Twee zorginstellingen op de Veluwe sluiten hun aangepaste zwembad! Na 's Heerenloo Ermelo sluit ook Philadelphia Nunspeet op 1 mei haar zwembad. Mensen met een beperking kunnen nu niet meer zwemmen in een kleine, prikkelarme en veilige omgeving en dus niet meer ontspannen bewegen in vrijheid.
Ouders, familie en vrienden van cliënten met een beperking, medewerkers van instellingen en lokale politici
beleid te ontwikkelen en financiële middelen voor zorginstellingen te oormerken, waardoor minimaal één zwembad per zorginstelling gewaarborgd is.
Politieke vragen over sluiten van therapiebad Philadelphia in Nunspeet.
ChristenUnie Nunspeet heeft vragen gesteld over de sluiting van het zwembad van zorginstelling Philadelphia in Vierhouten. De fractie wil van het gemeentebestuur weten of ze wil meedenken over oplossingen voor de zorgcliënten die er zwemmen. Philadelphia heeft besloten om lees verder .
ChristenUnie Nunspeet stelt vragen over sluiting zwembad Philadelphia Door Redactie - 25 februari 20200738 Geef mensen met beperking kans om te zwemmen De ChristenUnie Nunspeet wil dat het college meedenkt over het behoud van een zwemfaciliteit voor mensen met een beperking in de gemeente Nunspeet. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van raadslid Jennifer Elskamp.
“Vanaf afgelopen zaterdag is er op social media aandacht gevraagd voor de sluiting van het therapiebad bij Philadelphia in Vierhouten.
We hebben de berichtgeving met veel interesse gevolgd. Ondertussen is het bericht meer dan tweeduizend keer gedeeld en heeft ook de Stentor er een artikel over gepubliceerd. Het onderwerp gaat ons aan het hart. Voor mensen met een beperking is het heel belangrijk om in een veilige omgeving te kunnen bewegen. Voor veel van die mensen (denk aan mensen met epilepsie) is een zwembad de meest veilige omgeving, ” zegt Elskamp.
Aangezien vorig jaar het bad van ’s Heerenloo gesloten werd, was Vierhouten voor sommigen het enige alternatief in de omgeving om te kunnen zwemmen. Ook leerlingen van de Wingerd maken gebruik van deze faciliteit. De fractie van de ChistenUnie rekent erop dat het college in gesprek wil gaan met de betrokken partijen en wil meedenken over oplossingen om deze faciliteit te behouden.
Onrust over sluiten van weer een therapiebad op de Veluwe (van Philadelphia Nunspeet): ‘Dit is een ramp’ Nadat ’s Heeren Loo vorig jaar het therapiebad in Ermelo sloot, gaat vanaf 1 mei ook het bad van Philadelphia in Vierhouten dicht. En dat leidt tot grote maatschappelijke onrust op de Veluwe, want waar moeten al die zorgcliënten dan naartoe? ,,Dit kan niet waar zijn! We moeten stennis maken.’’ Voor de Harderwijkse Irma Jannink is de maat vol.
Met haar dochter Jos Sophie (28) ging ze geregeld zwemmen in het bad van ’s Heeren Loo in Ermelo. Tot ze daar vorig jaar te horen kregen dat het bad zou sluiten. Waarom? Geld. Het open houden van het vijftig jaar oude zwembad kon simpelweg niet meer uit. ,,Dus zijn we driftig op zoek gegaan naar een alternatief’’, vertelt Jannink. Dat vonden ze aan de Nunspeterweg in Vierhouten, bij Philadelphia Zorg. ,,Maar zaterdag kregen we daar te horen dat het bad op 1 mei dicht gaat. Ik dacht: nu moet ik iets doen. We moeten stennis maken.’’ Eerder werden ook al de baden van Salem in Ermelo en De Schutse in Harderwijk gesloten.
Gevoel van vrijheid Zwemmen is voor Jos Sophie van groot belang, vertelt haar moeder: ,,Ze heeft een verstandelijke beperking en een ernstige vorm van epilepsie. Het water geeft haar een gevoel van vrijheid. Even ontspannen. In een gewoon zwembad is het te druk, dat is te heftig voor haar. Zelfs ik word daar soms gek van het lawaai. Bij Philadelphia is een mooi, klein bad. Als ze een aanval krijgt in het water, staat er altijd iemand aan de kant die me kan helpen.’’
Maar dat is dus binnenkort voorbij. ,,Samen met ons zwemt ook een ouder echtpaar met hun zoon van 46. Die heeft Down. Waar moeten zij straks naartoe? Ik werd daar zo verdrietig van...’’ Ze krijgt online veel bijval na een oproep van haar partner Karin Huijzendveld. Ook Esmeralda Koetsier is onthutst: ,,Ik werk met zeer moeilijk lerende kinderen op De Wingerd in Nunspeet. We zwemmen één keer in de week bij Philadelphia. Voor mijn groep vind ik het vreselijk, maar wij vinden wel een oplossing. Maar wat met al die bewoners? Het is een ramp!’’
Busjes Ook Jannink zegt nadrukkelijk dat ze niet alleen voor zichzelf en haar dochter op de trom slaat. ,,Want ik vind misschien wel een oplossing. Het gaat mij ook om alle kinderen in de omgeving. En de cliënten van Philadelphia. Moeten die dan straks allemaal met auto’s en busjes naar zwembaden in de omgeving?’’
In eerste instantie zal het daar wel op neerkomen, beaamt locatiemanager Trudy van der Snel van Philadelphia. ,,We zijn op zoek naar alternatieven voor de zestig bewoners. Bijvoorbeeld hotels of campings in de buurt, of het zwembad in Nunspeet. Ook kijken we naar alternatieve beweegmogelijkheden, zoals fietsen. En in de nieuwbouwplannen die we hebben komt er wel een therapiebad terug, maar een stuk kleiner. Dat is voor één cliënt met een begeleider.’’
Het huidige bad in Vierhouten wordt dagelijks - en volop - gebruikt. Maar het is veertig jaar oud en voldoet niet meer, legt Van der Snel uit. ,,Ik begrijp de teleurstelling heel goed. Die voelen wij zelf ook. Maar we hebben geen andere keus. Het bad is veertig jaar oud en kampt met veel storingen. We moeten wekelijks mensen afbellen. Om het open te houden is veel geld nodig: zeker een miljoen euro. En dan is het nog niet toekomstbestendig. Voor de langere termijn zouden nog enkele miljoenen nodig zijn. En dat is met de huidige zorgbudgetten gewoon niet mogelijk.’’
Jannink hoopt dat er iets los komt door haar verhaal te vertellen. Ze wil graag met de instellingen in gesprek. ,,Want eerst moesten ze allemaal groter worden en nu moeten ze allemaal bezuinigen. Dit soort besluiten worden genomen door mensen die nog nooit hebben gezwommen met iemand met een beperking. Het is zo belangrijk, voor het welzijn, de ontspanning en om in contact te komen met mensen. Als ouder ben je soms handelingsverlegen, want de instellingen maken toch hun eigen afwegingen. Maar ik laat me nu niet meer terugfluiten!’’