U, de petitionaris
Screen shot 2016 04 28 at 00.29.20

Recyclen op fietsafstand

117 ondertekeningen

Een centrale plek op fietsafstand waar je alle mogelijke soorten afval kan sorteren om te laten recyclen komt er. De petitie is overhandigd en we gaan kijken of het mogelijk is.

Petitie

Wij

inwoners van onder andere Westerpark, West en Centrum willen dat er meer afval wordt gerecycled en

 

constateren

  • dat Amsterdam maar beperkt afval recyclen mogelijk maakt: papier, glas, chemisch spul, medicijnen, kleding, schoenen, textiel en elektrische apparaten worden nu apart ingezameld

  • dat je een auto nodig hebt om grof, puin- bouw- en sloopafval weg te brengen naar een Afvalpunt buiten de stadsring.

  • dat er allerlei afval te recyclen is dat nu de vuilverbranding in gaat: hout, kurken, luiers, groente, fruit- en tuinafval onder andere.

  • dat gekleurd en helder glas, wit en onbedrukt papier nu niet apart worden ingezameld.

 

en verzoeken

op of naast het stadsdeelwerf e.d. één sorteerstation voor alle mogelijke soorten afval aan te bieden waar alleen fietsers toegang toe hebben.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
04-01-2018 
Antwoord verwacht:
05-07-2018 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Vuilnisvrij West verzamelt ideeën

"Vuilnisvrij West verzamelt kennis en ideeën van inwoners, ondernemers, scholen en andere organisaties om per wijk tot concrete oplossingen te komen. Via deze website kunnen bewoners aangeven waar de problemen zijn en oplossingen aandragen" staat op de site vuilnisvrijwest.amsterdam.nl/.

Dat is de aanleiding om deze petitie te heropenen.

+Lees meer...

Dit is een idee. Al 10 jaar geleden gelanceerd:

  • Niet via Stem van West in de stadsdeelcommissie gekomen, want andere plannen hadden iets meer stemmen, dus als petitie overhandigd.
  • Enthousiaste bestuurder koppelde mij aan ambtenaar. Die beweerde dat nationale regels het niet mogelijk maken (maar zei niet welke dat waren)
  • In De Pijp kan het ondertussen wel (landelijke regels gelden daar niet?)
  • Opnieuw ingediend via WestBegroot. Genoeg stemmen gehaald, geselecteerd als haalbaar door ambtenaren, maar niet geselecteerd door de politici. Maar het is onduidelijk waarom niet.
  • Nu opnieuw per e-mail verstuurd naar Vuilnisvrij West.

Tot zover, een kort samenvatting van 10 jaar bewonersparticipatie met een heel eenvoudig voorstel. Op naar de volgende 10 jaar...

25-07-2019

"Waar kunnen wij chemisch afval kwijt? Ik mis de chemokar!"

Op Facebook vroeg iemand "Waar kunnen wij chemisch afval kwijt omgeving Spaarndammerstraat? Ik mis de chemokar!"

Breng het naar het afvalpunt Seineweg was het antwoord. Maar nee, met potten verf in het openbaar vervoer daar naartoe is niet realistisch.

07-06-2019

Opnieuw! Nu bij West Begroot als plan

Dit plan zojuist toegevoegd aan een website van Amsterdam West om zelf een voorstel te kunnen doen om een stukje van de begroting van de gemeente in te vullen. Stem voor 7 november 2018 op het plan! Dit schreef ik er:

Een lokaal recycling punt waar bewoners bijvoorbeeld hard plastic, kleine chemische producten en frituurvet kunnen inleveren.

Dit vroeg ik eerder al via Stem van West.

+Lees meer...

Dat plan haalde een paar stemmen te weinig om naar de stadsdeelcommissie te mogen. Dus ik deed het als gewone petitie. Iedereen vond het geweldig en een enthousiaste bestuurder koppelde mij aan een ambtenaar. Na veel geduld kreeg ik te horen dat het niet kon door nationale milieuwetgeving. Op 16 juli 2018 staat in Het Parool dat Bewonersgroep De Schone Pijp exact dit plan realiseerde in De Pijp. Dus het kan wel.

Er is zoveel meer te recyclen dan waar de gemeente nu mogelijkheden voor biedt. Hoe beter het scheiden aan de bron gaat, hoe meer waarde de grondstof heeft.

Ook zou je er met grof vuil naartoe moeten kunnen als je geen auto hebt. Het Afvalpunt op de Seineweg is veel te ver.

Als lokatie stel ik het pleintje voor het Stadsdeelwerf voor. Of op de parkeerplaatsen aan de zijkant ernaast, die zijn toch meestal leeg. Dit ligt op de route naar de recyclingwinkel Rataplan, de ecologische bouwmarkt, de Praxis en nog een recyclingbedrijf.

03-10-2018