U, de petitionaris
Vergeet dit niet

Rekenproblemen op MBO niveau, betekent geen diploma, geen toekomst

1.886 ondertekeningen

Mijn site: www.everyoneweb.com/petitierekenen

TIP: Door aan de rechterkant te drukken op bijv. het facebook symbool, kun je gemakkelijk deze petitie kenbaar maken bij jou vrienden!Bedankt!

Hallo! Ik ben Tessa een meisje van negentien, voor mij was een diploma niet haalbaar. Ik ben een van de drie procent die is gediagnosticeerd met dyscalculie (rekenstoornis). Een voldoende voor het centraal rekenexamen was voor mij niet haalbaar. Nu, is dit examen met twee jaar uitgesteld en ben ik de dans ontsprongen. Dit wil dus zeggen dat ik na anderhalf jaar onzekerheid, verdriet en frustratie alsnog mijn diploma kan halen. Maar dit geld niet voor de toekomstige studenten! Het probleem is verschoven maar zeker niet opgelost.

Stel je voor: Studenten die keihard gewerkt hebben om hun doel te bereiken en dan uiteindelijk hun papiertje niet krijgen en dat omdat ze niet kunnen rekenen! Ik weet als geen ander hoe dit voelt en daarom wil ik graag deze groep leerlingen en studenten helpen. Maar dit kan ik niet alleen, daar heb ik jullie hulp bij nodig!

Help mij, zodat ook de toekomstige studenten en leerlingen net als ik een diploma kunnen behalen!

Petitie

Wij

-Studenten -Leraren -Ouders -Familie -Vrienden

Kortom iedereen die dit onterecht vind!

 

constateren dat:

Houd dit in uw achterhoofd: Ik ben maar een voorbeeld van de duizenden gevallen die bekend zijn in Nederland. 1. Dyscalculie is een rekenstoornis. Dyscalculie word gekenmerkt door hardnekkige problemen met het leren en het toepassen en oproepen van reken- en wiskundekennis. De persoon zelf kan er niks aan doen. Het heeft dus niks met inzet te maken. 2. Ik begrijp dat je voor sommige beroepen rekenen nodig hebt en daarvoor dan ook een examen moet maken. Maar in mijn geval is dat niet, ik heb geen rekenen nodig in de gehandicaptenzorg. Voor mijn beroep hoef ik echt geen breuken te kennen of procenten uit te rekenen. Waarom moet ik er dan wel een examen over maken, die mede bepaalt of ik mijn diploma behaal? Ik haal voor mijn praktijk goede punten en voor mijn andere vakken ook, het is dus niet te hoog gegrepen voor mij. Je laat een slager toch ook niet zakken omdat hij geen brood kan bakken? 3. Voor een andere opleiding kiezen is geen optie, op elke opleiding krijg je een examen over rekenen. Het gevolg: ik kan geen diploma halen in Nederland! 4. Ik loop op dit moment stage binnen de gehandicaptenzorg. Mijn collega’s zijn dik tevreden over mij, zij vinden mij geschikt voor de gehandicaptenzorg. Dit zegt toch alles? Later moet ik de praktijk in, ik moet kunnen werken met deze doelgroep en dat kan ik! Maar door mijn dyscalculie word mij deze kans ontnomen. 5. Bijles heeft voor mij geen zin, mijn niveau is te laag en de achterstand kan niet meer ingehaald worden. Ik heb geen inzicht in het rekenen en dat kan mij ook niet aangeleerd worden. 6. Waarom doen we het niet zo als in België? In België kun je vrijstelling krijgen voor rekenen als je gediagnosticeerd bent met dyscalculie. De voorwaarde is wel dat je het niet nodig hebt in je beroep. Dit lijkt me wel zo eerlijk.

Kortom: Het gevolg van deze regeling is dat een groep studenten, zijn of haar diploma niet kunnen behalen. Tegenwoordig heb je overal een diploma voor nodig. Betekent dit, dat deze groep thuis komt te zitten? Dit betekent ook dat deze groep niet kan doen wat ze zo graag willen, ook al zetten ze zich voor 100 procent in en is de praktijk dik tevreden over hen. Dit moet toch juist beloond worden en niet bestraft.

 

en verzoeken

"Bij het behalen van een diploma, moet wiskunde niet bepalend zijn voor de studenten die voor een beroep aan het leren zijn, waarbij rekenen niet van belang is."

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
28-02-2016 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
C. van Gerwen 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Het rekenexamen is voor twee jaar uitgesteld. Petitie gaat gewoon door!

De invoering van de verplichte taal- en rekentoets in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt uitgesteld. Dat komt omdat de dit jaar gehouden proefexamens slecht zijn gemaakt.

+Lees meer...

Te veel leerlingen hebben de gewenste niveaus voor taal en rekenen nog niet bereikt. Dat schrijven minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) vanmiddag aan de Tweede Kamer. Het vaststellen van een minimumniveau dat leerlingen moeten halen heeft al geleid tot veel verbeteringen in het reken- en taalonderwijs, aldus de bewindslieden. Maar er zijn nog “stevige inspanningen” nodig om dat niveau ook daadwerkelijk te bereiken. Daarvoor krijgen scholen nu “meer ruimte”. Toets komt nu twee jaar later dan gepland Dit betekent dat de rekentoets voor vmbo, havo en vwo pas in het schooljaar 2015-2016 meetelt voor het eindexamen, twee jaar later dan gepland. Leerlingen mogen niet lager halen dan een vijf. De taal- en rekentoets op het hoogste mbo-niveau tellen respectievelijk vanaf 2015 en 2016 mee. Leerlingen van de lagere mbo-niveaus moeten in 2016 het gewenste taalniveau en in 2017 het gewenste rekenniveau behalen. Dit voorjaar deden 50.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs en 30.000 leerlingen uit het mbo mee aan een pilotproject. Van de havo-leerlingen haalde 72 procent een onvoldoende voor de rekentoets. Op het vwo was dit 32 procent. Op het laagste vmbo-niveau scoorde 84 procent onvoldoende. Op het hoogste niveau, dat van de oude mavo, was dit 28 procent. Mbo-scholieren moeten een reken- én taaltoets maken. Van de deelnemende vierdejaars haalde 83 procent een onvoldoende voor de rekentest. Bij de taaltoets scoorde 38 procent onvoldoende. Aparte opleiding voor vmbo-leraar Minister Bussemaker kondigde eerder een maatregel aan die het niveau van de docenten op het vmbo en mbo moet verbeteren. Studenten die een lerarenopleiding volgen, kunnen vanaf komend schooljaar kiezen om zich te specialiseren in het vmbo of mbo-onderwijs. Bussemaker wil verder beter toezien op zij-instromers, docenten die uit de beroepspraktijk komen. Zij moeten eerst laten zien dat ze geschikt zijn voor het leraarsvak. Teken de petitie http://discalculiemaartochdiploma.petities.nl/ 

NRC
15-01-2013