U, de petitionaris
Pmactieauteurscontractenrecht

Mensen die maken wil je niet breken - De auteurswet moet beter

11.335 ondertekeningen

Auteurs en artiesten (makers) moeten steeds vaker zonder redelijke vergoeding hun rechten aan opdrachtgevers en exploitanten afstaan. Daardoor wordt het steeds moeilijker om met creativiteit een redelijk inkomen te verdienen. Maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat makers geheel gebroken worden.

De petitie is 13 januari 2015 om 13.30 overhandigd aan de Tweede Kamer-commissie voor Veiligheid & Justitie. Documentnummer 2014A05107.

Petitie

Wij

Schrijvers/vertalers/componisten/journalisten/beeldmakers/ontwerpers/regisseurs/acteurs/musici

 

constateren dat:

  • Dat het auteursrecht, ooit bedoeld als bescherming van de auteur (en het naburig recht voor uitvoerend kunstenaars) nog zelden daadwerkelijk en in voldoende mate ten goede komt aan de auteur (of de artiest);
  • Dat de onderhandelingspositie van veel makers steeds verder is uitgehold: bijna standaard worden zij geacht hun rechten aan hun opdrachtgever of exploitanten over te dragen, zonder daarbij een recht te houden op een redelijke vergoeding.

 

en verzoeken

Zo spoedig mogelijk een sterk Auteurscontractenrecht, zoals in de landen om ons heen al jaren geleden ingevoerd, in Nederland in te voeren, zodat wettelijke bescherming wordt geboden tegen wurgcontracten en de marktpositie van makers wordt versterkt.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Kenmerk:
2014A05107 
Einddatum:
13-07-2016 
Antwoord verwacht:
30-09-2017 
Status:
Gesloten 
Petitionaris:
Erwin Angad-Gaur 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Petitieaanbieding Mensen die Maken wil je niet Breken - De Auteurswet moet beter.

Vanmiddag werd de petitie “Mensen die Maken wil je niet Breken”, een petitie van auteurs en artiesten voor een beter en eerlijker auteursrecht, aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid & Justitie. De petitie, ondertekend door ruim 11.000 professionele auteurs en artiesten, onder wie Waldemar Torenstra, Jan Boerstoel, Frans Bauer, Saskia Noort en vele anderen werd aangeboden door Hanco Kolk (striptekenaar), Bob Fosko (zanger en acteur) en het dagelijks bestuur van het Platform Makers.  Achtergrond Auteurs en artiesten staan onder grote druk om zonder redelijke vergoeding hun auteursrechten aan opdrachtgevers en exploitanten af te staan. Daardoor is het bijna onmogelijk om met creativiteit een redelijk inkomen te verdienen.

+Lees meer...

Het auteursrecht, ooit bedoeld als bescherming van de auteur, komt nog zelden daadwerkelijk en in voldoende mate ten goede aan de auteur zelf. In navolging van de landen om ons heen is een sterk Auteurscontractenrecht, een wettelijke bescherming van auteurs en artiesten tegen wurgcontracten, broodnodig. Erwin Angad-Gaur (voorzitter Platform Makers): “De auteursrechtensector is volgens onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor 6 procent van ons Bruto Binnenlands Product en 7,4 procent van onze werkgelegenheid. Het kan het niet zo zijn dat degenen die aan de basis van diezelfde industrie staan met een fooi worden afgescheept. Niet alleen om morele redenen, maar ook uit welbegrepen eigenbelang: om de legitimatie van het auteursrecht, maar ook voor het voortbestaan van een belangrijke industrie. De Nederlandse economie is mede van auteurs en artiesten afhankelijk. Zij willen niet ‘hun hand ophouden’, maar vragen wel het recht om eerlijk mee te delen in het succes van hun werk; om een bescherming van hun markpositie als culturele zelfstandigen in een vitale industrie. Een sterk auteurscontractenrecht kan en moet daaraan een belangrijke bijdrage leveren. We roepen de Tweede Kamer op hier spoedig werk van te maken.” Een grote groep makers sprak zich onlangs uit over de huidige marktsituatie van makers in de uitgave Makers aan het Woord: http://www.platformmakers.nl/data/file/4/106.pdf

13-01-2015

Petitie aanbieding op 13 januari

De petitie Mensen die Maken wil je niet Breken zal op 13 januari worden aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid & Justitie. Behandeling van het wetsvoorstel staat gepland voor de 4e week van januari..

01-12-2014

Behandeling wetsvoorstel auteurscontractenrecht nu gepland in week 4 2015

De Tweede Kamer heeft de behandeling van de Wet auteurscontractenrecht verplaatst van week 51 van 2014 naar week 4 van 2015 (20, 21 of 22 januari). Gezien het drukke vergaderschema en de vele nog liggende dit jaar af te handelen onderwerpen en begrotingen was dit uitstel ten dele verwacht, maar nu formeel bevestigd. Platform Makers is in overleg met de griffie over mogelijk uitstel van de petitieaanbieding naar week 3 2015, zodat de petitie langer ondertekenbaar blijft..

28-11-2014