U, de petitionaris
Screen shot 2014 05 08 at 21.45.53

Scooters op het achterdek

153 ondertekeningen

Scooters maken de oversteek over het IJ bijzonder onprettig: gedrang, stank... Voorstel: al het gemotoriseerde verkeer op het achterdek. Als laatste op de pont en als laatste eraf.

Op 8 mei 2014 is deze petitie overhandigd aan de woordvoerder van het GVB. Zie filmpje. Antwoord: vanaf 1 juli een extra veer, zodat het minder druk is. Handhaving is duur. 2016, probleem is er nog steeds, dus opnieuw ondertekenbaar.

Petitie

Wij

gebruikers van het IJ-veer

 

constateren dat:

  • dat de bestuurders van scooters, brommers en andere gemotoriseerde voertuigen de motor niet uitzetten zoals gevraagd wordt;

  • dat genoemde bestuurders met hun voertuig bij kwetsbaardere passagiers voorrang afdwingen bij het aan boord gaan;

  • dat passagiers onnodig uitlaatgassen inademen;

 

en verzoeken

al het gemotoriseerd vervoer als laatste de veerboot op en af te laten rijden; verzamel ze op het achterdek. Zo kunnen de andere passagiers ze vermijden en geven ze minder overlast.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
openbaar vervoerbedrijf 
Petitieloket:
Einddatum:
08-05-2024 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Schriftelijke vragen aan wethouder over scooters op de pont

Vandaag 9 augustus 2023 stelde raadslid Daan Wijnants vragen over de scooters op de pont:

Aan het college van burgemeester en wethouders

Toelichting:
Scooters dienen aan de hand worden meegenomen op de pont met de motor uit.1 Toch blijkt uit de praktijk dat door een gebrek aan handhaving scooters worden gestart óp de pont of dat de motors blijven ronken. Hoewel dit in de eerste instantie simpelweg verboden is, brengt dit grote gezondheidsrisico’s mee voor in het bijzonder kinderen.2 Longarts Hans in ’t Veen waarschuwt in de Telegraaf voor astma en COPD bij kinderen door de uitstoot van de scooters op de pont.

+Lees meer...

De piekbelasting van ultrafijnstof kan volgens de longarts zelfs tot hart- en vaatziekten leiden. Ook voor volwassen is deze uitstoot slecht, maar kinderen hebben een groter risico omdat hun longen nog in ontwikkeling zijn.

Volgens de longarts is de uitstoot door de scooters op de pont ‘’echt een schadelijke, onnodige blootstelling’’, die kan worden voorkomen door gewoonweg te handhaven op het verbod. De Amsterdamse VVD wil van het college weten waarom er momenteel niet (voldoende) op het verbod wordt gehandhaafd.

Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van de VVD, op grond van artikel 84 van het Reglement van orde gemeenteraad en raadscommissies Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:

  1. Vindt het college het, net als de VVD, zorgelijk dat er grote gezondheidsrisico’s voor kinderen ontstaan op de pont van en naar Amsterdam Noord door draaiende motors van scooters?
  2. Er is een verbod op scooters met draaiende motor op de pont, waarbij scooterrijders een boete riskeren van 95 euro. Hoeveel boetes zijn er afgelopen jaar uitgedeeld aan scooterrijders die deze regel hebben overtreden?
  3. Kan het college een toelichting geven waarom er momenteel niet voldoende op dit verbod wordt gehandhaafd?
  4. Is het college het met de VVD eens dat het gezondheidsrisico voor kinderen door de ziekmakende uitstoot van scooters op de pont gemakkelijk kan worden voorkomen door te handhaven op het verbod? Zo ja, is het college bereid om meer handhavers in te zetten op de pont?
  5. Erkent het college dat er tot 2025 scooters zullen rondrijden met een vervuilende motor en dat het in ieder geval tot die tijd van belang is dat er op het verbod wordt gehandhaafd?

Indiener(s), D.P.B. Wijnants

  1. https://www.gvb.nl/reizen/reisregels/reisregels-veren
  2. Schrijver, M. (2023, 8 augustus) Bekeur ronkende scooters op de pont. Telegraaf, p. 14
09-08-2023

Tweet als aanleiding om de petitie te heropenen

Weer zo'n joker die de motor niet af zet @Overhoeks1031 Als je haar maar goed zit wijfie, wij happen wel naar zuurstof. @pontleven pic.twitter.com/Tg6mh1ZnBB— Roel Wijker (@afwijker) October 6, 2016 .

06-10-2016

Opnieuw ondertekenbaar

De petitie werd in 2014 beantwoord met de belofte dat de drukte op de pont wordt aangepakt met een extra pont. Dat is de oplossing.

+Lees meer...

Ook vond het GVB het onwaarschijnlijk dat ze het gedrag van mensen kunnen aanpassen zonder dure handhaving. Maar de groene en rode vakken op de kades spreken dat tegen, die werken wel. Beide argumenten zijn vervallen en dus is de petitie opnieuw ondertekenbaar. Teken massaal!

06-10-2016