U, de petitionaris
20170404 090258

Meer nieuw en oud spoor in Zeeland

647 ondertekeningen

Haal vroegere tramlijnen en spoorlijnen terug in de provincie Zeeland (met desnoods iets aangepaste dienstregelingen) op de spoorloze eilanden: Goeree-Oeverlakee, Schouwen-Duiveland, Tholen, Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. Zodat de rest van de provincie Zeeland beter bereikbaar is met onder-andere: Roosendaal, Rotterdam, Belgie en de rest van Nederland.

Petitie

Wij

Bewoners van het de Zeeuwse eilanden: Goeree-Oeverlakee, Schouwen-Duiveland, Tholen, Noord-Beveland en Zeeuws Vlaanderen (die vroeger allemaal een tram of spoorlijn hadden) en anderen.

 

constateren

Wij hadden vroeger diverse tram- en spoorlijnen op onze eilanden die ons met Rotterdam en Roosendaal verbonden, en in Zeeuws-Vlaanderen met Belgische steden zoals Antwerpen, Gent en Brugge. Die spoorlijnen zijn inmiddels allemaal opgeheven, en nu kunnen we alleen maar de bus of auto pakken, wij zouden het veel fijner vinden als wij allemaal onze vroegere tram en spoorlijnen terugkrijgen, zodat we weer veel sneller, schoner, makkelijker en comfortabeler van A naar B kunnen reizen.

Zie hieronder een beschrijving van de lijnen.

 

en verzoeken

 • De nieuwe voorgestelde spoorlijnen zo snel mogelijk te maken, zodat heel Zeeland en Goeree-Oeverlakee sneller van A naar B kunnen. naar Rotterdam, Roosendaal en BelgiĆ«.

 • Voor de nieuwe lijnen circa 60 miljard euro apart voor te zetten (dat is waarschijnlijk nodig) en de oude historische spoorlijnen (soort van) terughalen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
12-12-2026 
Petitionaris:
Tim Sekac 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Details van sommige eind/overstapstations en de treindienstregelingen

Alle nieuwe zeeuwse spoorlijnen zouden dan ook dubbelsporig met bovenleiding moeten worden, op de spoorlijnen Delft-Middelburg en Roosendaal-Vlissingen ook eventuele inhaalsporen voor de IC's die dan de sprinters kunnen inhalen. De stations: Goes, Middelburg en Vlissingen zouden een extra perron erbij moeten krijgen, de stations Terneuzen, Breskens en Vlissingen zouden ook ondergronds moeten worden, zodat de treinen Goes-Antwerpen, Goes-Gent, Haarlem-Brugge en Brugge-Middelburg onder een tunnel bij de westerschelde Middelburg kunnen rijden.

+Lees meer...

Er moeten 2 treinentunnels onder de Westerschelde komen, een van Baarland naar Terneuzen, en de ander van Vlissingen naar Breskens. Verder zijn er nog blauwe, rode en zwarte lijnen op de foto; de blauwe lijnen zijn de NS, de rode lijnen zijn Arriva, de zwarte Lijnen zijn dienstregelingen voor de Belgische treinen. De stations waar de Arriva-treinen langs rijden moeten groor genoeg zijn voor minimaal 4 gekoppelde GTW-2/8 treinstellen, zodat de treinen bijv. Niet overvol zijn in de spits. De NS zou ook beter 2 4-bakkige dubbeldekkertreinstellen aan elkaar kunnen koppelen, want dat past wel op de zeeuwse stations (nu is het altijd maar 1 4-bakkig of 1 6-bakkig treinstel per keer) maar er zouden makkelijk 2 4-bakkige dubbeldekkertreinstellen per keer door zeeland kunnen rijden. Ook voor de Belgische treinen moeten de stations groot genoeg zijn voor lang genoege treinen, (zoals bijv. In de spits maar ook erbuiten) de stations Ouddorp, Terneuzen, Breskens zouden 3 sporen moeten krijgen, waarvan 1 doodloopt voor een van de Dienstregeling, en de andere 2 voor de doorgaande dienstregeling. Station Vlissingen zou 4 perrons moeten krijgen waarvan 2 doodlopen voor 2 van de dienstregelingen die bij Vlissingen eindigen, en 2 voor de doorgaande dienstregeling. De nieuwe stations Nieuwenhoorn, Poorrvliet, Axel, Hulst en IJzendijke zouden 3 perrons moeten hebben voor doorgaand treinverkeer, die op die stations zullen splitsen

