You, the petitioner

Omgekeerde examencorrectie; een slecht idee

7,534 signatures

De staatssecretaris heeft besloten om de eindexamens volgend jaar eerst door een een andere docent dan de eigen docent te laten corrigeren. Deze maatregel haalt alle plezier en motivatie bij het corrigeren van examens weg en straalt wantrouwen naar docenten uit. Teken de petitie en dwing verandering van deze demotiverende maatregel af.

Woensdag 24 juni vindt het debat over de eindexamens plaats in de tweede kamer. Voorafgaand aan dit debat zal de petitie worden aangeboden.

Petition

We

docenten uit het voortgezet onderwijs belast met de correctie van de centrale examens.

 

observe

dat er besloten is om de examencorrectie vanaf 2016 eerst uit te laten voeren door een andere docent dan de eigen docent van de examenkandidaten. Deze maatregel straalt wantrouwen uit richting de docenten. Elke docent is na afloop van het examen benieuwd hoe zijn eigen leerlingen het gedaan hebben. Nu kan er niet direct begonnen met de correctie, hetgeen alle plezier en motivatie weghaalt. Wederom wordt het werk van een docent minder interessant en leuk gemaakt en is er vanuit het ministerie blijk van wantrouwen. De eerste correctie komt nu in handen van een onbekende collega in het land. Dit zorgt ook nog eens voor een vertragend effect op de gehele correctiecyclus. De eerste corrector zal minder gemotiveerd zijn om de examens van, voor hem/haar onbekende, kandidaten te corrigeren. Het duurt nu dus per definitie langer voordat de eigen docent een beeld kan vormen van het gemaakte werk van de kandidaten. Het eindexamen behoort de kroon op het werk te zijn, maar op deze manier wordt het corrigeren van examens vooral als een belasting ervaren.
Ook constateren wij dat de communicatie en de veldraadpleging rondom deze maatregel minimaal is geweest.

 

and request

Wij verzoeken de minister om de genomen maatregel terug te draaien en eerst voldoende veldraadpleging te verrichten. Ook hopen wij dat de minister zich verder verdiept in de achtergronden die voor docenten een rol spelen bij de examencorrectie. Wij hopen dat de minister de docenten serieus zal nemen en geen wantrouwen uitstraalt richting de docenten, zijn achterban.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2015-08-11 
Status:
Closed 
Lead petitioner:
Antoon Boks 

History

Signatures