U, de petitionaris
Flattenthecurve

Radicalere maatregelen tegen COVID-19

1.088 ondertekeningen

COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus) grijpt om zich heen. In Italië zien we waar dat toe kan leiden: een veel te groot beroep op de zorg, met overvolle intensive cares en onnodige doden tot gevolg. In Nederland gebeurt nog te weinig om zo'n scenario te voorkomen.

Petitie

Wij

inwoners van Nederland die bezorgd zijn over COVID-19

 

constateren

  • Dat in o.a. Italië blijkt dat het snel groeiende aantal COVID-19-patiënten kan leiden tot een instortend zorgstelsel, met onnodige doden als gevolg;
  • Dat we in Nederland hooguit weken af zitten van een 'scenario Italië';
  • Dat zo'n scenario voorkomen kan worden door nú radicale maatregelen te nemen, gericht op social distancing;
  • Dat zulke maatregelen in Nederland niet genomen worden en er onder andere nog talloze grote evenementen plaatsvinden

 

en verzoeken

de regering alles op alles te stellen om een 'scenario Italië' te voorkomen, en daarbij radicale maatregelen niet te schuwen, zoals:

  • Afgelasten grootschalige evenementen
  • Sluiten onderwijs, horeca
  • Thuiswerken maximaal stimuleren
  • Grote overheidscampagne m.b.t. social distancing
  • Veel meer testen op het coronavirus en quarantaine voor positief getesten. (Precieze maatregelen te ontwikkelen samen met RIVM, GGD's en andere deskundigen).

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Einddatum:
16-03-2020 
Petitionaris:
David Eerdmans 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Toelichting op de petitie

Nog een kleine persoonlijke toelichting: ik claim absoluut geen deskundige op dit thema te zijn, en heb veel respect voor de deskundigheid die er wel is bij het RIVM, de GGD's, etcetera.

Maar ik maak me wel zorgen. Die worden deels ingegeven door veel deskundigen die oproepen om harde(re) actie.

+Lees meer...

Zie de oproep van de voorzitter van de WHO tot radicale maatregelen, zie de oproep van hoogleraar Marc van Ranst (KU Leuven) tot het stopzetten van alle evenementen, zie het optreden van hoogleraar Andreas Voss vanavond (11/3) in Nieuwsuur, etcetera.

Bovendien: je hoeft geen deskudige te zijn om te willen dat er alles op alles gezet wordt dat we een situatie in Italië voorkomen, waar de zorg zwaar overbelast is en er pijnlijke keuzes over leven en dood gemaakt worden - én dat we maar pak 'm beet twee weken af zitten van een 'scenario Italië'. In dat licht snap ik niet dat bijvoorbeeld massale evenementen met tienduizenden mensen gewoon kunnen doorgaan.

Bovendien hoef je geen deskundige te zijn om te constateren dat andere landen op basis van hún RIVM's tot andere, radicalere keuzes komen.

Deze petitie is dan ook niet bedoeld als twijfel aan de deskundigheid van het RIVM of de GGD's, maar wel om een signaal af te geven dat ik en mijn mede-ondertekenaars open staan voor radicalere maatregelen, ook als dit mijn/ons leven sterk beïnvloedt of de economie negatief raakt, en als aansporing om die radicalere maatregelen te nemen.

(Verder: het belangrijkste is natuurlijk dat je zelf je verantwoordelijkheid neemt om verspreiding tegen te gaan! Dus volg de adviezen van het RIVM op (was je handen, hoest in je elleboog, etc), en zet desgewenst nog een stap verder - bijv. thuiswerken als dat kan).

11-03-2020