U, de petitionaris
Petitieplaatje gym en dans

Meer beweging op de basisschool: gym EN dans

2.189 ondertekeningen

Beweging is essentieel voor de brede ontwikkeling van kinderen. Voor het brein en het lijf. Voor de fysieke-, emotionele- en mentale gezondheid. Voor het welbevinden én voor de leerprestaties op school.

23,5% van de basisschoolkinderen heeft echter een motorische achterstand. TIJD VOOR BEWEGING!!

Petitie

Wij

Professionals uit dans, beweging en onderwijs, leerlingen, ouders, pedagogen en dansliefhebbers.

 

constateren dat:

  • Dat de Tweede Kamer gymlessen wil inzetten om kinderen motorisch vaardiger te maken.

  • Helaas hebben veel scholen geen gymzaal en geen budget voor een gymdocent.

  • Het vak dans op school, brengt echter beweging, muziek en denksport bij elkaar en zou volgens Beweegprofessor Erik Scherder het optimum zijn.

  • Danslessen kunnen in de speelzaal of in de hal gegeven worden, of zelfs in de klas. Er is geen gymzaal voor nodig.

  • Zo krijgen scholen meer keus in het aanbieden van gym en/of dans en kunnen kinderen snel starten met bewegen op school.

  • Kinderen die bewegen op school, zijn ook eerder genegen om in de vrije tijd te gaan bewegen.

 

en verzoeken

Om structureel in te zetten op bewegingslessen voor groep 1 t/m 8 en bewegingslessen voortaan te definiëren als gym en dans.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
31-05-2019 
Petitionaris:
Lenneke Gentle en Maria Speth 
Organisatie:
Studio Swing, Danspiratie, Dansspetters, dance and the Child Nederland, NBDO Dansbelang, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten docent dans, Ba Docent Dans ArtEZ, Fontys academie voor danseducatie, Albeda danscollege, D'Drive, Rijn IJssel dans show. 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Ook Introdans onderstreept het belang van dans in het onderwijs.

Steeds meer dansgezelschappen, maar ook onderwijsinstellingen, kinderopvangorganisaties, wetenschappers en pedagogen doen mee. Ook meedoen? klik hier voor gratis flyers en posters.

+Lees meer...

www.studioswing.nl/petitie

30-11-2018

Zelfs leerlingen vragen om meer beweging op school!

"Kinderen gaan 27 uur per week naar school en daarvan moeten ze 23,5 uur zitten," gaf Fons Peereboom van de Sint Jozefschool in Lisse onlangs aan in het kindervragenuur in de tweede kamer. Op zijn vraag waarom er zo weinig tijd is voor sport en beweging op school, klinkt applaus uit de zaal.

+Lees meer...

Het is echt tijd voor actie!

Vanuit de Nederlandse danssector hebben wij inmiddels hulp aangeboden om de tekorten aan vakdocenten en beweeglocaties samen op te lossen. Teken jij ook de petitie? Dan krijgen we het samen snel voor elkaar.

Lees hier meer over onze standpunten (https://studioswing.nl/blog/254-beweging-wat-willen-scholen-zelf)

22-11-2018

Gymzalen en vakdocenten te kort? Nee hoor!

Scholen willen dolgraag (meer) gym- en bewegingslessen aanbieden. Om alle kinderen op de basisschool gym te kunnen geven, zijn er 2200 nog gymzalen nodig en 5800 vakdocenten.

+Lees meer...

Het Mulier instituut onderzocht het in 2017 al, in opdracht van de PO raad. Het LIJKT onmogelijk. Maar als het bewegingsonderwijs in de volle breedte wordt gezien, kunnen dans docenten ook ingezet worden. Op de basisscholen zelf, of op hun eigen school in de buurt van de basisschool. Spreekt dit idee jou aan? Teken dan onze petitie

29-10-2018