You, the petitioner
Screen shot 2016 04 28 at 00.29.20

Burgerinitiatief: recyclen op fietsafstand

114 signatures

Een plek op fietsafstand waar je alle mogelijke soorten afval kan sorteren om te laten recyclen. Bijvoorbeeld op het Stadsdeelwerf op de van Hogendorpstraat 202.

Petition

We

inwoners van onder andere Westerpark, West en Centrum willen dat er meer afval wordt gerecycled en

 

observe

• dat Amsterdam maar beperkt afval recyclen mogelijk maakt: papier, glas, chemisch spul, medicijnen, kleding, schoenen, textiel en elektrische apparaten worden nu apart ingezameld.

• dat je een auto nodig hebt om grof, puin- bouw- en sloopafval weg te brengen naar een Afvalpunt buiten de stadsring.

• dat er allerlei afval te recyclen is dat nu de vuilverbranding in gaat: PET-flessen, melkpakken en ander plastic, kurken, luiers, groente, fruit- en tuinafval onder andere.

• dat gekleurd en helder glas, wit en onbedrukt papier nu niet apart worden ingezameld.

 

and request

• op of naast het stadsdeelwerf e.d. een sorteerstation voor alle mogelijke soorten afval aan te bieden waar alleen fietsers toegang toe hebben.

• fietsers die afval komen sorteren belonen door nauwkeurig bij te houden hoeveel van wat ze hebben gesorteerd als ze lid worden op een website daarvoor.

• de top-zoveel actiefste inzamelaars op verzoek te belonen met geld en/of publiciteit.

The answer

De regels staan het niet toe

Voor het laten inzamelen van afval zijn vergunningen nodig met zware milieueisen waar deze locatie niet geschikt voor is.

REACTIE VAN PETITIONARIS

Dit was te verwachten, dat de regels het moeilijk maken. Het is nu zaak om te weten te komen welke regels een obstakel zijn en wat er aangepast moet/kan worden. Dat moet dan op nationaal niveau gebeuren, met een nieuwe petitie.

Het mooie daarvan is dat iedereen in het land er baat bij heeft als het mogelijk wordt om afval ook in de buurt beter te recyclen, zonder dat je naar die afvalpunten ver weg moet.

Maar evengoed zijn het alleen bepaalde soorten afval die met vergunning ingezameld moeten worden (bijvoorbeeld chemisch) en mag je wijnkurken, plastic flessendoppen en aluminium blikjes wel inzamelen zonder dat je aan extreme eisen voldoet, zoals een ondoordringbare betonnen onderlaag, een bepaalde afstand tot woningen en wat niet al.

Zodra het duidelijk is en een nieuwe petitie ervoor open staat dan gaat dit antwoord en de oproep de nieuwe petitie te ondertekenen naar alle ondertekenaars van deze petitie.

EINDE REACTIE

 

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Amsterdam 
Petition desk:
Closing date:
2018-01-04 
Answer expected:
2018-07-05 
Status:
Answered 
Lead petitioner:
ReindeR Rustema 
Website:

History

Signatures

Updates

"Waar kunnen wij chemisch afval kwijt? Ik mis de chemokar!"

Op Facebook vroeg iemand "Waar kunnen wij chemisch afval kwijt omgeving Spaarndammerstraat? Ik mis de chemokar!"

Breng het naar het afvalpunt Seineweg was het antwoord. Maar nee, met potten verf in het openbaar vervoer daar naartoe is niet realistisch.

2019-06-07

Opnieuw! Nu bij West Begroot als plan

Dit plan zojuist toegevoegd aan een website van Amsterdam West om zelf een voorstel te kunnen doen om een stukje van de begroting van de gemeente in te vullen. Stem voor 7 november 2018 op het plan! Dit schreef ik er:

Een lokaal recycling punt waar bewoners bijvoorbeeld hard plastic, kleine chemische producten en frituurvet kunnen inleveren.

Dit vroeg ik eerder al via Stem van West.

+Read more...

Dat plan haalde een paar stemmen te weinig om naar de stadsdeelcommissie te mogen. Dus ik deed het als gewone petitie. Iedereen vond het geweldig en een enthousiaste bestuurder koppelde mij aan een ambtenaar. Na veel geduld kreeg ik te horen dat het niet kon door nationale milieuwetgeving. Op 16 juli 2018 staat in Het Parool dat Bewonersgroep De Schone Pijp exact dit plan realiseerde in De Pijp. Dus het kan wel.

Er is zoveel meer te recyclen dan waar de gemeente nu mogelijkheden voor biedt. Hoe beter het scheiden aan de bron gaat, hoe meer waarde de grondstof heeft.

Ook zou je er met grof vuil naartoe moeten kunnen als je geen auto hebt. Het Afvalpunt op de Seineweg is veel te ver.

Als lokatie stel ik het pleintje voor het Stadsdeelwerf voor. Of op de parkeerplaatsen aan de zijkant ernaast, die zijn toch meestal leeg. Dit ligt op de route naar de recyclingwinkel Rataplan, de ecologische bouwmarkt, de Praxis en nog een recyclingbedrijf.

2018-10-03

Behoefte aan een recyclen in de buurt is er nog steeds

Op 31 juli 2018 vroeg iemand op Facebook "Waar in de buurt kan chemisch afval kwijt zoals frituurvet of oude verf?"

De behoefte aan een recycle-punt in de buurt bestaat dus nog steeds. .

2018-08-03