You, the petitioner
Paratitie

Paralympische Spelen op de TV

46,005 signatures

Zoals al duidelijk te zien was, zijn we het zat dat alleen de "topsporters" in beeld komen, terwijl onze Paralympiërs het maar moeten doen met een livestreampje!

NOS is een publieke omroep en de Paralympische Spelen zijn een groot internationaal sportevenement en vallen daarom onder de Mediawet.

Petition

We

De Nederlandse bevolking

 

observe

 • dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de Paralympische Spelen en haar sporters in ons land

 • dat de paralympics vallen onder de Mediawet als groot internationaal sportevenement

 

and request

Meer zendtijd voor de Paralympische Spelen op de publieke omroep

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2023-11-01 
Answer expected:
2016-12-01 
Lead petitioner:
Dennis 
Organisation:
#DARUM! 
Website:

History

Signatures

Updates

Reactie van de NOS

Petities.nl ontving een reactie van Marketing & Communicatie van de NOS. Daarin wordt gewezen op dat er niet één livestreams is, maar dat er vier zijn voor de Paralympics en wijst de NOS op de rubriek Veelgestelde vragen op de site over.nos.nl.

+Read more...

Daarin staat wat de NOS precies (op internet, televisie en radio) doet aan de Paralympische Spelen en waarom het verschil tussen de Olympische en de Paralympische Spelen is zoals het is. Hieronder een kopie:

Zenden jullie de Paralympische Spelen uit?

Jazeker, de Paralympische Spelen zijn bij de NOS te volgen van 7 tot 18 september 2016.

Waarom besteedt de NOS minder aandacht aan de Paralympische Spelen dan aan de Olympische Spelen?

De Paralympics zijn een kleiner evenement dan de Olympische Spelen: in aantal deelnemers (ruim 4.000 vs. ruim 11.000), aantal sporten ( 23 vs. 39), deelnemende landen (176 vs. 205), duur (12 vs. 17 dagen) locaties ( 21 vs. 32) en door de organisatie aangebonden ‘feeds’ met wedstrijden (9 vs. 12).

Tegelijkertijd staat de ontwikkeling niet stil. De Paralympische Spelen worden steeds relevanter, internationaler en competitiever. Voorbeeld: als Kiki Bertens de halve finale van een Grand Slam haalt, staat iedereen op de banken, terwijl het in het paralympische tennis tot voor kort andersom was: daar was het pas nieuws als er géén Nederlander in de finale stond. Dat is anders aan het worden. De spanning neemt dus toe en daarmee wordt het voor de televisie ook steeds interessanter.

Anderzijds maakt het tijdsverschil van vijf uur met Rio dat de interessante onderdelen pas in de Nederlandse late avond en nacht plaatsvinden.

Paralympisch chef de mission André Cats is niet bang dat er na de Olympische Spelen niet genoeg aandacht zal zijn voor de paralympiërs. "Ik relateer het aan de ontwikkeling, ik kijk niet hoeveel honderden uren het was bij het olympisch team en hoeveel we het paralympische team zien. Ik kijk naar hoe het vier en acht jaar geleden was en hoe het zich ontwikkelt. Ik vind dat een positieve ontwikkeling. Ik hoor dat er elke ochtend om half negen op NPO Radio 1 aandacht is en ook bij de NOS op televisie. Ik denk dat ook de streams op de NOS-app helpen. Ik ben er heel tevreden over."

Wie heeft het besluit genomen om de Paralympische Spelen op deze manier te coveren?

Wij hebben dit pakket voorgesteld en de NPO-netcoördinator is ermee akkoord gegaan.

Wat zenden jullie uit?

Televisie

 • Als ‘opwarmer’ zenden we op woensdag 7 september op prime time (20.32-21.07 uur, NPO 2) de documentaire Marlou van Rhijn, Blade Babe uit, over de voorbereidingen van dé favoriet op de 100 en 200 meter.

 • De openings- en de sluitingsceremonie zijn live te zien op NPO 2 (woensdag 7 september, 23.10-02.15 uur, respectievelijk de nacht van zondag 18 op maandag 19 september, 0.55-02.55 uur).

 • ’s Morgens op NPO 1 geeft Herman van der Zandt in NOS Paralympische Spelen een overzicht van vooral de Nederlandse prestaties tijdens de afgelopen Paralympische dag (07.40-07.56 uur, met herhalingen om 09.38-09.55 uur en 16.33-16.50 uur).

