U, de petitionaris
Screen shot 2017 07 30 at 13.30.58

Schiphol moet anders groeien

137 ondertekeningen

Schiphol moet niet langer groeien in aantal vliegbewegingen, maar door de prijs van die bewegingen.

Petitie

Wij

omwonenden van een vliegveld in Nederland, Amsterdammers, andere belanghebbenden

 

constateren

  • Schiphol bereikt z'n plafond van 500.000 vliegbewegingen in 2020 of eerder
  • Volgens ACI, de koepelorganisatie van luchthavenbedrijven, is de rol van prijsvechters op Schiphol het grootst in vergelijking met vergelijkbare vliegvelden
  • het vliegveld van Eindhoven zit ook vol
  • het vliegveld van Lelystad kan niet snel uitbreiden en uitbreiding is onwenselijk
  • alternatieven over de weg en het spoor worden door budget airlines uit de markt geprijsd
  • de winst die de staat maakt met Schiphol (in 2016 €130m) staat in geen verhouding tot de uitwassen (ziekte door vliegoverlast, teveel budgettoerisme in Amsterdam, einde nachttrein)
  • winstgroei voor Schiphol nu komt uit meer vliegbewegingen, ook al dragen die niets bij aan de geroemde netwerkfunctie van Schiphol
  • de winst zou moeten komen van noodzakelijke, dure vluchten

 

en verzoeken

Schiphol anders winst te laten maken, desnoods door, met een beroep op het publiek belang, de Europese regels aan te passen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
28-10-2017 
Petitionaris:
Reinder Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

Ingezonden opinie: Schiphol kan wel groeien. Financieel, niet in verkeer

Schiphol wil groeien maar bewoners willen niet meer vluchten. Maar Schiphol kan wel groeien door schaarste.

+Lees meer...

Dat vergt wel een andere verdeling van de slots die vliegtuigen krijgen. Die worden nu door de maatschappijen onderling gratis verdeeld op basis van een soort onbegrijpelijk herenakkoord, onvergelijkbaar met hoe de schaarste op het spoor wordt verdeeld.

Als Schiphol elk slot aan de hoogste bieder mag verkopen neemt de winst toe bij een gelijkblijvend aantal vluchten. Minder vluchten is dan juist goed voor de winst.

Europese regels (regulering 95/93) zeggen alleen dat het verdelen van slots niet-discrimenerend mag. Dat is ook de reden waarom Lelystad niet exclusief wat van Schiphol verbannen vliegtuigmaatschappijen mag bedienen van de EU. Deze regels dateren uit begin jaren negentig. De grote nationale luchtvaartmaatschappijen mochten niet voorgetrokken worden, zodat er een ingangetje ontstond voor nieuwkomers. De tijden veranderen, de regels moeten ook veranderen. Wetgever, grijp in!

(ingezonden naar Het Parool op 10 januari 2019)

10-01-2019

Brief van de Dag in de Volkskrant: Minder vluchten en toch meer winst: laat Schiphol slots verkopen aan de hoogste bieder

Afgelopen maandag lazen we waarom Schiphol zo moeilijk te beteugelen is. Er ontbrak nog een andere uitweg uit de misère.

+Lees meer...

Schiphol kan groeien door schaarste. Dat vergt wel een andere verdeling van de slots die vliegtuigen krijgen. Die worden nu door de maatschappijen onderling gratis verdeeld op basis van een soort onbegrijpelijk herenakkoord, onvergelijkbaar met hoe de schaarste op het spoor wordt verdeeld.

Als Schiphol elk slot aan de hoogste bieder mag verkopen neemt de winst toe bij een gelijkblijvend aantal vluchten. Minder vluchten is dan juist goed voor de winst.

Europese regels (regulering 95/93) zeggen alleen dat het verdelen van slots niet-discrimenerend mag. Deze regels dateren uit begin jaren negentig. De grote nationale luchtvaartmaatschappijen mochten niet voorgetrokken worden, zodat er een ingangetje ontstond voor nieuwkomers. De tijden veranderen, de regels moeten ook veranderen. Wetgever, grijp in!

Reinder Rustema, petitionaris van groeischipholanders.petities.nl, Amsterdam

Volkskrant Brief van de Dag 12-5-18

Brief van de Dag in De Volkskrant 12 mei 2018

12-05-2018

Schaarste verdelen in luchtvaart bevoordeelt de sector als geheel

De schaarste op vliegvelden wordt gratis verdeeld. Voor Europa ligt dat vast in Regulering 95/93.

+Lees meer...

Dat is vreemd, want schaarste op het spoor wordt 'markconform' gedaan. Als je een nachttrein wil laten rijden betaal je aan de spoorbeheerder van het land waar je doorheen rijdt tegenwoordig een aanzienlijke heffing. Vroeger werkten ze samen omdat er voor gebruik van het spoor geen aparte beheerder bestond. Tegenwoordig betekenen die kosten de doodsteek voor de nachttrein. Nieuwe initiatieven zijn praktisch onmogelijk.

In de luchtvaart worden de 'slots' niet bij opbod verkocht, wat logisch zou zijn bij schaarste, maar verdeeld door een onafhankelijke partij. Leidend daarbij is wat een luchtvaartmaatschappij vroeger aan slots nodig had. Dat is een erfenis waar ze recht op hebben.

De achtergrond van deze organisatie is dat er een congestieprobleem opgelost moest worden. Maar de belanghebbenden, de luchtvaartmaatschappijen, zagen waarschijnlijk wel in dat ze er geen belang bij zouden hebben als ze dit met een marktmechanisme zouden oplossen. Als ze allemaal tegen elkaar op zouden gaan bieden worden tickets duurder en vliegen onaantrekkelijker. Daar is niemand in de industrie bij gebaat. Dus spraken ze af dat de verdeling voor 80% blijft zoals vorig seizoen, behalve dat nieuwkomers voorrang krijgen bij de verdeling van de rest. Als ze zich bewijzen dan houden ze daarna weer voor 80% wat ze kregen en 20% daarvan is voor andere nieuwkomers.

De genoemde Europese regels stellen dat het verdelen van slots niet-discriminerend mag zijn. De vraag is of dit uitsluit dat de slots geld gaan kosten. Zo ja, dan moet het woordje niet-discriminerend uit de wettekst verdwijnen

27-02-2018