U, de petitionaris
Screen shot 2016 02 29 at 23.14.49

Reisdocumenten pas controleren bij aankomst

34 ondertekeningen

Er is een EU-regel die zegt dat luchtvaart- en veerbootmaatschappijen geen passagiers mogen vervoeren zonder geldige papieren. Douanetaken worden zo uitbesteed. Vervoeren ze die toch, dan moeten ze een boete betalen (of andere sancties ondergaan) en die passagier weer terugbrengen. Met als gevolg dat oorlogsvluchtelingen een illegale overtocht gaan wagen, ook al zou een ticket veel goedkoper zijn. Veel van het leed vandaag kan voorkomen worden door richtlijn 2001/51/EG aan te passen. Kost niks.

IND kan dan een loket op Schiphol openen waar iedereen zijn eerste aanvraag kan doen zonder het land in te gaan, vlak voor de eerstvolgende retourvlucht. Elders op de wereld kan je de behandeling van je dossier via internet volgen. Zelfs als je zonder paspoort en dergelijke reisde.

Petitie

Wij

Europeanen

 

constateren dat:

  • Richtlijn 2001/51/EG stelt dat vervoerders ervoor moeten zorgen dat passagiers hun reisdocumenten op orde moeten hebben, anders krijgt de vervoerder sancties

  • Oorlogsvluchtelingen die overduidelijk aanspraak maken op de vluchtelingenstatus toch een illegale, gevaarlijke reis moeten maken omdat geen vliegmaatschappij ze nu aan boord mag laten

  • Voor de duurdere illegale overtocht maken ze schulden bij meedogenloze kredietverleners

 

en verzoeken

Deze regel te schrappen voor passagiers met een retourticket.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Europees Parlement 
Petitieloket:
Einddatum:
10-12-2023 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Ruud Koopmans over De asielloterij

"“Europa heeft een genereus asielbeleid en een falend uitzettingsbeleid. Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen ervan gebruikmaken, is de situatie in kampen bij de buitengrenzen vaak abominabel.

+Lees meer...

Polen en Griekenland gebruiken pushbacks, Hongarije en Spanje plaatsen hekken. Het is allemaal strijdig met het vluchtelingenrecht, dat stelt dat mensen in principe een asielaanvraag moeten kunnen doen."

lees dit gesprek met Ruud Koopmans naar aanleiding van zijn boek De asielloterij

17-07-2023

Brief in NRC: Laat vluchteling vliegen

Na een eerdere publicatie in Trouw op 9 maart 2016, ook in NRC Handelsblad op 23 juli 2019:

Laat vluchteling vliegen

De lichamen van verdronken migranten blijven op de kust van Tunesië aanspoelen, constateerde UvA-hoogleraar Amade M’charek recent toen ze daar was (De lijken blijven op de kusten aanspoelen, 18/7). Europa doet niets.

+Lees meer...

Wat de EU wel met een pennenstreek kan doen is het veranderen van de Europese richtlijn 2001/51/EG. Die verplicht vliegmaatschappijen om de reisdocumenten van reizigers te controleren. Als ze een passagier vervoeren die niet de EU-lidstaat van aankomst in mag dan moeten ze die niet alleen terugbrengen, maar ze krijgen ook een boete of brengen hun vergunning in gevaar.

Natuurlijk nemen vluchtelingen liever het vliegtuig. Het is ook veel goedkoper en veiliger dan in zee gaan met een mensensmokkelaar. Vluchtelingen die vanuit een onveilig land komen kunnen dan direct door naar Ter Apel voor de volledige procedure. Migranten die op zoek zijn naar perspectief kunnen weer retour.

Reinder Rustema

is petitionaris van https://laatvluchtelingenvliegen.petities.nl

De alinea's waar geen ruimte voor was:

Maar niet zonder perspectief. Geef ze een speciaal aspirant-burgerservicenummer en identiteitskaart waarmee ze hun aanvraag via internet kunnen checken. Met die identiteit kunnen ze dan ook een debet-bankrekening openen en er geld op storten. Ze hebben al veel bespaard door te vliegen immers. Met de smartphone-app en de bankpas kunnen ze dan zaken doen als ze thuis zijn.

Een betrouwbare goedkope bankrekening kost ons als samenleving weinig, maar het maakt een wereld van verschil voor iemand uit een land met corruptie, een ontoegankelijk bankwezen en een disfunctionele economie. Dit kan ook een uitkomst zijn voor inwoners uit ons buurland Venezuela.

23-07-2019

Trouw, essay: Maak je grens potdicht en je krijgt juist méér migranten

Het potdicht maken van de grens werkt averechts, zegt migratiespecialist Thomas Spijkerboer. Het leidt juist tot een toename van migranten.

+Lees meer...

Zet de grens daarom liever open - voorzichtig. (...) zie af van de boetes voor luchtvaartmaatschappijen die deze mensen zonder het vereiste visum vervoeren). In combinatie met stevig investeren in opvang in de regio verklein je de chaos, en maak je geen smokkelaars rijk. (...) Lees verder

24-04-2018