, maar zonder een geldig Nederlands rijbewijs blijft dat perspectief op arbeidsparticipatie onbereikbaar, terwijl velen van ons jarenlang rijervaring hebben en in het bezit zijn van een Syrisch rijbewijs.
  • In andere Europese landen worden de rijbewijzen uit Syrië erkend en omgewisseld, waardoor de mogelijkheden voor arbeidsparticipatie aanzienlijk toenemen.
  • Het is onbegrijpelijk dat expats uit Syrië wel hun rijbewijzen mogen omwisselen, maar statushouders niet. Dat is niet alleen oneerlijk, maar ook discriminerend op basis van het soort verblijfstitel binnen dezelfde ethnische groep.

 

en verzoeken

  • Trek de regels gelijk voor het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen! Maak geen onderscheid tussen de mensen die naar Nederland komen om te wonen en te werken.
  • Erken hun rijvaardigheid bij het bezit zijn van een buitenlandse rijbewijs, of maak het omwisselen van hun rijbewijzen die vóór aankomst in Nederland zijn afgegeven, makkelijk en toegankelijk.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
06-01-2022 
Petitionaris:
Sumer Chaban 

Geschiedenis

Ondertekeningen