14-04-2017

15 spoorlijnen in Zeeland

Graag 15 spoorlijnen met dan de volgende lijnen/dienstregelingen:

 1. Een spoorlijn van Delft naar Middelburg langs de N57 (hiervoor is al een petitie opgericht).
+Lees meer...

deze spoorlijn is 86 KM lang, stopt in de dorpen langs de N57 en gaat vanaf Delft ook onder een tunnel langs Maassluis, Rozenburg en Zwartetaal, heeft 2 grote spoorbruggen naast de N57 bij Haringvlietsluizen en Delta-Works + een tunnel en een ondergronds station bij Veere, verder komt er in het eiland Voorne-Putten bij Nieuwenhoorn waar de spoorlijn ook langsgaat, een kleine aftakking van 5 KM bij de n497 naar Hellevoetsluis, dan krijgt Hellevoetsluis ook een treinstation en een sprinter richting Den Haag CS.

 1. 17 KM nieuw treinspoor van Knokke-Heist in Belgie naar Vlissingen via Cadzand, Groede en Breskens. Vlissingen zou dan een verdiept station moeten worden, zodat er een spoortunnel onder de Westerschelde van Vlissingen naar Breskens kan komen, Vlissingen moet dan ook 3 perrons krijgen waarvan 1 doodloopt voor de IC van Vlissingen naar Amsterdam en 2 voor doorgaande treinen onder de tunnel. Over die spoorlijn van Delft naar Middelburg, en de spoorlijn van Vlissingen naar Knokke moet dan een IC van Haarlem naar Brugge overheen rijden via Heemstede, Leiden, Den Haag, Delft, Maassluis, Zwartetaal, Nieuwenhoorn, Ouddorp, Burgh-Haamstede, Ruiterplaat, Middelburg, Vlissingen, Breskens en Knokke. Station Middelburg moet dan dan ook 1 perron erbij krijgen zodat de huidige trein van Brugge naar Knokke via Cadzand, Nieuwvliet Groede, Breskens en Vlissingen naar Middelburg kan rijden. Breskens moet dan ook een ondergronds station worden.

 2. een spoorlijn van Roosendaal naar Willemstad van 19 KM, deze rijdt over de oude spoordijk van de vroegere trein/tram via Oud Gastel en Fijnaart.

 3. een spoorlijn over Goeree-Oeverlakee van Roosendaal naar Ouddorp deze gaat tot Dinteloord door het Brabantse landschap, bij Dinteloord moet er een grote spoorbrug over het Noorder-krammer (rivier) komen, en dan moet de spoorlijn door het Oeverlakeese landschap via Achthuizen, Oud-Tonge, Nieuw-Tonge, Dirksland-Middelharnis Mellissant, Stellendam en Goedereede daan Ouddorp rijden. station Ouddorp moet dan een station worden met 3 perrons waarvan 1 voor de IC van Haarlem naar Brugge gaat, en 1 doodloopt voor de trein van Ouddorp naar Roosendaal. (53 KM nieuw spoor)

 4. van Roosendaal naar Renesse, deze 57 KM lange spoorlijn loopt via Steenbergen, met een spoorbrug over het Schelde-rijnkanaal via Sint-Philipsland, met nog een grote spoorbrug over het Krabbenbeek door het Schouwen-Duivelandse landschap via: Bruinisse, SIrjanland, Drieschor, Zonnemaire, Brouwershaven, Scharrendijke, en Ellemeet (waar men kan aansluiten op het spoor van Delft naar Middelburg) via het centrum naar het strand van Renesse.