 • ’s Avonds (19.20-19.50 uur, NPO 2) heeft NOS Paralympische Spelen een meer magazine-achtig karakter. Vanuit Rio de Janeiro bespreekt Herman van der Zandt, geregeld gesecondeerd door oud-rolstoelbasketballer Marc de Hond, de paralympische actualiteit met medaillewinnaars en sporters die (net) tekortkwamen voor eremetaal, coaches en anderen. (Herhaling de volgende dag, 12.22-12.53 uur, NPO 1.)

 • Ook het NOS Sportjournaal en het NOS Journaal zullen aandacht besteden aan relevante paralympische prestaties.

 • Op woensdag 21 september worden de paralympische sporters in Den Haag gehuldigd. Een verslag daarvan is tussen 19.20 en 19.50 uur te zien op NPO 2. Herman van der Zandt presenteert.

Online

 • Op de speciale Paralympische site nos.nl/ps2016 en de NOS-app kan men naar hartenlust grasduinen in het laatste paralympische nieuws. Er is aandacht voor alle Nederlandse atleten en de liefhebber kan gedurende dertien uur per dag kiezen uit vier livestreams in HD-kwaliteit. Op de streams laten we, voorzover mogelijk, altijd de Nederlandse sporters in actie zien. Natuurlijk zijn ook de openings- en de sluitingsceremonie er rechtstreeks te zien.

NPO Radio 1

 • In het NOS Radio 1 Journaal rond 08.30 uur een overzicht van vooral de Nederlandse prestaties tijdens de afgelopen Paralympische dag.

 • In Langs de Lijn En Omstreken: vanaf ongeveer 22.45 uur praat Herman van der Zandt de luisteraar bij.

Teletekst

Op NOS Teletekst zijn voor de paralympische berichtgeving de pagina’s 857-880 ingeruimd.

Zenden jullie geen sporten live uit?

Op de vier livestreams dus wel: elke dag dertien uur lang. Als Nederlanders de finale halen, gaan we in overleg met de netcoördinator van de NPO om te bekijken of er een mogelijkheid is die finale ook op televisie uit te zenden.

Wat doen de publieke omroepen in de ons omringende landen aan de Paralympische Spelen?

 • BBC (VK)

Geen speciale programmering (want: Channel 4 heeft de rechten gekocht).

 • ARD/ZDF (Duitsland)

ARD en ZDF zenden de openings- en slotceremonie live uit, er zijn dagelijks uitgebreide magazines en ’s avonds en ’s nachts is er ongeveer vier uur lang live sport. Ook zijn er meerdere online streams.

 • VRT (België)

Een dagelijks magazine van ongeveer een kwartier op Eén en een online stream.

Worden alle sporten door de organisatie geregistreerd?

Nee: alleen atletiek, zwemmen, baanwielrennen, schermen, tafeltennis, gewichtheffen, volleybal, judo, tennis, voetbal en basketbal worden door de organisatie via eigen ‘feeds’ aangeboden.

De volgende sporten registreren we – afhankelijk ook van de prestaties van de Nederlanders – met onze eigen camera’s: boogschieten, boccia, marathon, paardrijden, goalbal, kanoën, triathlon, roeien, zeilen en schieten.

Hoe groot is de ploeg NOS’ers die naar Rio gaat?

De NOS-ploeg bestaat uit 25 personen. Naast Herman van der Zandt en Marc de Hond zijn dat twee eindredacteuren, een regisseur, twee mensen die de productie voor hun rekening nemen, drie die de techniek doen in het International Broadcasting Center, drie verslaggevers, iemand die wedstrijdsamenvattingen maakt, twee redacteuren, drie cameramannen, drie geluidsmannen en drie mensen die de montages maken. De ploeg kan overigens worden ingezet voor alle NOS-platforms en -programma's: dus niet alleen voor de twee dagelijkse televisieprogramma's, maar bijvoorbeeld ook voor NOS Langs de Lijn, het NOS Journaal of NOS.nl.

2016-09-15

Marieke Jager, bedankt!

Ik wil Marieke Jager graag bedanken omdat ze de petitie ook bij haar Facebook post heeft benoemd, waardoor de petitie heel wat nieuwe ondertekeningen heeft verkregen!!.

2016-09-13

Bij 40.000 wordt het een officieel burgerinitiatief

Nog minder dan 4500 handtekeningen en dan moet het officieel besproken worden in de Tweede Kamer! Waarom wordt een groot sportevenement als de Paralympisch Spelen niet uitgezonden terwijl dit wel valt onder de Mediawet?.

2016-09-13