U, de petitionaris
Windmolens juli %282%29

Plaats geen 270 meter hoge windmolens rond Utrecht

2.218 ondertekeningen

De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met vier reuzewindmolens, bijna drie keer de hoogte van de Dom, op 500 meter van Rijnenburg. Het plan is om dat op nog zes andere locaties rond Utrecht te doen, pal naast woningen. Wij zijn keihard voor windmolens, maar niet bovenop woonwijken. Het belemmert de woningbouw en gezondheidsrisico’s zijn niet uitgesloten.

  • Stap 1 is dat we met 1.000 handtekeningen van stemgerechtigde Utrechters uiterlijk 18 juli a.s. een verzoek willen doen voor dat referendum,
  • waarna we met stap 2 binnen zes weken met nog eens 10.000 handtekeningen dat referendum willen afdwingen, conform de lokale verordening voor raadgevende referenda. Hoort zegt het voort!

NB: Vult u na het bevestigen van uw ondertekening ook uw adres en geboortedatum in? Dat blijft onzichtbaar, maar zonder telt uw steun niet mee voor het 'referendumverzoek'.

Petitie

Wij

bezorgde bewoners van Utrecht die in deze stad ingeschreven staan,

 

constateren dat:

  • dat windmolens de bouw van duizenden woningen in Utrecht onmogelijk maakt en de wooncrisis verergert;
  • onderzoek aantoont dat windmolens op zee veel effectiever zijn en we daarmee de energie- en klimaatcrisis kunnen oplossen;
  • internationaal bij grote windmolens vaak 1.200 meter tot woonwijken als ondergrens wordt aangehouden om schade aan de volksgezondheid te voorkomen;
  • er duizenden locaties op land zijn die hier aan voldoen, maar niet in Utrecht-stad;

 

en verzoeken

een raadgevend referendum te organiseren over het Reparatie Coördinatiebesluit energielandschap Rijnenburg en Reijerscop met als voor te leggen vraag aan alle Utrechters:

“bent u het als bewoner wel of niet eens met de bouw van reuzewindmolens in Utrecht op een afstand van minder dan 1.200 meter van een woonwijk zoals nu het geval is als het Reparatie Coördinatiebesluit energielandschap Rijnenburg en Reijerscop wordt uitgevoerd?”

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Utrecht 
Petitieloket:
Einddatum:
05-09-2023 
Petitionaris:
Gert Dijkstra 
Organisatie:
EenUtrecht in samenwerking met de actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BvRR) en de bewonersgroep Reijerscop Utrecht en Harmelen  

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Uitslag: 10 geldige ondersteuningen te weinig

De uitslag van de referendumcommissie bekend. Er zijn 990 geldige ondersteuningsverklaringen voor het inleidend verzoek geteld door de gemeente.

+Lees meer...

Aldus het proces-verbaal wat uitgelegd wordt in het verslag van de controle van de referendumverzoeken met een reactie van de referendumcommissie hierop.

De voorzitter van het Centraal Stembureau concludeert dan ook "Het op 22 juni aangenomen raadsvoorstel treedt conform de gebruikelijk termijn in werking. Tegen het besluit om het verzoek niet toe te laten is bezwaar en beroep mogelijk."

Het aantal ondertekeningen op deze plek is hoger omdat er ook na het inleveren nog steunbetuigingen binnen kwamen

25-07-2023

Wil jij weten of er een windmolen naast je huis komt?

Op zeven locaties rond Utrecht wil het stadsbestuur reuzewindmolens van 270 meter hoog plaatsen pal naast woningen, soms op nog geen 500 meter. Het gaat om zeven zogenaamde zoekgebieden, waarvan er voor één dus nu al een besluit is genomen, namelijk bij de nieuwe woonwijk Rijnenburg.

+Lees meer...

Dat betekent dat er windmolens gaan komen vlakbij enkele tienduizenden woningen binnen de internationaal veelal geldende ondergrens van 1.200 meter. Het gaat om de woonwijken De Meern, Veldhuijzen, Nijevelt, Vleuten, Terwijde, Zuilen, Overvecht, Voordorp, Rijnsweerd en de Uithof. Kijk hier voor de exacte locaties

01-07-2023