 5. een spoorlijn van Roosendaal naar Nieuw-Haamstede, 65 KM lange spoorlijn loopt net voor Bergen op Zoom over bestaand spoor, en dan gaat hij daarna via Bergen op Zoom Noord, met nog een brug over het Schelde-Rijnkanaal naar Tholen bij Tholen loopt hij dan verder langs de N286 via: Poortvliet, Scherpenisse, Sint-maartendijk en Stavenisse met nog een spoorbrug over het krabbenkreek door het Noord-Bevelandse landschap verder naar Ouwerkerk, Zierikzee, en dan tot Seroos-Kerkschouwe parallel aan de N59. daarna via burgh-Haamstede en aansluiting op de spoorlijn Delft-Middelbrug (als overstapstation) verder naar Nieuw-Haamstede

 6. van Roosendaal naar Sint-Annaland, deze spoorlijn is 32 KM lang en loopt tot de Poortvliet samen met de spoorlijn Roosendaal-Nieuw Haamstede, bij Poortvliet maakt die een afbuiging naar Rechts, en rijdt de trein langs de Bram Groenewegeweg en de Langeweg naar het centrum van Sint-Annaland.

 7. van Roosendaal naar Terneuzen, deze nieuwe spoorlijn is 67 KM lang, loopt tot station Bergen op Zoom over bestaand spoor, na Bergen op Zoom moet er nieuw spoor via Woensdrecht, en een grote spoorbrug over de Schelde door naar Hulst, en dan over de oude spoordijk: Antwerpen-Terneuzen via Axel door naar Terneuzen.

 8. van Roosendaal naar Breskens, deze loopt gedeeltelijk over dezelfde spoorlijn van Roosendaal naar Axel, na Axel gaat die rechtdoor over het kanaal via Philipine-Hoek, biervliet, IJzendijke en Schoondijke naar Breskens. Station Breskens moet dan net als Vlissingen ook een ondergronds station worden met 3 sporen waarvan 2 voor de IC Brugge-Haarlem en de stoptrein Brugge-Middelburg.

 9. van Roosendaal naar Brugge deze spoorlijn is 115 KM langs loopt ook samen met de spoorlijn Roosendaal Breskens, bij IJzendijke moet die dan een afbuiging naar links maken en via Oostburg, Sluis en Damme door naar Brugge CS

 10. van Roosendaal naar Aardenburg, deze gaat ook over hetzelfde spoor van Roosendaal naar Breskens en Brugge, hij krijgt alleen bij IJzendijke een afbuiging naar Links, en dan komt het eindpunt bij het centrum van Aardenburg.

 11. van Goes naar Antwerpen, deze trein loopt over de Museumspoorlijn van Goes naar Borsele/ die krijgt bij Baarland een tunnel onder de Westerschelde naar Terneuzen. Terneuzen wordt ook een ondergronds station, na Terneuzen moet de trein gewoon over de oude spoordijk naar Antwerpen lopen via Axel, Hulst en Beveren.

 12. van Goes naar Gent deze loopt ook via het museumspoorlijn en onder de Tunnel naar Terneuzen. na Terneuzen rijdt de trein over bestaand goederenspoor door naar Gent via Sluiskil, sas van Gent en Zelzate. (Station Terneuzen zou net als Vlissingen en Breskens ook een ondergronds 3-sporig station zijn waarvan 1 doodloopt voor de trein van Roosendaal naar Terneuzen en de andere 2 sporen voor de treinen van Goes naar Antwerpen en van Goes naar Gent. (van Goes naar Antwerpen is 80 KM spoor, en van Goes naar Gent is 70 KM)

 13. De stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke doortrekken naar Vlissingen. laat deze trein dan via Borsele doorrijden naar de Sloehaven, en dan de trein over de goederentreinsporen van de Sloehaven naar de Andere kant van de Sloehaven rijden, en dan via Ritthem door naar station Vlissingen dan rijdt de stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke door naar Borsele, Sloehaven en Ritthem door naar Vlissingen (de stoomtrein rijdt dan 41 KM, en zo heeft Vlissingen ook een leuke attractie door met de stoomtrein naar Goes te kunnen gaan en terug).

13-04-2017